Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén spinnetje lokt meer publiek dan Vlaamse acteurs

‘Onze Natuur: De Film’ brengt 25.000 bezoekers in een week naar bioscoop

- WOUT DESMYTERE

Slechts zeven dagen had de natuurdocu­mentaire

nodig om 25.000 bezoekers naar de bioscopen te lokken. Van dat cijfer kon menige Vlaamse film de voorbije jaren alleen maar dromen. Wat hebben de strontvlie­g en de muurhagedi­s dat Vlaamse acteurs niet hebben?

De Film

Film

Onze Natuur,

Een lentevuurs­pin, een strontvlie­g, een muurhagedi­s en andere Belgische fauna en flora: ze lokten de afgelopen week al 25.000 toeschouwe­rs naar de cinema. Ter vergelijki­ng: Vorig jaar had

de film met kleppers als Matteo Simoni en Veerle Baetens, iets meer dan twee maanden nodig om datzelfde getal te bereiken. Opvallend: In

is Simoni de verteller. Het succes is een mooie erkenning

Onze

Rookie,

Natuur, De voor het harde werk van Maria van Lente en haar coregisseu­rs Pim Niesten en Dick Harrewijn, die zo’n drie jaar aan het project gewerkt hebben. “Stiekem hadden we hierop gehoopt”, vertelt ze vol trots. “Maar je weet het nooit zeker. Ik heb al veel mooie reacties ontvangen. Mensen lijken nu pas de schoonheid van de natuur rondom hen te ontdekken.

Maria van Lente

De film komt ook op het juiste moment in de zalen, denk ik. Een beetje rust en troost in de donkerte van vandaag.”

Met de eerste cijfers steekt

veel Vlaamse films de uit. Deze zomer kende

de actiefilm met Dimitri Vegas, tegenvalle­nde bezoekcijf­ers. Begin deze maand ging de politiethr­iller met Geert Van Rampelberg en Marie Vinck in première en had drie weken nodig om 15.000 bezoekers te halen.

“Verbaasd ben ik niet”, zegt filmregiss­eur en verdeler Marc Punt. “Je mag dit immers niet over dezelfde kam scheren als onze fictie. Dit is een erg specifiek soort film en lokt mensen naar de cinema die je daar anders niet ziet. Wandelaars, natuurlief­hebbers

Natuur

ogen

H4Z4RD,

Ritueel

Onze en gezinnen met kinderen. Vergeet ook niet dat je vorige week tegen verlaagd tarief naar de cinema kon, met de We Love Cinema Days van Fortis. Dit zal de malaise in de Vlaamse film niet oplossen, want die mensen gaan geen kaartje kopen voor of

Close.”

Flink wat actie

Rebel

Bij Kinepolis beaamt men dat er de voorbije week opvallend meer gezinnen door de gangen liepen. Het is een van die zeldzame films die erin slaagt jong en oud te bekoren. Iets waar de makers zelf nochtans voor hadden gevreesd.

“Maar natuurlijk zit er ook flink wat actie in”, zegt Van Lente. “We wilden absoluut geen duffe, clichémati­ge docu maken, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Ik hoor van mijn 9-jarige dochter dat het best eng is om een havik op een onschuldig konijntje te zien jagen. Maar ook de vosjes en eekhoornba­by’s zijn een groot succes”, lacht ze.

Na de veelbelove­nde start staan de komende maanden nog speciale vertoninge­n op het programma, live begeleid door een orkest. Volgend voorjaar verschijnt nog een uitgebreid­e docureeks op Canvas en later ook op Ketnet. “We merken dat kinderen ook enorm graag naar internatio­nale natuurdocu’s kijken”, zegt Van Lente. “Wat we maken voor Ketnet zal dus erg dicht aanleunen bij de Canvasreek­s. Alleen de voice-over zal worden aangepast aan de leefwereld van de Ketnetters.”

Regisseur

“De film biedt een beetje rust en troost in de donkerte van vandaag.”

 ?? FOTO BELGA ?? De lentevuurs­pin voor de lens in
Onze Natuur, De Film.
FOTO BELGA De lentevuurs­pin voor de lens in Onze Natuur, De Film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium