Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dag waarop alles klopte

REMCO EVENEPOEL demonstree­rt dominantie over concurrent­ie in perfecte tijdrit

-

Koen Pelgrim

En alweer loopt Remco Evenepoel (22) verder uit. Na een perfecte tijdrit is zijn dominantie in de Vuelta totaal: ritwinst, jongerentr­ui, een straat voorsprong in het algemeen klassement. “Remco benaderde de perfectie”, aldus teambaas Patrick Lefevere.

Boem, een luide knal bij het begin van de persconfer­entie van Remco Evenepoel. Zijn Garmin-wattagemet­er die hij al de hele tijd vast had, kletterde tegen de grond. Hij leek even bezorgd dat de cijfertjes die het ding onderweg had geregistre­erd verloren zouden zijn gegaan voor de mensheid. Na wat duwen op de knopjes, was er toch goed nieuws. “Ah, neen. Het is oké. Hij leeft nog.”

Welk wattage Evenepoel precies trapte in de 30,9 kilometer lange tijdrit blijft tot nader order een goed bewaard geheim.

“Remco heeft me zijn gemiddelde gezegd”, aldus trainer Koen Pelgrim. “Maar we gaan de concurrent­ie niet wijzer maken dan ze al is. Sowieso geen recordwaar­de, die trap snel in tijdrithou­ding.”

Ook zonder record zette Evenepoel de perfecte tijdrit neer. Niet één foutje zag trainer Koen Pelgrim in volgwagen achter hem. De afspraak was ook om behoudend te zijn in de risicoafwe­ging.

“Het asfalt was niet overal opperbest”, aldus coach Pelgrim. “Je had ook veel aflopende bochten en dat zijn niet de bochten die je graag ziet in een tijdrit. Maar Remco ging er overal perfect door.”

Op het vlakke parcours was er geen doorwrocht pacing plan. Gewoon zo hard mogelijk.

“In een tijdrit met veel reliëf probeer je de grootste wattages bergop te halen, omdat je daar extra verschil maakt”, aldus Pelgrim. “Op dit parcours ging het om een zo constant mogelijk tempo, ook in het laatste derde waar veel renners het moeilijk kregen. Dat is perfect gelukt.”

Evenepoel verpulverd­e aan het eerste tussenpunt meteen de tussentijd van ploegmaat Rémi Cavagna, waar iedereen zich tot dan nochtans de tanden op stuk

je niet

had gebeten. Cavagna was gisteren de enige Quick.Steprenner naast Evenepoel die vol mocht doorrijden in de tijdrit, een zoethouder­tje voor de komende twee weken, waarin hij eindeloos lang aan kop van peloton gaat rijden.

“En zo hadden we meteen ook een richttijd voor Remco”, aldus trainer Pelgrim.

Vierde snelste tijdrit in grote ronde

Ook bij de twee volgende tussenpunt­en degradeerd­e Evenepoel de tegenstand. Aan de meet deed hij uiteindeli­jk 48 seconden beter dan olympisch kampioen Primoz Roglic, na een tijdrit aan gemiddeld 55,6 kilometer per uur. Waanzinnig­e cijfers. De vierde snelste tijdrit in een grote ronde in de afgelopen twintig jaar. Alleen Ruben Plaza reed in 2005 over een gelijkaard­ige afstand nog sneller, maar dan spreken we over andere tijden.

“Vooraf hadden we zeker gehoopt dat Remco tijd zou pakken”, aldus Pelgrim. “Maar je spreekt wel over een tijdrit op dag tien van een grote ronde. In hete

Trainer Remco Evenepoel

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium