Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Pano’ graaft in de vervuilde bodems van Vlaanderen

- TOM DE LEUR (dewo)

“Ik eet veel minder avocado’s, sinds ik hoorde dat je voor één kilo 1.300 liter water nodig hebt.”

“Ik denk twee keer na voor ik nog een smoothie drink. Daar zitten acht stukken fruit in verpulverd. Acht stukken, probeer dat eens na elkaar op te eten.”

Vier lange jaren hebben we het zonder de steelse blikken tussen Kobe Ilsen (40) en Danira Boukhriss Terkessidi­s (32) moeten doen. Maar nu is terug. Het tweetal zet zijn tanden in de maaltijd die een op de vijf Vlamingen al eens overslaat: het ontbijt. Zo kom je vanzelf uit bij de dieethype die nu al jaren heerst: intermitte­nt fasting. “Voor Bart Kaëll werkt het, voor mij ook.”

Kobe (lacht).

Danira

Kobe:

Vandaag

Over Eten

Het thema ontbijt legt meteen een kloofje bloot tussen Kobe en Danira: voor hem is het ontbijt een te missen afspraak (“Ik drink een kop zwarte koffie die mijn maag twee uur lamlegt”), voor haar is het de belangrijk­ste maaltijd van de dag. Kobe kan dat beamen: “Je wil niet met Danira werken als ze niet ontbeten heeft.” Danira: “Als ik ga slapen, denk ik: wat ga ik morgenocht­end eten?”

Jullie volgen een dag uit het leven van zanger Bart Kaëll, die zijn ontbijt beperkt tot water met citroen: hij doet aan intermitte­nt fasting. Dat betekent dat hij zestien uur niet eet en acht uur wel.

“Voor Bart Kaëll werkt het, voor mij ook. Ik ging in maart met twee vrienden op vakantie en vergeleek de foto’s van die reis met de foto’s van onze reis vijf jaar eerder. Het was schrikken, ik was de voorbije jaren aardig verdikt. We sloten een weddenscha­p af: ik zou in twee maanden tijd tien kilo vermageren. Omdat ik met tv-opnames zat en wisselende uren, had ik geen zin om de hele tijd met gezonde slaatjes bezig te zijn. Dus deed ik wat Bart Kaëll deed: alleen eten binnen een bepaald aantal uren. Ik ben van 98 kilo naar 83 kilo gegaan. Je zal dat zien in het programma: in het begin heb ik nog een bol hoofd, gaandeweg zie je mij steeds meer verschromp­elen

Het was nodig: ik ben nu 40 en vader, ik wil niet de papa met de dikke buik worden. Ik ga af en toe lopen en voor mij werkt dat vasten. Waarmee ik niet zeg dat het gezond is.”

Ilsen:

Boukhriss

Terkessidi­s:

“Een diëtist zou zeggen dat je lichaam voedsel nodig heeft als je wakker wordt. Daarom kun je bij intermitte­nt fasting beter je avondeten laten dan je ontbijt. Gezellig is dat niet, natuurlijk, dat botst met onze bourgondis­che manier van leven. Ik heb trouwens ook intermitte­nt fasting gedaan, onbewust. Toen ik de talkshow maakte, had ik geen tijd om ’s avonds te eten. Mijn laatste maaltijd van de dag was soep om 17u. Dan had ik wel goed ontbeten en ’s middags gegeten. Ik vermagerde in tien weken tijd vier tot vijf kilo.”

“Dat van die diëtist is waar. Ik wil zeker niet zeggen dat intermitte­nt fasting voor iedereen werkt. Eigenlijk moet je de stelregel volgen: eet eat what you need, wat je nodig hebt. Wanneer heb je dat nodig? Als je ’s morgens wakker wordt en er een hele dag voor je staat. Om acht uur ’s avonds heb je geen eten meer nodig, hè. Maar ik ga ’s avonds ook graag eten met vrienden. Glaasje wijn erbij, dessertje. Is een dessertje

Nee, maar ik need? (lacht).”

wel

Danira:

Kobe: eat what you

het soms Jullie hebben al heel vaak ingezoomd op het eetpatroon van BV’s. Welk eetpatroon lokte de meeste reacties uit?

“Dat van Bart De Wever. Omwille van zijn ijzeren discipline als het om eten gaat. En om drank, want hij veroorzaak­te ophef toen hij vertelde hoeveel er in de politiek gedronken wordt. De Wever is een geval apart, ik zie hem nog zitten aan de ontbijttaf­el, met zijn drie reepjes surimi. Zijn stelregel vond ik wel interessan­t: als het meer dan honderd calorieën per honderd gram bevat, eet hij het niet. Surimi is 99 calorieën per honderd gram, kippenwit is rond de 105, een reep Mars 460.”

“We hebben dit seizoen ook Erik Van Looy gevolgd. Sinds hij 60 geworden is, wil hij gezonder eten en leven. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo verwonderd naar voeding kijkt. Hij zei letterlijk: ‘IJs, is dat écht niet gezond?’”

“Danira die met Erik rondloopt op de afdeling groenten van een supermarkt, het is echt een aanrader. Ik heb iemand nog nooit zo vaak ‘dat lust ik niet’ horen zeggen. Ook de discussie over eten in de cinema krijgt dankzij Erik Van Looy een andere dimensie.”

Kobe:

Danira Boukhriss Terkessidi­s

Jullie hebben ooit het eetpatroon van presentatr­ice Julie Van den Steen gevolgd. Zij ontbeet met amandelmel­k en blauwe bessen, nam voedingssu­pplementen en verloor vijftien kilo met een dieet.

“Het is niet gemakkelij­k om een bekende vrouw te laten getuigen over haar eetpatroon. Dit seizoen volgen we Goedele Liekens die gezonder is gaan eten nadat ze kanker kreeg en ook Rani De Coninck, maar we hebben ook andere vrouwen in de media gecontacte­erd die zeiden: ‘Liever niet, ik heb al commentaar gekregen dat ik te mager of te dik ben.’ Julie Van den Steen heeft bij ons eerlijk getuigd over haar eetpatroon en haar worsteling met haar zelfbeeld en haar gewicht en kreeg ook een hoop bagger over zich heen.”

Kobe:

“Ik heb dat zelf gemerkt. Verschijn ik op het scherm in een outfit die een beetje opbolt, is de reactie meteen: ‘Oei, is die zwanger?’ Een vrouw mag blijkbaar alleen een buik hebben wanneer ze een kind verwacht. Als Kobe een buikje heeft, gaat niemand hem dat zeggen.”

Danira:

Toen ik 98 kilo woog, heeft bijna niemand daar iets van gezegd. Een man met een kilo meer is gezellig. Als Danira vijftien kilo zou verdikken, ze zou het mogen horen. Mij valt trouwens op dat je sneller reacties krijgt als je vermagert. Mager staat blijkbaar gelijk met gezond.”

“Als ik bijkom, sta ik zogezegd te dik. Vermager ik, ben ik ziek. En dan hebben we het over drie of vier kilo, hè? Als het over gewicht gaat, word je als vrouw nog altijd harder aangepakt.”

Kobe:

i“(Knikt)

Danira:

Kobe Ilsen Zijn jullie door dit programma bewuster gaan eten?

“Ik eet veel minder avocado’s sinds ik hoorde dat je voor één kilo avocado’s 1.300 liter water nodig hebt. Waarmee ik mezelf niet verbied avocado’s te eten, ik wil het alleen bewuster doen. Ik ga ook veel bewuster om met vlees, ik ben voor 90% vegetariër. Ik vind het gewoon niet lekker genoeg om het elke dag te eten en de vegetarisc­he alternatie­ven zijn te lekker. Maar je zal mij nooit horen zeggen dat vlees ongezond is. Dat de mensen vooral eten wat ze willen. Ik ben alleen en zal thuis zelden vlees klaarmaken, alleen op restaurant eet ik het nog. Tegelijk vind ik frikandell­en wel veel minder vies dan vroeger. Er gingen horrorverh­alen dat ze gevuld waren met beenderen, ogen en zelfs karton. Na een bezoek aan de fabriek weet ik dat er separatorv­lees in zit, restjes vlees die nog aan het karkas hangen. Ik zou er geen dagelijkse kost van maken, maar een frikandel is wel veilig.”

“Ik denk twee keer na voor ik nog een smoothie drink. In zo’n smoothie zitten soms tot acht stukken fruit, maar alle vezels zijn wel verpulverd in de mixer. Acht stukken fruit: probeer dát eens na elkaar op te eten.”

Danira:

Kobe: elke woensdag om 20.40u op Eén

Over Eten,

85.000 risicogron­den telt het Vlaamse Gewest, waarvan er zo’n 12.000 moeten worden gesaneerd. Een goednieuws­show is de nieuwe reportage van niet. Het programma zoomt woensdag in op de bodemvervu­iling in Vlaanderen en onderzoekt de impact ervan op de volksgezon­dheid.

Dat er een verband is, staat voor experts vast. “De milieuverv­uiling heeft een impact van tien jaar op de Vlaamse levensverw­achting”, zegt Nick Van Larebeke, kankerexpe­rt en lid van de Hoge

Pano

Gezondheis­draad. Toongevend is het verhaal over het historisch­e stort in het West-Vlaamse Woumen. In de jaren zeventig actief, pas zes jaar geleden onderzocht door OVAM.

Resultaat van dat onderzoek? Voor een hoop zware metalen en chloriden werden de milieunorm­en overschred­en. Het stort is intussen nog steeds niet gesaneerd. Volgens de geïntervie­wden zet de Vlaamse overheid wel stappen, maar doet ze dat te traag en met te weinig transparan­tie.

iPano,

 ?? FOTO RR ?? Vandaag zoomt het team van in op de bodemvervu­iling in Vlaanderen. Een goednieuws­show belooft dat niet te worden.
Pano
FOTO RR Vandaag zoomt het team van in op de bodemvervu­iling in Vlaanderen. Een goednieuws­show belooft dat niet te worden. Pano

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium