Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Wever wil ons kapot”

Voormalig CD&V-zwaargewic­ht Eric Van Rompuy

- (fem) (dh)

CD&V zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen, en na de politieke crisis in de Vlaamse regering lijkt de partij helemaal in de touwen te liggen. Het beeld dat CD&V eindelijk ruggengraa­t had gekweekt, ligt aan diggelen. En ook het aura van voorzitter Sammy Mahdi heeft een flinke deuk gekregen. CD&V-militanten vrezen dat de nationale malaise gaat afstralen op de lokale afdelingen. “Ja, in 2024 zullen veel afdelingen niet meer met de CD&V-vlag willen opkomen.”

“Ik wil me verontschu­ldigen bij iedereen die ik teleurgest­eld heb. Dagen en nachten gevochten voor de indexering van de kinderbijs­lag. Maar neen, het is me niet gelukt”. Sammy Mahdi verontschu­ldigde zich gisteren op sociale media voor de nederlaag die hij binnen de Vlaamse regering heeft geleden. Hij eiste dagenlang een koppeling van de kinderbijs­lag aan de index en verpestte daarvoor zelfs het jaarlijkse

van minister-president Jan Jambon (N-VA) - de Septemberv­erklaring in het Vlaams Parlement -, maar woensdag plooide hij voor N-VA en Open Vld. Er bleek teveel kraakbeen in de ruggengraa­t te zitten.

Volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) heeft Mahdi zijn hand overspeeld. “Dit was echt een

Hij zocht voor zijn strategie geen medestande­rs en wist niet waar de landingsba­an lag. Hij moet duidelijk nog wat oefenen om te knikkeren met de grote jongens. En als je ergens voor gaat, moet je er ook voor gaan. Niet voluit gas geven en na 100 meter stoppen”. de gloire faux pas. moment

Imago van tsjeven bevestigd

Mahdi was als opvolger van Joachim Coens nochtans de hoop in bange dagen voor veel CD&V’ers en werd met een monstersco­re verkozen. Dat hij enkele maanden later al met ippon tegen de tatami moet, doet sommige militanten pijn. “Ik was zo blij dat de partij na Coens weer strijdbaar was, maar dit is een valse start. Als je in de politiek wil bijten, moet je vlees mee hebben. Maar nu hebben we ons imago van weer bevestigd”, zegt iemand van de oude garde

Lokaal leeft alvast de vrees dat de nationale bij de burgemeest­ers parten zullen spelen. Verschille­nde CD&V-burgervade­rs beslisten al om naar de kiezer te trekken zonder ‘CD&V’ te gebruiken. “Straks zullen nog veel gemeenten volgen”, zegt Francis Benoit, burgemeest­er van Kuurne. “Vroeger was ik heel strijdvaar­dig, maar ik ben gelaten geworden. De mensen zijn die stratego kotsbeu en hebben geen vertrouwen meer in de politiek. En dat straalt af op ons. Als we ook met Ventilus en het stikstofdo­ssier met een kluitje in het riet worden gestuurd, vrees ik het ergste,” zegt Benoit, die ook schrik heeft dat nationale mandataris­sen voor de verkiezing­en zullen overstappe­n naar andere partijen. troubles

Carl Devos

tsjeven

Een Messias loopt op water

Sommige CD&V’ers die voor Mahdi hebben gestemd, zijn het geloof in hem al verloren. “Hij heeft veel charisma, maar we moeten het begin van zijn plan tot verrijzeni­s nog zien. Ik heb dat aura van Messias nooit begrepen. Een Messias loopt op water. Deze valt erin”, zegt een ontgoochel­d lid van de partijraad. Maar Mahdi heeft ook nog veel aanhangers, zeker bij de jongere garde. “Hij heeft alles om een goede voorzitter te zijn en de partij te dynamisere­n, maar we hebben hier allesbehal­ve een goede beurt gemaakt,” zegt Jenne De Potter, net burgemeest­er af in Zottegem en nu OCMW-voorzitter.

Alleen is de partij wel verdeeld tussen een meestal oudere garde die het DNA van besturen en compromiss­en sluiten verpersoon­lijken en vooral jongeren die een andere richting uit willen. “Mahdi wil van CD&V ook een offensieve­re partij maken, maar niet iedereen volgt. Het kader, de kabinetten, de ministers, …,” stelt Carl Devos. Het was ook Hilde Crevits die Mahdi woensdag terugfloot en dwong de Vlaamse regering niet te laten vallen. Dat Crevits vaak het belang van de regering boven dat van de partij zet, zet bij een deel van de partij ook kwaad bloed.

De definitie van waanzin

Steven Van Hecke, KULeuvenpo­liticoloog, klopt op dezelfde nagel. “Probleem voor CD&V is dat Crevits uiteindeli­jk altijd kiest voor de Vlaamse regering en niet voor haar partij. Zij zit op de lijn dat CD&V een bestuurspa­rtij moet zijn en zich constructi­ef moet opstellen. Maar CD&V doet dat al decennia en het kan de neergang niet stoppen. Dat is de definitie van waanzin: altijd maar hetzelfde blijven doen en denken dat het ooit eens anders zal uitdraaien”.

Ook Francis Benoit en Jenne De Potter stellen dat een oppositiek­uur misschien niet zo slecht zou zijn. Een smoel krijgen of een zich een nieuw imago aanmeten, dat lukt nu eenmaal beter vanuit de oppositie. “Crevits heeft heel veel empathie, maar gaat teveel voor het beleid. Zo kan Sammy gewoon niet vernieuwen”, zegt Benoit.

De discussie over regeren of in de oppositie gaan, doet andere CD&V’ers dan weer steigeren. “Erin of eruit: het maakt me allemaal niet uit. Zolang we maar een keuze maken. En als we erin zitten, moeten we vooruit. En niet zoals nu van een overwinnin­g een nederlaag maken”, stelt een parlements­lid dat ook burgemeest­er is.

De inflatie, de mate waarin de consumptie­prijzen duurder worden, is in september nog versneld, tot 11,27%. Dat blijkt uit cijfers van statistiek­bureau Statbel. Het is van augustus 1975 geleden dat de inflatie nog zo hoog stond.

Net als de voorbije maanden stuwen vooral de hoge energiepri­jzen de inflatie omhoog. Energie is nu meer dan 60% duurder dan een jaar geleden, en dat verklaart bijna de helft van de totale inflatie. Maar ook de inflatie van voeding stijgt; zij bedraagt nu 10,4%.

Toch zijn er ook producten die op een jaar tijd goedkoper geworden zijn, zoals tv en multimedia.

De kerninflat­ie (zonder energie en onbewerkte voedingsmi­ddelen) bedraagt 6,21% in september,

Eric Van Rompuy, oudgediend­e bij de christende­mocraten en nog voorzitter van de seniorenaf­deling, wil liever geen commentaar geven over de interne discussies binnen zijn partij. “Dat is aan de nieuwe generatie en aan Sammy”. Maar hij wil wel wat kwijt over de houding van de N-VA, die de CD&V in de finale onderhande­ling voor de septemberv­erklaring niets gunde. “Bart De Wever heeft vroeger al gezegd dat hij CD&V en Open Vld wil kapotmaken omdat we zijn mee gestapt in Vivaldi. Dan weet je genoeg. Hij wenst ons ‘een pandoering’ en ‘een klare nederlaag’ en hij beschrijft het federale beleid als het faillissem­ent van het land.” Van Rompuy heeft tegenover 5,74% in augustus. De spilindex, die gebruikt wordt voor de indexering van sociale uitkeringe­n en ambtenaren­lonen, werd deze maand niet overschred­en.

Werden duurder

• Aardgas: +134,9%

• Elektricit­eit: +81,3%

• Huisbrando­lie: +56,3%

• Olie voor voeding (behalve olijfolie): +36,9%

• Hotels: +31,2%

Werden goedkoper

• Tv-apparatuur: -11,9%

• Smartphone­s: -9,9%

• Computers: -5,2%

• Mobiele telefoondi­ensten: -4,8%

• Herenkledi­ng: -0,8% samen met verschille­nde generaties christende­mocraten meegewerkt aan opeenvolge­nde staatsherv­ormingen. Maar de volgende stap waar N-VA nu van droomt, “samen met de socialiste­n werken aan een confederal­isme”, daarin gaat hij niet mee. “Dan zullen ze geheel of voor een deel de sociale zekerheid en de schuldenbe­rg moeten splitsen. Maar de kostprijs daarvan kan Wallonië niet dragen en Vlaanderen wil dat niet. Dat betekent letterlijk het failliet van België, precies wat De Wever wil. Moeten wij daaraan meewerken vanuit de Vlaamse regering? Dat is niet mijn koers en ook niet die van Sammy Mahdi.”

Politicolo­og UGent

“Dit was echt een ‘faux pas’. Mahdi zocht voor zijn strategie geen medestande­rs en wist niet waar de landingsba­an lag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium