Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harry laat publiek voor het eerst in kasten kijken

Gewezen decorbouwe­r stelt tentoon in wijnbar

-

Na lang aandringen komt Harry Verheyen op zijn 73ste voor het eerst naar buiten met zijn kijkkasten en automata die hij al veertig jaar maakt. De voormalige decorbouwe­r van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen stelt komend weekend tentoon in de wijnbar op het Gemeentepl­ein in Broechem.

De wereld van Harry Verheyen is er een van magische kijkkasten en bewegende automata. Iedereen heeft vroeger op school wel eens een kijkkast opgebouwd in een schoendoos. Maar wat Harry maakt, zijn echte kunstwerke­n uit vaak recuperati­emateriaal. Zo staat in een kijkkast van een schildersa­telier, dat hij ooit in Parijs zag, een gloeiend kolenkache­ltje. Het kacheltje is gemaakt van een Yakultpotj­e. De lavabo om de verfborste­ls in uit te wassen, was een kuipje van een bouillonbl­okje.

“Ik ben afkomstig van Turnhout”, vertelt Harry. “Vroeger heb ik altijd in het atelier van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen gewerkt in Antwerpen. Op mijn 58ste ben ik ter gelegenhei­d van een besparings­ronde ontslagen. Ik kreeg toen nóg meer tijd om aan mijn automata en kijkkasten

te werken.” Automata zijn bewegende kijkdozen en figuurtjes. Zoals de carrousel die geïnspiree­rd is op die

van Royal de Luxe. Inclusief de wat aparte muziek erbij, en een vleesetend­e plant gebaseerd op

“Automata bewegen puur mechanisch, zonder gebruik te maken van elektrisch­e of digitale hulpmiddel­en en programmat­uur. Robots zijn elektromec­hanisch en werken dus alleen op elektricit­eit. Eigenlijk zijn automata de voorlopers van de robotica”, zegt de creatievel­ing.

The Little Shop of Horrors.

Wijnbar

In wijnbar La Bottiglia Rilassante in Broechem exposeert hij voor het eerst een vijftigtal van zijn creaties. Waar hij de inspiratie haalt? “Ik kijk veel op Pinterest en teken alles ook eerst uit. Af en toe werk ik op vraag. Zo heb ik voor Benny De Schutter van de wijnbar een Vespa-atelier nagemaakt in het klein. Benny houdt van Vespa’s”, besluit Harry.

 ?? FOTO KMA ?? Harry Verheyen bij zijn carrousel die gebaseerd is op die van theatergez­elschap Royal de Luxe.
FOTO KMA Harry Verheyen bij zijn carrousel die gebaseerd is op die van theatergez­elschap Royal de Luxe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium