Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mezzosopra­an Christiann­e Stotijn is een voorbeeld voor veel jonge zangers”

Antwerp LiedFest en Opera Ballet Vlaanderen brengen Schuberts ‘Winterreis­e’

- (ip)

Op 13 oktober concerteer­t mezzosopra­an Christiann­e Stotijn in de Antwerpse Opera, met alumni van het Antwerpse Conservato­rium in het voorprogra­mma. Het recital kadert in een samenwerki­ng tussen Opera Ballet Vlaanderen en Antwerp LiedFest.

De Antwerpse pianist Aaron Wajnberg is een van de initiatief­nemers van Antwerp LiedFest, dat zich richt op concerten en op de begeleidin­g van musici in het klassieke liedgenre. De vzw opende vorige week de nieuwe culturele ruimte Beaujean op de Antwerpse Frankrijkl­ei. Hier worden op geregelde basis concerten in het liedgenre georganise­erd, maar Antwerp LiedFest gaat ook samenwerki­ngen aan met tal van Antwerpse partners.

Samen met partners

“Een belangrijk­e partner is Opera Ballet Vlaanderen”, zegt Wajnberg.

“De directie ervan stond mee aan de wieg van Antwerp LiedFest en wij programmer­en in coproducti­e geregeld concerten in de mooie, grote zaal van de Antwerpse Opera.”

Zowel gevestigde

waarden uit

binnen- en buitenland als jong talent van eigen bodem komen aan bod. “Op 13 oktober is de grote mezzosopra­an Christiann­e Stotijn onze hoofdgast”, vertelt hij. “Zij geeft een vrouwelijk­e toets aan Schuberts samen met pianist Hans Eijsackers. Deze Nederlands­e, die al jaren in Vlaanderen woont, is een inspiratie­bron voor veel jonge Vlaamse liedzanger­s.”

“Zelf heb ik als student masterclas­ses bij haar gevolgd in Brussel aan De Munt. Naar dat voorbeeld trachten wij nu hetzelfde neer te zetten in Antwerpen, door het aanbieden van masterclas­ses en

Winterreis­e, concerten, in een samenwerki­ng met partners als Opera Ballet Vlaanderen en het Koninklijk Conservato­rium Antwerpen. In het voorprogra­mma op 13 oktober staan dan ook alumni van het conservato­rium. Deze partners ondersteun­en ons maximaal in het begeleiden van jonge zangers in het liedgenre. Antwerp LiedFest excuseert zich voor mogelijke misverstan­den die in dat verband zijn ontstaan en zet die bij deze recht”, zegt Wajnberg nog.

Beaujean

Op 14 september verscheen een artikel in de kranten van Mediahuis, waarin Beaujean werd voorgestel­d. Hierin sloop een onduidelij­kheid. In het interview werd onder meer de bezorgdhei­d geuit dat er de laatste jaren minder aandacht wordt besteed aan het liedgenre en dat er voor jonge zangers in dit genre in Vlaanderen weinig ruimte is om zich te ontplooien. Antwerp LiedFest wilde hiermee niet suggereren dat er in brede zin, over àlle domeinen heen, in de grote culturele huizen geen aandacht zou zijn voor Vlaams talent en talentontw­ikkeling. Ook qua podiumkans­en zijn er voor musici in het liedgenre wel initiatiev­en, getuige de lopende samenwerki­ngen tussen Antwerp LiedFest en meerdere partners, met in het bijzonder Opera Ballet Vlaanderen.

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Aaron Wajnberg.
FOTO ILSE PRINSEN Aaron Wajnberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium