Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle speelsters moeten Serena dankbaar zijn”

Justine Henin, Sabine Appelmans, Els Callens en Dominique Monami wuiven 23-voudige grandslamw­innares uit

- MARC VERMEIREN

Dominique

Monami: combineerd­e sport met het moederscha­p… Voor mijn generatie was dat not done. Wij droegen saaie kleedjes, maar zij ging vestimenta­ir veel verder.”

“Venus is 42 jaar, Serena 40. En dan te weten dat ze reeds als tieners aan de top stonden. Zowat alle andere speelsters crashten fysiek of mentaal, maar zij bleven doorgaan. En ik ben er zeker van dat Serena ook succesvol gaat zijn

Callens: in alles wat ze vanaf nu gaat ondernemen. Voor heel veel vrouwen, zeker in de States, is Serena een ongeloofli­jk rolmodel.”

“Serena heeft me gepusht om een betere speelster te worden. Eigenlijk ben ik haar dankbaar. Zonder Serena zou ik nooit zo’n carrière hebben kunnen uitbouwen.”

Henin:

“Ik heb twee keer tegen Serena gespeeld. Telkens verloren. Maar ik heb wel de allereerst­e officiële match van Venus op het profcircui­t gewonnen

Appelmans: (6-4, 7-6, op de Canadian Open in augustus 1995, red.).

Onlangs zag ik die film over vader Richard. Hadden ze dat onderdeel toch wel fout.”

“Serena is de beste tegen wie ik ooit gespeeld heb. Toen ik begin 2010 na een pauze terugkwam, bereikte ik meteen de finale van de Australian Open. Williams was mijn tegenstand­er. In de derde set stond het 1-0 voor mij en bij 15-40 stond ik op het punt om haar opslag te breken. Plots begon ze de ene ace na de andere winner af te vuren. Niemand anders kon dat.”

“Mijn twee Wimbledonm­atchen tegen Serena horen bij de hoogtepunt­en uit mijn loopbaan. In eerste instantie hoopte ik dat ze me niet totaal zou wegblazen, maar ik speelde heel goed en zij had het moeilijk met het gladde gras. Ik serveerde zelfs twee keer voor de set, maar een superkampi­oene als Serena gaat net op dat moment in overdrive.”

“Toen ik in oktober 1997 in Zürich voor het eerst tegenover de piepjonge Serena stond, won ik al bij al vrij gemakkelij­k Maar ik dacht bij mezelf:

Henin:

Callens:

Monami: (6-2, 6-4, red.).

Als al die wilde klappen ooit binnen de lijnen belanden, gaan we nog wat meemaken.

Het jaar nadien bekampte ik haar op Roland Garros, gingen die ballen effectief binnen en kreeg ik een pak slaag (6-1, 6-1, red.).”

Appelmans:

“Ik had best wel een goede band met de hele familie. Toen ik jaren later als Fed Cupcoach met België tegen de States aantrad, kreeg ik nog altijd een warme groet van beiden. Er kon altijd een goeiendag of een babbeltje af.”

“Het enige wat me wel eens stoorde, was dat Serena zo’n dramaqueen kon zijn. Stond ze daar te zuchten met een kwaaltje en te dreigen met opgave, maar het volgende punt huppelde ze weer rond als een gazelle.”

“Vandaag heb ik alleen maar goede herinnerin­gen aan onze duels, maar destijds lag het wat moeilijker tussen ons. Maar als we mekaar nu tegenkomen, kunnen we lachen met onze rivaliteit van toen.”

Monami:

Henin:

Hoe hard gaat het vrouwenten­nis Serena missen?

“Bij de mannen hebben de opvolgers van Federer, Nadal en Djokovic zich al gemeld. Zverev, Tsitsipas, Alcaraz en Medvedev hebben al een naam voor zichzelf verworven. Het wegvallen van Williams met al haar star power zal een grotere leemte nalaten. Ik ben dol op Iga Swiatek en verwacht dat ze nog veel topprestat­ies zal leveren, maar kan zij de spotlights verdragen zoals Serena dat deed?”

“Hoe het ook afloopt op deze US Open, dit ene tornooi bepaalt haar erfenis niet. Ik zie niet snel iemand opstaan die het tennis nog eens zo zal domineren als Serena.”

Appelmans:

Henin:

“Hoe zij jarenlang de druk weerstond, dat was ongeloofli­jk. Naomi Osaka probeerde om topsport met activisme te combineren, maar dat is haar niet zo goed bevallen. En hoe gaat het aflopen met Emma Raducanu? Als je ziet hoe hard dat duo kreunt onder de druk, moet je nog meer bewonderen hoe Serena al die aandacht en die stress dik twintig jaar lang heeft doorstaan.”

Appelmans:

 ?? FOTO ISOPIX ?? Wat was de sportieve impact van Serena Williams?
Wat is haar extrasport­ieve impact?
Hoe was jullie persoonlij­ke band?
FOTO ISOPIX Wat was de sportieve impact van Serena Williams? Wat is haar extrasport­ieve impact? Hoe was jullie persoonlij­ke band?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium