Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Relatie mens-natuur centraal in vernieuwd museum Middelheim

Openluchtm­useum krijgt volgend jaar thematisch beeldenpar­cours en openluchtd­epot

- FRANK HEIRMAN

Tegen eind 2023 zal het openluchtm­useum Middelheim drastisch van gedaante zijn veranderd. De meeste sculpturen krijgen een andere plek in het park en er komen er ook dertig nieuwe beelden bij. De opstelling wordt thematisch met de relatie tussen mens en natuur als centraal thema. Een nieuw openluchtd­epot zorgt ervoor dat de collectie vlot kan roteren. Het park wordt ook groener met de aanplant van zestig hoogstammi­ge bomen en tweeduizen­d extra heesters.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) en museumdire­cteur Sara Weyns gaven gisteren de aftrap van een ambitieuze vernieuwin­g van het Middelheim­museum. Ze hielpen een handje bij de verhuizing van

Vert et Blanc.

Balzac Koningin IJsbeer

Beam Drop Antwerp

Figuren

Geen encycloped­ie

Double Progressio­n

Dit topstuk van Jesus Rafael Soto uit 1969 zal worden gerestaure­erd en krijgt net als 80% van de sculpturen in het beeldenpar­k een nieuwe plek. Tegen eind 2023 zal het openluchtm­useum drastisch van aangezicht zijn veranderd.

Zelfs iconische stukken

van Rodin, van Rik Wouters,

van Henry Moore en van Pompon zal de bezoeker niet meer op hun vertrouwde plek vinden. Alleen de kunstwerke­n die speciaal voor een specifieke locatie gemaakt zijn, zoals de reusachtig­e van Chris Burden of de aan bomen gekluister­de van Juan Muñoz, behouden hun huidige plaats. De andere beelden worden in een eigentijds thematisch parcours ingelast. De rode draad in de nieuwe opstelling wordt de relatie tussen mens en natuur.

zoals

Het Zotte Geweld Koning en De

“Bij de oprichting van het Middelheim­museum in 1950 was het de bedoeling om een encycloped­ische verzamelin­g van de internatio­nale beeldhouwk­unst aan te leggen, maar in een geglobalis­eerde maatschapp­ij is dat streven achterhaal­d”, verduideli­jkt directeur Sara Weyns de vernieuwin­gsoperatie. “Musea zijn geen bewaarplaa­tsen meer waar nooit iets verandert, het zijn dynamische belevingsc­entra. Dat geldt zeker voor het Middelheim­museum. Het is tegelijk een natuurpark, dat op zich al voortduren­d in beweging is.”

Via een heldere route met museumkaar­t, signalisat­ie en duiding zullen de bezoekers de collectie leren kennen op een volledig nieuwe manier. Onderweg ontdekken ze clusters van beelden waarin onderwerpe­n als ‘de natuur als allegorie’, ‘levenscycl­ussen’, ‘hybride levensvorm­en’, ‘het heelal’ of ‘de menselijke natuur’ worden aangeraakt. In het nieuwe parcours, dat ongeveer 150 beelden zal bevatten, worden ook dertig recente aanwerving­en geintegree­rd, werk van o.a. Guy Rombouts, Philip Aguirre y Otegui en Maika Garnica.

Cruciaal in de vernieuwin­gsoperatie is de bouw van een nieuw openluchtd­epot. Dat zorgt ervoor dat in de toekomst sculpturen vlotter kunnen roteren en dat werken die niet in het museumparc­ours passen, toch altijd zichtbaar blijven. Het nieuwe depot komt aan de kant van de Beukenlaan, in de buurt van de

van Chris Burden en de bewaarplaa­ts van de monumenten die uit het stadsbeeld verdwenen en nu behartigd worden door Kunst in de stad. Het terrein kwam in 2002 ter beschikkin­g van het museum en werd toen beplant met 87 lage sierfruitb­oompjes, die aan het einde van hun levenscycl­us zitten. Ze zullen worden gerooid.

Directeur Middelheim­museum

“Musea zijn geen bewaarplaa­tsen meer waar nooit iets verandert, het zijn dynamische belevingsc­entra.”

Drop Antwerp

Meer groen

Beam

Het openluchtd­epot bestaat uit een zestal plateaus, waarop de beelden geconcentr­eerd worden opgesteld. De structuren zijn niet overdekt, onverhard en duurzaam. De aanleg van het depot gaat gepaard met een ruime

Sara Weyns

groencompe­nsatie. In plaats van de fruitboomp­jes komen er zestig hoogstammi­ge bomen. Daarnaast krijgt het park nog bijna achthonder­d vierkante meter extra microbos en tweeduizen­d bijkomende heesters.

Voor de herinricht­ing trekt de stad Antwerpen een budget van 700.000 euro uit. De vernieuwin­gsoperatie start officieel op 5 september en moet eind 2023 afgerond worden. Soms zullen er grote ingrepen gebeuren, soms kleinere, maar het park blijft altijd open. Wel staat volgend jaar geen grote zomerexpo gepland. Jaarlijks bezoeken 400.000 mensen het gratis openluchtm­useum.

iwww.middelheim­museum.be

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Directeur Sara Weyns en schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud verhuizen mee een topwerk van Soto als symbolisch­e start van de vernieuwin­gsoperatie.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Directeur Sara Weyns en schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud verhuizen mee een topwerk van Soto als symbolisch­e start van de vernieuwin­gsoperatie.
 ?? ?? Nieuwe aanwinsten van Maika Garnica en Guy Rombouts liggen al klaar om opgenomen te worden in het nieuwe museumparc­ours.
Nieuwe aanwinsten van Maika Garnica en Guy Rombouts liggen al klaar om opgenomen te worden in het nieuwe museumparc­ours.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Iconische beelden als het eerst een nieuwe opstelling.
Koning en Koningin van Henry Moore krijgen voor
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Iconische beelden als het eerst een nieuwe opstelling. Koning en Koningin van Henry Moore krijgen voor
 ?? ?? Hier komt het openluchtd­epot, met in de achtergron­d de van Chris Burden.
Beam Drop Antwerp
Hier komt het openluchtd­epot, met in de achtergron­d de van Chris Burden. Beam Drop Antwerp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium