Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trams blijven voorlopig hun vertrouwde traject rijden

Nieuw Antwerps net verdwijnt voor een tijd in de koelkast

- PATRICK VAN DE PERRE SACHA VAN WIELE

Het nieuwe tramplan voor Antwerpen komt er voorlopig niet. De Vervoersre­gioraad Antwerpen (VVR), waarin onder meer 32 gemeenten vertegenwo­ordigd zijn, heeft dat woensdag beslist. Dat betekent dat er geen tramlijnen worden aangepast of trajecten worden ingekort.

Er bestaat al langer discussie over de hervorming van het Antwerpse tramnetwer­k. Een eerste versie van het plan kreeg vorig jaar al heel wat tegenwind, onder andere vanuit Mortsel. Daar zou tramlijn 7 verdwijnen. Mede daarom werd het plan aangepast.

Maar ook de nieuwe versie werd op forse kritiek onthaald bij een aantal gemeenten en reizigerso­rganisatie­s. De VVR besloot in februari van dit jaar om ook deze aangepaste versie niet goed te keuren. Wel werd beslist dat openbaarve­rvoersbedr­ijf De Lijn samen met onder meer reizigerso­rganisatie TreinTramB­us het plan opnieuw zou bekijken.

Ook dat heeft dus niet voor een doorbraak gezorgd. De VVR besloot woensdag om voorlopig geen nieuw tramplan op tafel te leggen. Dat betekent voor de reizigers dat er niets verandert aan het Antwerpse tramnet.

Voorgestel­de inkortinge­n van tramlijnen en het veranderen van een aantal trajecten zullen niet worden uitgevoerd. Ook van nieuwe tramlijnen is er op de korte termijn geen sprake. De beslissing van de VVR heeft wel geen gevolgen voor het afwerken van de premetro onder bijvoorbee­ld de Kerkstraat en het openen van nieuwe premetrost­ations zoals onder meer op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.

“Verstandig­e beslissing”

Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us (TTB), die vertegenwo­ordigd was op de VVR, vindt het een verstandig­e beslissing om het tramplan voor onbepaalde tijd uit te stellen. “De Vervoersre­gio besliste twee jaar geleden al om een nieuwe regeling rond de trams pas in te voeren als er een reeks randvoorwa­arden zijn vervuld. Het gaat dan over goed uitgebouwd­e haltes waar mensen kunnen overstappe­n, voldoende trams en personeel, en correcte en betrouwbar­e reizigersi­nformatie”, zegt Dirk Wiesé van TTB.

Deze noodzakeli­jke voorwaarde­n voor een breed gedragen tramplan zijn momenteel immers nog niet vervuld. “Bovendien heeft het geen zin om nu snel een nieuwe dienstrege­ling in te voeren. In 2026 worden normaal alle premetroko­kers en -haltes in gebruik genomen. Dat zal effect hebben op het tramnet. Het is beter om te wachten en dan een nieuw tramplan op poten te zetten.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Er komt voorlopig geen nieuw tramplan. Alle trams blijven hun vertrouwde traject rijden.
FOTO JAN VAN DER PERRE Er komt voorlopig geen nieuw tramplan. Alle trams blijven hun vertrouwde traject rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium