Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp huurt Nederlande­r Calvin Stengs

Schoonzoon van Frank de Boer moet Great Old aan goals helpen

- (havg)

Met Calvin Stengs (23) legt Antwerp (weer) een Nederlande­r vast. Een portretje dringt zich wel op, want in België is de krullenbol enkel bekend van zijn goal tegen … Antwerp.

van den Brom zag het vanop de eerste rij gebeuren. De excoach van Anderlecht en Genk was in 2017 aan de slag bij AZ en liet op de openingssp­eeldag de amper 18-jarige Calvin Stengs starten tegen PSV. Terecht, want een paar maanden eerder had hij voor het eerst zijn neus aan het venster gestoken – enfin, meteen geschitter­d zelfs – in de play-offs om Europees voetbal. Maar helaas. Zeven minuten ver in de wedstrijd moest de dribbelvaa­rdige winger al van het veld worden gedragen. Het verdict: voorste kruisband gescheurd. Zes maanden out, denk je dan, maar neen. Het werden er veertien. De carrière van het Alkmaarse jeugdprodu­ct leek al voorbij voor ze was begonnen.

Uiteindeli­jk bleek het wel een goede zet van AZ om hem heel rustig te laten terugkeren. Om niks te overhaaste­n. En óf hij sterker terugkwam. In het seizoen 2019-2020 kwam hij helemaal los en loodste hij AZ naar de poules van de Europa League. Hoe? Door de boeman te spelen van Antwerp. De Great Old was op weg om zich op de Heizel te plaatsen, maar om te beginnen deden Mbokani en vooral Lamkel Zé hun team de das om met een rode kaart en in de toegevoegd­e tijd maakte Stengs er met een schuiver voorbij Bolat nog 1-1 van. De verlenging­en werden voor de Nederlande­rs een makkie.

Slecht selectieni­euws

Het toeval wil dus dat Stengs nu, drie jaar later, op de Bosuil belandt. De fans zullen hem nog van dat ene verdomde moment kennen, maar wat moeten ze nog meer weten? Dat hij intussen zeven caps telt voor Oranje, bijvoorbee­ld. Debuteren deed hij drie maanden na zijn heldenrol tegen Antwerp, in november 2019. Ronald Koeman liet hem in de EKkwalific­atiematch tegen Estland (5-0) starten en hij bedankte met twee assists. Hij was door het dolle heen, zeker omdat ook zijn drie jaar jongere (ploeg)maatje Myron Boadu voor het eerst speelde én scoorde, maar bleef met de voetjes op de grond. “Ik verwacht meer van mezelf. Ik heb niet top gespeeld.”

Het Europees kampioensc­hap wenkte nadien. Stengs had er goeie hoop op, want hij was op weg om Voetballer van het Jaar te worden in de Eredivisie. Alleen werd de competitie stopgezet en het EK afgelast. Een jaar later had hij pech dat andere toptalente­n op zijn positie, zoals Malen en Gakpo, nog een tandje hadden bijgestoke­n. Hij leek nog het voordeel te hebben dat de nieuwe bondscoach Frank de Boer heette,

“We gaan Michael enkele weken kwijt zijn, maar het is nog niet duidelijk hoe lang precies”, stak Mark van Bommel van wal op zijn persmoment. “Voor het overige is iedereen goed uit de wedstrijd gekomen.” Ook Pacho dus, die na een flinke klap de strijd moest staken en want het toeval wil dat hij een relatie had (en heeft) met diens dochter Beau. Maar het leverde hem geen voorkeursb­ehandeling op. Hij viel naast de kern en moest in de plaats met Jong Oranje naar het EK voor beloften.

Makelaar Raiola Opnieuw toonde hij zich wel

vervangen werd door Gastón Ávila. De gewenste aanvallend­e versterkin­g lijkt in de persoon van Calvin Stengs op weg naar de Bosuil. Van Bommel reageerde met een mysterieuz­e grijns, maar wou niet dieper ingaan op het transferbe­richt. “We gaan geen berichten de deur uitJohn zelfkritis­ch. “Ik ga denk ik door mijn wisselvall­igheid niet mee”, zei hij. Klopte ook, want hij kreeg de kritiek dat hij geweldige prestaties met fletse partijtjes afwisselde. In de toppers gleed de linksvoeti­ge rechterfla­nkaanvalle­r voorbij z’n tegenstand­ers, tegen de kleintjes zag je hem soms niet. Het ziet er soms ook nonchalant gooien zolang er niets getekend is. We proberen ons in ieder geval te versterken, want we kampen toch met enkele blessures in de voorste lijn.” Union dan. “Het is leuk om met een overwinnin­g op zak naar die wedstrijd toe te leven. Het is een ploeg met wapens. Hun omschakeli­ng is bijvoorbee­ld zo’n sterkte. Ze hebben een grote, sterke spits

met een heel slimme spits die eromheen beweegt”, doelde hij wellicht op Vanzeir. “Verder hebben ze een moeilijk te bespelen en stabiel middenveld. En achterin staan nog wat sterke jongens die ook nog kunnen opbouwen”, besloot Van Bommel. red.) (Boniface, uit, maar dat is nu eenmaal zijn stijl. In elk geval zette hij zich na zijn niet-selectie ook snel over de teleurstel­ling. Moest ook, want een paar dagen nadat zijn schoonpa het slechte nieuws had gemeld, zaten ze alweer samen diens verjaardag te vieren. “En dan werden er natuurlijk grapjes over gemaakt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Stengs aan het werk tegen Antwerp.
FOTO BELGA Stengs aan het werk tegen Antwerp.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium