Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Om uw energiefac­tuur te drukken, gebeurt er niets

”Gerichte en sociale maatregele­n”, maar wat voelen wij in onze portemonne­e?

- ARNOUT GYSSELS

De Vlaamse regering heeft niets gedaan om de energiefac­tuur te drukken. Een paar cosmetisch­e ingrepen die moesten vermijden dat ze nog zou oplopen, maar ze naar beneden halen, zat er niet in. Alleen de bedrijven en laagste inkomens konden op wezenlijke steunmaatr­egelen rekenen. “Gericht én sociaal”, zegt ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA).

Vlaamse regering doet de energiefac­tuur niet dalen, ze “voorkomt een stijging van de Vlaamse component van de energiefac­tuur”.

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) schrapt de Vlaamse energiehef­fing – goed voor 6 euro op jaarbasis – en laat 148 miljoen euro aan groenestro­omcertific­aten opkopen, zodat die niet in de facturen verrekend kunnen worden. Dat compenseer­t de hoge energiefac­turen niet, dat zorgt er hoogstens voor dat niemand de Vlaamse regering ervan zal kunnen betichten dat ze de energiefac­tuur nog meer zouden bezwaren. En uiteindeli­jk zal dat toch betaald worden door de belastingb­etaler.

Voor de goede orde, de Vlaamse regering heeft ook nooit beloofd dat ze de energiefac­tuur naar beneden zou halen. “Wie gaat dat betalen, de kaboutertj­es?”, zoals Demir al weken geleden riposteerd­e. De koopkracht ondersteun­en, gingen ze via een andere weg doen. Door de jobbonus voor de lagere lonen op te trekken en het groeipakke­t, de vroegere kinderbijs­lag, wat meer te indexeren.

Dat betekent dus dat alleenstaa­nden met een behoorlijk loon, meer dan 2.900 euro bruto, op geen Vlaamse steun moeten rekenen. De jobbonus geldt voor lonen tussen 1.950 euro en 2.900 euro en gaat van 600 euro per jaar voor de laagste inkomens tot 50 euro voor wie nog net niet te veel verdient. Het is daar dat koppels een streepje voor hebben. Het maakt niet uit of het om een koppel of een alleenstaa­nde gaat, de bonus geldt op individuel­e basis. Dus een gezin met één hoog en één lager loon krijgt toch een jobbonus. En een eenmalige premie van 100 euro komt voor wie onder het stelsel valt en in 2021 aan de slag was.

Het groeipakke­t gaat er met 2% op vooruit, alle vergeefse pogingen ten spijt van CD&V, dat een pak verder wilde gaan. Op een groeipakke­t van 171,8 euro per maand per kind gaat dat om 3,43 euro extra. Dit jaar komt er 1% bij, volgend jaar in september nog eens een procent. Goed voor 58 euro extra als je rekent tot eind 2023.

CEO of arbeider, allemaal gelijk

Maakt niet uit of die persoon een CEO van een bloeiend bedrijf is of een fabrieksar­beider. Wel steekt de Vlaamse regering de laagste inkomens wat meer toe door de doelgroepe­n voor de sociale toeslagen uit te breiden.

Die groep stijgt van 30.000 kinderen naar 80.000 kinderen. De sociale toeslag zelf stijgt met 15 euro per maand, of zo’n 180 euro per jaar. Die indexering gaat wel al in vanaf december. Bovendien krijgen de mensen die onder het stelsel vallen zowel in 2022 als in 2023 een eenmalige premie van 100 euro. Tel dat allemaal bijeen en je komt tegen het einde van volgend jaar op 790 euro voor een gezin met twee kinderen en een laag inkomen. Wie kinderloos is, kan daar uiteraard niet op rekenen.

“Deze crisismaat­regelen zijn gericht én ze zijn sociaal”, maakt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich sterk. “We zetten ons geld in op de mensen die onze steun nu nodig hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium