Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 132.000 mensen geprikt met herfstboos­ter in Antwerp Expo

Ook in Kempense en Mechelse centra loopt vaccinatie­campagne gesmeerd

- (dvt) DaViD Van TurnHouT

Als een Zwitsers horloge. Met die woorden is efficiënti­e van het Antwerpse vaccinatie­centrum Vaccovid het beste te beschrijve­n. Hoewel er voor de herfstboos­ter tegen corona iets minder mensen komen opdagen dan bij de vorige campagnes, ontving het centrum op de drukste dagen zonder problemen 15.000 mensen. In totaal werden er bij Antwerp Expo zo’n 132.000 spuitjes gezet. Ook in Geel en Mechelen draait de campagne stilaan op volle toeren.

Wie in Antwerpen of de randgemeen­ten woont en zich voor een vierde keer heeft laten vaccineren, zal het niet ontkennen: een bezoek aan Vaccovid in Antwerp Expo gaat razendsnel. Geen gedoe met oproepings­brieven, QRcodes of mails die je niet meer terugvindt. Het enige wat je nodig hebt, is je identiteit­skaart. En een mondmasker, dat bijna niemand nog bij zich heeft. Gelukkig staan aan de inkom al enkele vrijwillig­ers die er aan elke bezoeker eentje uitdelen.

Aan diezelfde inkom zoeken we iemand van wie we het vaccinatie­proces mogen timen. Om 14.57u ontmoeten we Julie. Zij heeft geen seconde getwijfeld om een vierde prik te komen halen. “Iedereen in mijn omgeving laat zich opnieuw vaccineren. Vorige keer had ik wel wat bijwerking­en en heb ik me even slecht gevoeld, maar dan is dat maar zo”, zegt ze. “Ik heb me voorbereid op een dagje Dafalgan.”

We volgen haar richting aanmeldpun­t. Daar leest iemand haar identiteit­skaart in en voor we het goed en wel beseffen zit ze met de arm bloot op een krukje. Rond 14.58u zet een vrijwillig­er het spuitje en om 15u stipt neemt ze plaats in de wachtzaal. Meer dan drie minuten en een korte wachttijd achteraf volstaan dus om weer enkele maanden beschermd te zijn.

Helft van vijftigplu­ssers

Dat het proces in Antwerpen goed verloopt, blijkt ook uit de cijfers. “Op piekdagen prikten we zo’n 15.000 patiënten in één dag. Op andere dagen zijn dat er 8.000”, weet coördinato­r Jan Stroobants. “Hoewel de opkomst lager ligt dan bij vorige campagnes, zien we toch dat zo’n 50% van de uitgenodig­de vijftigplu­s

Lia werkt als vrijwillig­er bij Vaccovid in Antwerpen. “Het is leuk om mensen te kunnen helpen en tegelijk is het ook een heel sociale bezigheid. Ik heb er veel nieuwe kennissen aan overgehoud­en.” Ze is enthousias­t over het verloop van de verschille­nde campagnes, want ook de vorige keren was ze er al bij. “Dat we hier 15.000 mensen per dag kunnen vaccineren, zonder conflicten of grote problemen, herstelt mijn vertrouwen in de samenlevin­g.”

Thomas zit in zijn tweede jaar verpleegku­nde aan de KDG-hogeschool in Antwerpen. Hij zou zich later graag specialise­ren in spoedverpl­eegkunde. Nu bouwt hij alvast zijn ervaring op met het toedienen van vaccins. “Dat mag ik al omdat ik het attest van zorgkundig­e heb behaald in mijn eerste jaar”, vertelt hij. “Voor ik op spoed aan de slag mag, moet ik nog wel drie jaar studeren. Maar hier kan ik alvast mensen helpen, en daar doe ik het voor.”

Julie

“Vorige keer heb ik wat bijwerking­en gehad, maar dat is dan maar zo. Ik heb me voorbereid op een dagje Dafalgan.”

sers om een vierde prik komt. Bij de lagere leeftijdsc­ategorieën ligt dat rond de 20%.”

Volgende week verhuist het vaccinatie­centrum nog voor één week naar Kinepolis aan de Noorderlaa­n en daarna zijn Stabroek (10 oktober), Wommelgem (11 oktober) en Schoten (13 oktober) aan de beurt. “Door nog één week de grote massa te vaccineren en daarna naar de rand te trekken, hopen we de vaccinatie­graad nog op te trekken”, zegt Stroobants.

Ook in Geel zijn ze tevreden over de opkomst, ook al start de massavacci­natie daar pas op 30 september. “In tegenstell­ing tot de 94% van vorige campagnes, laat nu toch 60% van de bevolking zich vaccineren”, bevestigt Pascal Kwanten van vaccinatie­centrum Zuiderkemp­en. “Het percentage ligt lager omdat velen teleurgest­eld zijn in het vaccin. Ze redeneren dat alle inspanning­en niet geholpen hebben om het virus te verslaan. Maar ook deze vierde prik heeft wel degelijk zin. Het vermindert het aantal complicati­es aanzienlij­k, waardoor er minder last op de schouders van de zorg komt te liggen.”

In Mechelen worden dagelijks zo’n 1.800 mensen geprikt tegen corona. “Maar we kunnen makkelijk 2.000 aan”, zegt verantwoor­delijke Katleen Willemen. “We zien bij ons dat 80% van de uitgenodig­den effectief komt opdagen, ook wie zijn afspraak niet nog eens bevestigd heeft. In Mechelen is intussen iets meer dan 15% van de 18 tot 64-jarigen voor een vierde keer gevaccinee­rd. Voor de 65-plussers is dat 68,6%. In Turnhout is dat respectiev­elijk 12 en 61%.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Het gaat vooruit: Julie ging in nog geen vijf minuten van aanmeldpun­t naar wachtzaal. “
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Het gaat vooruit: Julie ging in nog geen vijf minuten van aanmeldpun­t naar wachtzaal. “
 ?? ?? Vrijwillig­er Thomas.
Vrijwillig­er Thomas.
 ?? ?? Vrijwillig­er Lia.
Vrijwillig­er Lia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium