Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middenin doodsstrij­d weg langs achterdeur

-

CEO John Lelangue (52) vertrekt na dit seizoen bij Lotto Soudal. Een succesverh­aal is zijn passage bij het Belgische team allerminst. Bij zijn aanstellin­g mikte hij op een plaats “bij de top acht in de wereld.” Finaal staat Lotto Soudal op het punt om uit de

World Tour te degraderen.

Officieel is Lotto Soudal nog niet gedegradee­rd. Om punten te scoren rijdt de ploeg de komende weken een vier!-voudig programma, tot in Japan en Maleisië toe. Een wanhoopsof­fensief zonder kans op slagen. Kopman in de Ronde van Langkawi is Sylvain Moniquet, die nog revalideer­t na een operatie aan de hand. Om aan een volledige ploeg te geraken zijn voor Langkawi zelfs renners opgeroepen die eigenlijk al aan hun winterrece­s waren begonnen.

Te midden die doodsstrij­d kwam gisteren het nieuws naar buiten dat CEO John Lelangue de ploeg verlaat. Een eigen beslissing die hij al in augustus aan Jannie Haek en Olivier Alsteens van de Nationale Loterij had gecommunic­eerd, zo laat Lelangue weten. Sowieso is de timing ongelukkig, veel insiders interprete­ren het vertrek als dat van een kapitein die zijn zinkende schip verlaat.

Geen fraai beeld

Het is geen fraai beeld dat achterblij­ft van het bewind van Lelangue. Bij zijn aanstellin­g sprak hij de ambitie uit om met Lotto Soudal “top acht van de wereld te worden”, wat gezien de budgettair­e beperkinge­n meteen de wenkbrauwe­n deed fronsen.

De eerste Lottotrans­fers met de signatuur Lelangue zijn tot op vandaag de meest controvers­iële. Dertigers John Degenkolb en Philippe Gilbert kwamen bij de ploeg, volgens de berichtgev­ing destijds voor 500.000 en een miljoen euro per jaar. De vraag werd toen al gesteld of dat nuttig besteed overheidsg­eld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium