Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kusttoeris­me hebben we aan de Britten te danken”

Historici schrijven boek over 200 jaar toerisme in België

- FILIP SPOELDERS

Wie aan het einde van de zomervakan­tie nog even wil wegdromen over de sfeer tijdens de belle époque aan onze kust of over de opkomst van onze kunststede­n, moet zeker het nieuwe boek

Bestemming België. Een geschieden­is van toerisme in dertien etappes (1830-2030)

erbij nemen. Samen met enkele andere experts bogen Borsbekena­ren Andreas Stynen en Gerrit Verhoeven zich over het verleden, het heden en de toekomst van ons land als vakantiebe­stemming.

Andreas en Gerrit zijn dorpsgenot­en en goede vrienden. Beiden zijn cultuurhis­toricus en docent Erfgoedstu­dies. Andreas geeft les aan KU Leuven, Gerrit aan Universite­it Antwerpen. Ze hebben elkaar ook als collega’s gevonden. “Door onze gezamenlij­ke interesse in toerisme en erfgoed ontstond tijdens één van onze reizen het idee om een boek te schrijven over de evolutie van het toerisme in ons land. Er wordt wel eens neergekeke­n op België als vakantiebe­stemming, maar vroeger was het een absolute topbestemm­ing”, zegt Gerrit.

Britten

Uiteraard mag het toerisme aan de kust niet ontbreken als het over reizen in België gaat. “Ons kusttoeris­me is ontstaan dankzij de Britten. Aan het einde van de achttiende eeuw gingen zij op zoek naar andere stranden om hun vakanties door te brengen. In hun zoektocht belandden ze bij ons. Oostende groeide uit tot één van de meest mondaine badsteden van Europa”, zeggen de vorsers.

Motieven

De auteurs fileren de geschieden­is van het toerisme op uiteenlope­nde vlakken. “We tonen bijvoorbee­ld aan dat toerisme verschille­nde motieven had. Denk onder andere aan het oorlogstoe­risme, zoals in Ieper. Onder het religieus toerisme vallen de bedevaarte­n, bijvoorbee­ld naar Banneux, en er is natuurlijk het reizen voor de ontspannin­g. Maar in de praktijk merken we dikwijls een combinatie van motieven”, zeggen de historici.“Terwijl reizen ook een nationalis­tisch kantje kan hebben. Toen de oostkanton­s na de Eerste Wereldoorl­og bij België werden gevoegd, zetten de reisorgani­saties de Belgen meteen aan om er op bezoek te gaan.”

Kunststede­n

Wanneer het over kunststede­n gaat, mag Antwerpen niet ontbreken. “Antwerpen is een mooi voorbeeld van hoe steden zich als merk verkopen. Dat Antwerpen in 1993 culturele hoofdstad van Europa was, had een enorme impact. Maar de zogenaamde citymarket­ing werd al veel eerder toegepast. Tijdens de Wereldtent­oonstellin­g van 1894 in Antwerpen hadden de mensen een grote interesse in het verleden. Antwerpen liet daarom een historisch­e

stad bouwen in hout en papiermach­é en de handelaars staken zich in middeleeuw­se kostuums”, vertelt Gerrit. Vooruitbli­k

Om de tweehonder­d jaar rond te maken, kijken de cultuurhis­torici naar 2030. “Door corona boomde het binnenland­s toerisme. Even dachten we dat reizen anders zou verlopen. Overvolle toeristisc­he trekpleist­ers zoals Venetië en Barcelona zouden verleden tijd zijn, maar we zien dat oude patronen helemaal terug zijn”, besluit Andreas.

Bestemming België. Een geschieden­is van toerisme in dertien etappes (1830-2030)

iverscheen bij Ertsberg en kost 27,50 euro. Het boek kan online worden aangekocht of in de boekhandel.

 ?? FOTO ERTSBERG ?? Borsbekena­ren Andreas en Gerrit fileerden de geschieden­is van het Belgische toerisme.
FOTO ERTSBERG Borsbekena­ren Andreas en Gerrit fileerden de geschieden­is van het Belgische toerisme.
 ?? FOTO ERTSBERG ?? De cover van het boek.
FOTO ERTSBERG De cover van het boek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium