Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weerzien met enfant terrible

- JAN-PIETER DE VLIEGER, STIJN JORIS

Na vier jaar komt er een einde aan het huwelijk tussen John Lelangue (51) en Lotto Soudal. De CEO trekt er naar eigen zeggen zelf de stekker uit. Volgens de communicat­ie van de ploeg gaat het om een beslissing die in onderling overleg genomen is. Lelangue doet het huidige seizoen nog uit tot er een vervanger is aangesteld. De eerste naam die opduikt, is die van Axel Merckx.

Het gerucht deed al langer de ronde en gisterenmi­ddag volgde de bevestigin­g. Lelangue wilde eerst niet op het nieuws ingaan, maar bevestigde uiteindeli­jk alsnog dat hij effectief aan zijn laatste weken of maanden bezig is als CEO van Lotto Soudal. Later in de namiddag volgde ook een officieel statement van het team.

“Lotto Soudal wenst John Lelangue te bedanken voor zijn werk en de wijze waarop hij de ploeg geleid heeft. Onder zijn leiding werd nadrukkeli­jk de keuze voor de jeugd gemaakt en wisten verschille­nde jongeren door te breken. Met 25 overwinnin­gen is 2022 het meest succesvoll­e jaar van zijn periode bij de ploeg”, luidt de persmedede­ling.

Tot het einde van het seizoen neemt Lelangue zijn taken nog op. Als er dan nog geen opvolger is aangeduid, zal Chief Business Officer Yana Seel tijdelijk zijn taken overnemen.

Nakende degradatie geen issue

Lelangue is al heel het jaar op achtervolg­en aangewezen en met nog een kleine drie weken te gaan lijkt de kloof met de laatste veilige plek definitief, maar dat zou volgens Lelangue geen rol gespeeld hebben bij zijn vertrek.

Lelangue – eerder onder meer al actief bij Phonak, BMC, de UCI en ASO – zegt al over een nieuwe uitdaging te beschikken die zich in de World Tour zou afspelen en die hij vanaf 1 januari zou opnemen. Verdere details wenst hij daar vooralsnog niet over mee te delen.

Wie de rol van Lelangue overneemt bij Lotto Soudal, is evenmin uitgemaakt. Het team zou daarbij in eerste instantie aan Axel Merckx (50) denken. De zoon van De Kannibaal is momenteel nog aan de slag als manager van de Amerikaans­e beloftenpl­oeg Axeon Hagens Berman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium