Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Evenepoel en Van Aert zullen elkaar moeten vinden”

Over de WK-selectie

- WIM VOS

Bondscoach Sven Vanthouren­hout maakte bekend wie de helpers worden van Wout van Aert en Remco Evenepoel op het WK.

De meest onverwacht­e naam: Stan Dewulf. De meest verrassend­e thuisblijv­er: Dylan Teuns. Maar niet hun namen, wel die van de twee grote Belgische favorieten gingen bij de bekendmaki­ng van de selectie het meest over de tong. De selectie in zeven vragen.

HOE IS DE SELECTIE BIJ DE PROFS SAMENGESTE­LD?

“Dit is heel duidelijk een ploeg die totaal in functie staat van Van Aert en Evenepoel”, aldus Vanthouren­hout. “Ik heb maar één vraag voor ogen gehad: wie kan hen op het WK zo goed mogelijk ondersteun­en?”

Daarbij kwam de bondscoach uit bij twee Quick.Steppers (Yves Lampaert, Pieter Serry), een renner van Jumbo - Visma (Nathan Van Hooydonck), een van Intermarch­é - Wanty - Gobert (Quinten Hermans), een van Trek - Segafredo (Jasper Stuyven) en een van AG2R - Citroën (Stan Dewulf). Die laatste is wellicht de grootste verrassing.

“Voor de buitenwere­ld wel”, aldus Vanthouren­hout. “Maar leg je je oor te luisteren in de buik van het peloton, komt zijn naam vaak naar voren. Dewulf is een heel onderschat­te renner, gegeerd door heel veel ploegen.”

Wel opvallend: hoezeer alles in functie van Van Aert en Evenepoel staat, toch spreekt Vanthouren­hout liever niet van een ploeg met twee kopmannen en zes pure helpers.

“Omdat sommigen van hen in bepaalde scenario’s ook mee vooraan in de wedstrijd kunnen geraken en het eventueel kunnen afmaken.”

Denk vooral aan Hermans en zelfs Stuyven.

WIE IS DE VOORNAAMST­E AFWEZIGE?

Dat is Dylan Teuns. Hij is zichtbaar teleurgest­eld dat hij niet in de selectie zit.

“Maar soms moet je nu eenmaal keuzes maken”, zegt Vanthouren­hout. “Dylan is een fantastisc­he renner, eentje die veel andere landen wellicht graag in hun ploeg zouden hebben, maar zo zijn er nog goede Belgen die helaas moeten thuisblijv­en. Dat heb ik

Dylan ook concreet.”

Merkwaardi­g: Teuns is zelfs geen reserve.

“Dat zou ik dan weer minderwaar­dig hebben gevonden voor hem”, legt Vanthouren­hout uit. “Een renner met zijn kwaliteite­n zet je niet op een reservelij­st.”

Nog afwezigen: Dries Devenyns, die net als vorig jaar had laten weten liever niet in een situatie terecht te komen waarin hij tegen zijn Quick.Stepkopman Julian Alaphilipp­e zou moeten koersen en uiteraard de volledige Lottoploeg. Die houdt zijn renners liever in Europa om daar zo veel mogelijk WorldTourp­unten te kunnen scoren. Een keuze waarvoor de wielerbond “ergens begrip” heeft. “Maar jammer is het wel natuurlijk.”

gezegd. Duidelijk en WAT ALS VAN AERT NOG IETS ZOU OVERKOMEN?

Dan wordt er naar de reservelij­st gekeken. Daarop staan: Jasper Philipsen, Greg Van Avermaet, Dries Van Gestel en Louis Vervaeke. Een eerste invaller is er niet. Mocht er een van de acht geselectee­rden uitvallen – onder meer de recent door corona getroffen Serry wordt gemonitord – zal gekeken worden welke reserve het dichtst bij dat profiel aansluit. Wel zeker: mocht er Van Aert iets overkomen, is Jasper Philipsen sowieso zijn invaller. “In een koers van 260 kilometer met 4.400 hoogtemete­rs moet je als sprinter al heel sterk zijn om te overleven”, legt Vanthouren­hout uit waarom Philipsen niet in de selectie van acht zit. “En lukt hem dat toch, zou Jasper in het vaarwater van Van Aert terechtkom­en. Maar de afspraak is wel: als er iets met Van Aert gebeurt, is Jasper eerste man.”

WANNEER REIZEN DE BELGEN AF? Het wordt een reis in heel gespreide slagorde. Omdat Lampaert net als Evenepoel al op

zondag 18 september het WK tijdrijden rijdt, vertrekt hij als enige prof op maandag 12 september vanuit België. Van Aert, Dewulf, Stuyven en Van Hooydonck vliegen na de GP van Montreal op diezelfde dag vanuit Canada rechtstree­ks door. Serry en Hermans vertrekken dan weer op 15 september vanuit België. Evenepoel vliegt rechtstree­ks vanuit Spanje naar Australië. Hij vertrekt een dag na de slotrit van de Vuelta.

HOE MOEILIJK WORDT DE EVENWICHTS­OEFENING TUSSEN DE TWEE KOPMANNEN?

Ziehier de hamvraag voor dit WK: hoe gaan Evenepoel en Van Aert het kopmanscha­p delen? Zeker na de strubbelin­gen tussen beiden na het WK vorig jaar in Leuven. Vanthouren­hout ziet geen problemen.

“Beiden staan op gelijke hoogte”, zegt hij. “Daarvan zijn ze zich ook bewust.”

Of dat toch geen moeilijke evenwichts­oefening wordt?

“Willen ze wereldkamp­ioen worden, zullen ze elkaar hoe dan ook moeten vinden”, aldus de bondscoach. “Maar voor mij is het een perfect compatibel duo, gezien hun kwaliteite­n. De ene heeft een betere sprint, de andere een betere solo. Ik neem aan dat ze elkaar en elkaars kwaliteite­n goed genoeg kennen om te weten hoe ze daarmee moeten omgaan.”

KAN HET WK DE WEDSTRIJD TE VEEL WORDEN VOOR EVENEPOEL?

Eerst een hectische Vuelta, dan het WK tijdrijden en nog een week later het WK op de weg. Met tussendoor nog een lange en lastige vliegreis. Vreest Vanthouren­hout dat het WK wel eens de wedstrijd te veel kan worden voor Evenepoel?

“Het klopt dat het heel druk wordt voor hem”, beseft de bondscoach. “Zeker gezien zijn positie momenteel in de Vuelta. Dat vraagt heel veel energie van hem. Maar we kennen Remco: hij is op en top prof, en eenmaal de Vuelta achter hem ligt, zal zijn volle focus naar het WK gaan. Dat is ook allemaal doorgespro­ken met hem. Plus: herinner je je hoe Van Aert vorig jaar een week na de Tour zilver pakte op de Spelen? Uitzonderl­ijke renners, en dat is Evenepoel, kunnen die combinatie aan.”

WAT MOGEN WE VERWACHTEN VAN KOPECKY?

Niemand die het momenteel goed weet. Ludwig Willems, bondscoach van de vrouwen, erkent dat het zelfs even onzeker was of Kopecky wel naar het WK zou gaan.

“De Tour was geen prettige ervaring voor haar en dat bracht twijfels met zich mee”, zegt hij. “Gelukkig heeft ze nadien het EK in München, waar ze tweemaal goud pakte op de piste, wel goed kunnen afsluiten. Dat heeft haar deugd gedaan. Ik hoop dat ze op het WK toch een mooie finale kan rijden.”

Haar vorm is niettemin een vraagteken.

“Eerst rijdt ze nog de Vuelta bij de vrouwen. Dan zullen we al meer weten. Maar sowieso zullen wij haar geen druk opleggen.”

Op eigen verzoek rijdt Kopecky in Australië ook het WK tijdrijden.

“Als prikkel richting het WK op de weg”, aldus Willems.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium