Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsacrob­aat gaat voor verlenging Belgische titel

Siemen Klein bekwaamde zich in het rijden op een hoge bi

- ERIK VANDEWALLE

Hoevenaar Siemen Klein is Belgisch kampioen wielrennen op een hoge bi. Op zondag 4 september verdedigt hij zijn titel in Oudenburg. De hoge-bicoureur is verzot op – het klassieke woord voor fietsen – en gebruikt ze zelfs voor woon-werkverkee­r. vélocipède­s

Pendelaars zullen hem misschien al gespot hebben in de Antwerpse Haven, de man op zijn hoge bi. Bestuurder van het niet alledaagse vervoersmi­ddel, met bijzonder groot voorwiel en klein achterwiel, is Belgisch kampioen wielrennen op hoge bi Siemen Klein.

Dan Bolwell

“Ik kijk uit boven de andere fietsers en auto’s, maar zit op gelijke hoogte met de vrachtwage­nchauffeur­s”, zegt Siemen. De Hoevenaar merkt ook op dat de fiets geen antiek stuk is. “Mijn hoge bi’s zijn recent en worden gebouwd door de Australisc­he fietsenbou­wer en gewezen metaalbewe­rker Dan Bolwell. Hij bouwt ook hoge e-bikes en hoge plooifiets­en”, zegt de kampioen. In zijn living staat wel een erg oud exemplaar. Dat pronkstuk dateert uit 1879. Klein kocht hem van een verzamelaa­r in Ranst. Door plaatsgebr­ek moest de fiets weg.

Circustech­nieken

Tijdens zijn humanioras­tudies werd Klein verliefd op de fietsen. “Ik koos als extra richting Circustech­nieken. Tijdens die opleiding kreeg ik de kans om op een kleiner model te leren fietsen met een hoge bi. Eenmaal je de basistechn­ieken onder de knie hebt, maakt het niet veel meer uit of je op een kleiner of groter exemplaar rijdt.”

Geen comfort

Rijden met een hoge bi is anders. “Opstappen doe je door met een van de voeten op het steuntje te staan ter hoogte van het kleine achterwiel. Dan moet je even hinken tot je snelheid hebt. Pas dan kun je op het zadel springen. Dat staat boven het grote wiel. Daardoor zit je met een rechte rug op de fiets”, zegt de jongeman.

Een hoge bi heeft geen remmen. Snelheid minderen doe je door minder te trappen. Een hoge bi kan niet lekrijden, omdat de fiets volle banden heeft. Versnellin­gen?

Vergeet het maar. De afstand tussen het zadel en de trappers hangt af van de lengte van je benen. “Geloof me, bij tegenwind of bergop moet je stevig doorduwen”, klinkt het.

Siemen Klein draagt altijd een helm wanneer hij met de hoge bi op pad is. “Het dragen van een helm is niet verplicht. Daarom droeg ik er zelden of nooit een. Tijdens enkele wedstrijde­n in Zweden eerder dit jaar, zag ik hoe enkele collega’s tegen de vlakte gingen. Een van hen raakte hierbij nogal zwaargewon­d. Een fietshelm is dus echt wel nodig als je met een hoge bi op de weg bent. Ook gewone fietsers zouden best een helm dragen”, zegt Siemen.

Kampioensc­happen

Zondag 4 september verdedigt Siemen Klein zijn Belgische driekleur in Oudenburg. “Die dag wordt trouwens ook het Europees kampioensc­hap gereden. Dat is een happening op zich. Niet iedereen die deelneemt, wil daarom winnen. Wat mij betreft, ga ik wel voor een nieuwe titel. Ons kampioensc­hap is een combinatie van sport en folklore. Maar vergeet niet dat we ook snelheden halen tussen 30 en 40 km/uur”, besluit de kampioen.

Belgisch kampioen hoge bi

‘‘Versnellin­gen? Vergeet het maar. De afstand tussen het zadel en de trappers hangt af van de lengte van je benen. Geloof me, bij tegenwind of bergop moet je stevig doorduwen.’’

 ?? FOTO W&F ?? Siemen Klein in zijn Belgische tricolore op de hoge bi.
FOTO W&F Siemen Klein in zijn Belgische tricolore op de hoge bi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium