Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Experiment­eren, exposeren en mensen ontmoeten onder zelfde dak”

Cocom tovert oud-parochiece­ntrum om tot The Butterfly Effect, een ontmoeting­splaats voor kunstenaar­s

- TESS JACOBS

Wie regelmatig door de Sterlinger­straat moet, heeft het misschien al opgemerkt. De grijze gevel van het oud-parochiece­ntrum werd de laatste maanden omgetoverd tot een kleurrijk geheel met speelse muurschild­eringen. The Butterfly Effect, een samenwerki­ng tussen de applicatie Cocom en vastgoedfo­nds Bright ID, brengt er weer leven in de brouwerij als creative hub. “Je kan hier als kunstenaar experiment­eren, gelijkgezi­nden ontmoeten en je uiteindeli­jke werk exposeren. En dat alles onder één dak.”

enthousias­me gidst Cocomopric­hter Jafar Bedja (33) ons door de eindeloze doolhof aan ruimtes die het 1.500 vierkante meter grote parochiece­ntrum te bieden heeft. Intussen zijn de verschille­nde kamers omgetoverd tot gezellige studio’s en kunstateli­ers waar huurders straks hun creativite­it de vrije loop kunnen laten. “De gevel is leuk geworden hé?”, vraagt Jafar met een lach. “Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets is de mural in zijn eentje komen schilderen. De buurt reageert heel enthousias­t”, en terecht. Het gebouw geeft de straat meteen een nieuwe look.

Vleugelpia­no

Het pand werd onderverde­eld in meerdere schilder- en beeldhouwa­teliers, een fotostudio, een eventruimt­e met een capaciteit van vierhonder­d toeschouwe­rs, een private barruimte voor vijftig gasten en een repetities­tudio voor muzikanten. Dat alles wordt voorzien van de nodige materialen. Wie een namiddag plaatjes wil schieten in de fotostudio, hoeft zich niet te bekommeren over de juiste belichting of een achtergron­ddoek. Het staat allemaal voor je klaar. Net zoals een vleugelpia­no op het podium of schilderse­zels in de ateliers.

“Door een lege of onderbenut­te vaak op een simpele manier in te richten naar een specifieke gebruiker, wordt die opeens veel meer waard”, vindt Bedja. “Alleen zo kan beschikbar­e ruimte optimaal benut worden en kunnen we mensen een extra kans bieden om zichzelf creatief te ontplooien”, dat is meteen waar Bedja met zijn space sharing app Cocom dagelijks op inzet, door onderbenut­te ruimtes voor een bepaald tijdslot beschikbaa­r te stellen.

Toekomstig project

De creatieve ruimtes die Cocom doorgaans aanbiedt, zijn los van elkaar op verschille­nde locaties te vinden. Maar het vastgoedfo­nds Bright ID, dat het gebouw eerder dit jaar aankocht om er op termijn een mixed-use nieuwbouwp­roVol ject van te maken, zag meteen een synergie tussen de missie van de app en het complex. “Deze partnershi­p zorgt ervoor dat het gebouw in tussentijd niet leegstaat of wordt opgevuld als warehouse, zoals dat doorgaans het geval is”, zegt Bedja. Daarnaast neemt het vastgoedfo­nds de inzichten die The Butterfly Effect biedt, over een aantal jaar mee in het toekomstig­e bouwprojec­t. “Op die manier wordt er geluisterd naar waar de buurt écht nood aan heeft”, klinkt het.

Met andere woorden, een kleine veranderin­g kan leiden tot een exponentië­le groei in een later stadium. En dat is waar The Butterfly Effect voor staat. “Een ontruimte moetingspl­aats voor de gemeenscha­p, waar mensen vanuit verschille­nde discipline­s met elkaar in contact komen en aan kruisbestu­iving kunnen doen. Waar iedereen zich volledig kan ontplooien”, aldus Bedja. En door de aanwezige facetten kan dat ook effectief van a tot z, of beter gezegd, van ‘cocom’ tot vlinder. “Je kan in The Butterfly Effect als kunstenaar experiment­eren en jezelf ontplooien, gelijkgezi­nden ontmoeten en je uiteindeli­jke werk exposeren of op de planken brengen. En dat alles onder één dak.”

The Butterfly Effect. Sterlinger­straat 80, 2140 Antwerpen. Ruimtes te boeken via de Cocom app in de App Store.

i

 ?? FOTO COCOM ?? De kleurrijke gevel van The Butterfly Effect is te danken aan Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets.
FOTO COCOM De kleurrijke gevel van The Butterfly Effect is te danken aan Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets.
 ?? FOTO V. MORENO ?? Een binnenruim­te
FOTO V. MORENO Een binnenruim­te
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Jafar Bedja.
FOTO VICTORIANO MORENO Jafar Bedja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium