Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevel complex De Vleugel niet bestand tegen rukwinden

Onderzoek naar aansprakel­ijkheid architect en aannemer

-

Tijdens een controle door een expert die een ander euvel kwam onderzoeke­n, kwam aan het licht dat een gevel van het gemeenteli­jk complex De Vleugel mogelijk onvoldoend­e bestand is tegen hoge windsnelhe­den. Het gebouw is amper tien jaar oud.

Eind september 2012 knipte toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het lint van De Vleugel aan de Achterstra­at in Sint-Antonius door. Ongeveer tien jaar later lijken er ernstige problemen te zijn met het gebouw. Naar aanleiding van enkele scheuren in het pleisterwe­rk en problemen met de dakdichtin­g, liet de gemeente door de rechtbank een expert aanstellen om het complex grondig te onderzoeke­n.

Hoewel die expertise nog niet is afgerond, blijkt dat er enkele plekken op de gevel mogelijk onvoldoend­e bestand zijn tegen hoge windsnelhe­den. Die plaatsen bevinden zich op de wanden van vier lokalen die momenteel gebruikt worden door de buitenscho­olse kinderopva­ng van Ferm, het Zoerselse filiaal van de academie voor beeldende kunst en de muziek- en woordacade­mie. Het gaat hier om gevelvlakk­en die volgens rekenkundi­ge modellen niet de vereiste norm halen.

Vijf beaufort

De gerechteli­jke expert hanteert een veiligheid­smarge en adviseert daarom geen activiteit­en door te laten gaan in de bewuste lokalen bij windsnelhe­den vanaf vijf beaufort.“We zijn verbaasd door dit nieuws”, reageert burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). “Dit najaar worden er alvast werken uitgevoerd. Om de veiligheid van de gebruikers van de bewuste lokalen te waarborgen, worden ze tijdelijk in mobiele units op het grasveld ondergebra­cht. De andere lokalen in De Vleugel blijven wel toegankeli­jk.”

Rechtsgedi­ng hangende

De zaak wordt besproken tijdens de gemeentera­ad. Vermits het gebouw nog geen tien jaar oud is, speelt de aansprakel­ijkheid van aannemer en architect. Er is een rechtsgedi­ng hangende.

In 2019 waren er al problemen met De Vleugel, toen er een stuk dak wegvloog bij een hevige storm. Ook vertoonden enkele ramen barsten. De gemeente besliste toen een stabilitei­tsonderzoe­k te laten uitvoeren.

 ?? FOTO GEMEENTE ZOERSEL ?? De Vleugel aan de Achterstra­at in Sint-Antonius.
FOTO GEMEENTE ZOERSEL De Vleugel aan de Achterstra­at in Sint-Antonius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium