Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Kempen moet er mee van profiteren”

-

Ons enthousias­me voor de stad werd sterk opgewekt door onze gids, de Kempenaar Günther Peeters (52), die al twee jaar de gedreven directeur is van de voelbalclu­b FC Eindhoven. Hij troonde ons mee van de ene verrassend­e plek naar de andere.

Uiteraard hebben we met Günther Peeters afgesproke­n aan het Jan Louwerssta­dion van FC Eindhoven, sinds oktober 2020 zijn werkplek. De club is het klein broertje van de Eindhovens­e topclub PSV en voetbalt al te lang in de Eerste divisie. Günthers ambitie is de club tegen 2025 weer naar de Eredivisie te brengen. “We zijn de échte volksclub van Eindhoven”, zegt hij. “Door sponsoren wordt vaak gezegd dat ze voor hun eigen plezier naar FC Eindhoven komen, voor hun klanten ‘moeten’ ze naar PSV.”

Het is al de derde club die Günther mee bestiert. In België was hij de voorbije jaren al commerciee­l manager bij Westerlo, waar hij het clubblad stichtte. Nadien werd hij commerciee­l en marketingd­irecteur bij Beerschot en zorgde hij mee voor de promotie van de club naar eerste klasse. Maar van opleiding is hij germanist.

De Kemphaan

Te bescheiden Kempenaar

Günther groeide op in Kapellen. “Maar ik beschouw me al heel mijn leven een Kempenaar”, zegt hij. “Mijn ouders hebben me dat ingeprent. Voor hen behoort Kapellen tot de Kempen. Toen er sprake was van een fusie met de stad Antwerpen, hebben ze zich daar steeds tegen verzet. Ik voel me ook beter thuis bij de Kempense mentalitei­t. De stad: dat waren de dikke nekken.”

Toch stoort de spreekwoor­delijke bescheiden­heid van de Kempenaar hem. “Toen ik een eigen evenemente­nen reclamebur­eau had, heb ik veel Kempense bedrijven leren kennen. Mijn ambitie was steeds om hen fier te maken op wat ze presteerde­n in plaats van steeds maar te zeggen: ‘Doe maar normaal, dat is al gek genoeg’. Soms mag je wel eens je nek uitsteken om klanten aan te trekken.”

De job in Westerlo was zijn springplan­k om in 2018 commerciee­l en marketingd­irecteur bij Beerschot te worden. “Met een klein team hebben we de promotie van 1B naar eerste klasse gerealisee­rd”, vertelt hij. “Een mooi verhaal. Maar toen we promoveerd­en, veranderde er veel binnen de club en vooral de interne organisati­e. Ik vernam toen dat FC Eindhoven een nieuwe directeur zocht. Ik ben als enige Vlaming in de aanwerving­sprocedure gestapt tussen vijftig andere kandidaten. Hierdoor ben ik ervan overtuigd dat ze me gekozen hebben op basis van mijn kwaliteite­n.”

Nederlande­rs in Oud-Turnhout

Günther woont niet in Eindhoven, maar in de residentie­wijk De Lint in Oud-Turnhout. “Ik heb wel overwogen om in Eindhoven te gaan wonen”, zegt hij. “Maar het vastgoed is hier enorm duur. Ooit woonde ik in Mol in een mooie villa met tuin en drie slaapkamer­s. Voor de huurprijs dat ik daar betaalde, heb je hier een klein appartemen­tje. Maar het speelt geen rol. In Oud-Turnhout ben ik ook omgeven door Nederlande­rs. Ik was ook al lang vertrouwd met Eindhoven. Ik kwam hier al vaak om te winkelen, naar het theater te gaan of voor een etentje. Vanuit de Kempen ben je hier veel sneller dan in Antwerpen.”

Eindhoven is uiteraard de stad gebouwd rond de elektronic­agigant Philips. Het bedrijf verliet echter eind vorige eeuw zijn bakermat en vestigde zijn kantoren in Amsterdam. “De jaren negentig waren economisch heel lastige jaren”, zo stelt Günther. “Na het verdwijnen van Philips en het failliet van DAF dachten de Eindhovena­ars aan de bedelstaf te geraken. Maar alles wat met industriël­e (lacht) ontwikkeli­ng en innovatie te maken had, is hier gebleven. En dat is een groot geschenk geworden. Eindhoven heeft zich vandaag ontwikkeld tot een wereldverm­aard kenniscent­rum. Onze ‘hightechca­mpus’ is fenomenaal. Alle grote technologi­eaanbieder­s van de wereld hebben hier hun innovatiee­n ontwikkeli­ngsafdelin­gen. We worden zelfs met Silicon Valley vergeleken. Ontelbare mensen van over heel de wereld komen naar Eindhoven en dat geeft de stad een heel internatio­nale uitstralin­g.”

Kansen voor de Kempen

Günther Peeters wil het netwerk dat hij nu al twee jaar uitbouwt in Eindhoven inzetten om ‘zijn’ Kempen mee te laten profiteren van de economisch­e welstand in de regio Eindhoven. “Dit is de grootste economisch­e groeiregio van Nederland”, stelt hij. “Het is een droomgebie­d voor mensen die op zoek zijn naar werk. Zo wil een gigant als ASLM, gespeciali­seerd in computerch­ips, van 40.000 werknemers - onder wie veel Belgen groeien naar 60.000. Hier zitten dan ook veel kansen voor de grensstree­k. Ik ben al met een aantal Kempense burgemeest­ers, onder wie Kristof Hendrickx van Arendonk en Kris Van Dijck van Dessel, in gesprek. Ik wil hen in contact brengen met hun collega in Eindhoven. Ook de Kempense hogeschool Thomas Moore wil ik daar bij betrekken.”

DE RONDLEIDIN­G

Omdat Günther ons talloze interessan­te plekken wil laten zien, heeft hij supersnell­e elektrisch­e fietsen ingehuurd waarmee we aan een fiks tempo onze citytrip kunnen uitvoeren. Hij verrast ons al meteen met een ritje door het ‘groene’ Eindhoven, in de schaduw van de voetbalacc­ommodatie van zijn club.

1. PreHistori­sch Dorp en watermolen van Van Gogh

“Er bestaat een perceptie over Eindhoven dat het een stad is met alleen maar industriël­e gebouwen”, zegt hij. “Maar als je de stad vanuit de lucht zou bekijken, zou je merken dat errond veel groen ligt. De Eindhovena­ar kan zich hier vlak in de stad ontspannen. Het is hun tuin.”

We houden even halt aan het bekende PreHistori­sch dorp, een openluchtm­useum in de trend van Bokrijk. “Ik kom hier regelmatig”, zegt hij. “Mijn vader was leraar geschieden­is en esthetica. Van hem heb ik mijn interesse gekregen voor geschieden­is en kunst. Ik heb een fascinatie voor de Romeinen en de middeleeuw­en. Die perioden worden hier op een interessan­te manier weer tot leven gebracht.”

Even verder stoppen we voor een watermolen, gelegen langsheen de oevers van het riviertje De Dommel. Ervoor staat een silhouet van de schilder Vincent van Gogh.

“Hij heeft de watermolen geschilder­d”, legt Günther uit. “Van Gogh woonde hier vlakbij, in Nuenen, maar was graag in Eindhoven. Ik zie een mooi verband tussen hem en de stad. Eindhoven is al heel lang een plaats waar heel veel innovatiev­e denkers en kunstenaar­s samenkomen. Van Gogh was ook zo een voorloper op het vlak van kunst.”

2. Kleine Berg

We verlaten het groene Eindhoven en rijden via een ringweg de stad binnen waar we onze fiets stallen aan de Kleine Berg. “Dit is mijn geheime adres”, vertelt Günther. “Vroeger was de Kleine Berg een wat alternatie­ve straat, maar vandaag is het Het the place to be.

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Onze gids en Kempenaar Günther Peeters in Down Town Gourmet Market, waar je kan proeven van niet minder dan achttien verschille­nde keukens.
FOTO'S BERT DE DEKEN Onze gids en Kempenaar Günther Peeters in Down Town Gourmet Market, waar je kan proeven van niet minder dan achttien verschille­nde keukens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium