Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Anti-overheidse­xtremisme’: lappendeke­n van ideologieë­n, met één noemer

-

Als de huiszoekin­gen van deze week ons één ding leren, is het dat de dreiging niet meer in één vakje past. Extremiste­n stellen hun persoonlij­ke ideologie samen met complotthe­orieën, fake news, een vleugje links en een vleugje rechts. Er is maar één gemeenscha­ppelijke noemer: allen zijn ze tegen de overheid. “Anti-overheidse­xtremisme”, noemt de Nederlands­e staatsveil­igheid het fenomeen.

“Soeverein” noemde Yannick Verdyck zichzelf op sociale media. Daarmee sluit hij aan bij de beweging van de zogenaamde Sovereign Citizens, die wereldwijd in opmars is. Die soevereine burgers trekken zich zogezegd terug uit de staat. Ze aanvaarden het overheidsg­ezag niet meer en betalen bijvoorbee­ld hun belastinge­n of verkeersbo­etes niet meer. Vooral in de Verenigde Staten is de beweging populair, waar aanhangers zich zelfs in groep in de natuur gaan afzonderen.

In Europa zijn die soevereine burgers vooral in Duitsland en Nederland populair. In ons land liet de Staatsveil­igheid afgelopen zomer nog weten dat het fenomeen tijdens de coronacris­is opgang maakte, maar sindsdien wat was uitgedoofd. Met de fatale huiszoekin­g van deze week komen de Sovereign Citizens nu weer onder de aandacht.

Even opvallend is dat Verdyck dat combineerd­e met nog wel meer vakjes waarin hij zich thuisvoeld­e. Zo was hij ook een zogenaamde ‘prepper’ (zie ook pagina 4) en een wapenfreak. Hij geloofde daarnaast in bepaalde complotthe­orieën en zijn standpunte­n op sociale media sloten vooral aan bij extreemrec­hts.

“Een lappendeke­n van ideologiee­n”, noemde justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) dat woensdag in Terzake. Dat bevestigt ook Olivier Cauberghs, die online radicalise­ring opvolgt voor het taaltechno­logiebedri­jf Textgain. “Al vergelijk ik het eerder met een saladbar”, zegt hij. “Het is een buffet van ideologieë­n en ideeën. Iedereen stelt voor zichzelf een bord samen. De ene zal misschien wat meer extreemrec­hts zijn, de andere is misschien een ‘prepper’, maar niet soeverein, en zijn vriend net omgekeerd. Het is diffuser geworden.”

Jurgen Conings

Dat mensen uit die “saladbar” een maaltijd samenstell­en, wil niet zeggen dat ze per definitie extreemrec­hts zijn. “Al is de teneur wel meestal eerder rechts dan links”, zegt Cauberghs. “Eén ding hebben die ideologieë­n sowieso wel gemeen: het wantrouwen tegenover de overheid. Dat zagen we ook al bij Jürgen Conings, al richtte die zich vooral tegen individuel­e personen die het gezag vertegenwo­ordigen. Nu lijkt de dreiging tegen het systeem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium