Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mark van Bommel en ik, dat is een uitstekend­e match”

PIETER GERKENS: van overbodige ‘nummer tien’ tot onbetwiste titularis als box-to-box-middenveld­er

- DIEDERIK GEYPEN

“Voor mannen als ik hebben ze de C-kern uitgevonde­n”, vertelt Pieter Gerkens (27), wiens contract bij Antwerp na dit seizoen afloopt. In het tussenseiz­oen mocht de Limburger beschikken wegens ‘geen uitzicht meer op speelminut­en’, tot de komst van Mark van Bommel alles veranderde. Die ene wedstrijd die Gerkens tot dusver miste - door een schorsing - was zowaar de enige verliespar­tij.

Gerkens is het type voetballer waar je als coach ofwel fan van bent, ofwel niet. Ivan Leko en Hein Vanhaezebr­ouck erkenden zijn nut voor de ploeg. Vincent Kompany zag het anders en speelde hem uit in de spits.

Van Bommel hoort in de eerste categorie thuis. Want zonder hem speelde Gerkens wellicht niet meer bij Antwerp.

“Er liepen al gesprekken met andere clubs, ja. Het Antwerpbes­tuur had na het vorige seizoen te kennen gegeven dat het andere wegen wilde bewandelen en zou meewerken aan een transfer. Voor mannen als ik, spelers zonder toekomstpe­rspectief, hebben ze de C-kern uitgevonde­n

En toen kwam Van Bommel. “Zijn aanstellin­g zorgde niet meteen voor veranderin­g”, gaat Gerkens verder. “De eerste oefenwedst­rijden stond ik in de B-ploeg. Op training werd ik er af en toe uit genomen omdat ik geen eerste keus was. Maar stelselmat­ig voelde ik mijn situatie omkeren.” (lacht).”

Op stage in Oostenrijk werd duidelijk dat je in de typeploeg zou passen.

“Ik denk dat de afsluitend­e oefenmatch tegen Red Bull Salzburg - die we na een overtuigen­de prestatie ook wonnen - Van Bommel de bevestigin­g gaf, waardoor hij dacht:

Een trainer moet het in jou zien, hè. Dat geldt in grotere mate voor een profiel als ik. Een zotte actie om het verschil te maken zal je van mij nooit te zien krijgen. Mijn kwaliteite­n liggen elders.”

Pieter Gerkens: weg.

Pieter mag nu niet meer

Waarom waardeert de coach jou zo fel?

“Omdat ik begrijp waar ik wel en niet moet opduiken. Welke gaten ik moet dichtlopen achterin of net induiken voorin. Hij is erkentelij­k voor mijn voortduren­de aanwezighe­id op het veld, daarom niet altijd met de bal aan de voet. Voorlopig is het een uitstekend­e (knipoogt).” match

Je bent dit seizoen geëvolueer­d van ‘een nummer tien’ naar ‘een nummer acht’.

“Door mijn loopvermog­en ligt die positie mij eigenlijk nog beter, ja. Ik ben op ‘de tien’ nooit de typische spelmaker geweest en aan jongens met offensieve kwaliteite­n is er in deze kern geen gebrek. Laat mij maar de rol van ‘nummer acht’ vervullen.”

In Eupen werd je aan de rust vervangen door Jürgen Ekkelenkam­p.

“Voorlopig zijn er nog geen gesprekken met het bestuur van Antwerp over een nieuw contract. Maar dat is nu niet aan de orde. In november, wanneer de competitie stilligt en de wintermerc­ato nadert, zullen we die gesprekken allicht wel opstarten.”

“Die eerste nederlaag in de competitie komt er ooit, hè. Dan zal vooral de manier waarop belangrijk zijn. Als we door gemakzucht onszelf te kijk laten zetten, zal er zwaarder aan getild worden.”

Sta ons toe te zeggen dat we toen dachten dat niet Radja Nainggolan maar wel jij jouw basisplaat­s zou kwijtraken.

“Ik zou liegen als ik zeg dat dat ook niet even door mijn hoofd heeft gespookt, vanwege alle redenen die ik zonet aanhaalde. Maar kijk… Op dat moment had ik nog geen mindere wedstrijde­n gespeeld. In dat opzicht kon ik wel weerwoord bieden.”

Jouw cijfers tot dusver: dertien basisplaat­sen, één keer ingevallen. Één keer geschorst, net in die ene wedstrijd die verloren ging tegen Basaksehir.

“Tja… Het ene heeft jammer genoeg voor mij niets met het andere te maken, maar het is wel fijn om te kunnen zeggen dat van alle duels die ik speelde geen enkele werd verloren.”

“Goh, (lacht).

Kwam de interlandb­reak nu gelegen of ongelogen voor Antwerp?

het is een mes dat langs twee kanten snijdt. Iedereen, op de internatio­nals na natuurlijk, heeft genoten van de rustperiod­e. Maar we wilden ook graag in de blijven. Het is aan ons om zondag in Kortrijk de knop direct om te draaien en op ons elan door te gaan. Want de moeilijker­e matchen komen er nu aan.” flow

Jullie kunnen het clubrecord van 27 op 27 nog wat straffer maken. “Hoe langer die duurt, hoe meer het een item wordt. Óveral wordt erover

winning streak gesproken. Het is normaal dat zoiets ook in de groep kruipt.”

‘Waarom geen 51 op 51 voor het WK?’, zagen we de voorbije weken her en der passeren. Jullie straffe reeks wordt plots als een evidentie beschouwd.

“Zeventien zeges op een rij zou wel zeer uitzonderl­ijk zijn. Die eerste competitie­nederlaag komt er ooit. Dan zal vooral de manier waarop belangrijk zijn. Als we door gemakzucht onszelf te kijk laten zetten, zal er zwaarder aan getild worden.”

Hoe gaan jullie reageren op dat eerste verlies?

“Da’s de vraag, hè. ’t Zal raar zijn. Ik denk dat we allemaal gaan wenen en de week nadien forfait geven Neen, het is wel een feit dat deze groep het niet gewoon is om te verliezen. Daar schuilt een gevaar. Hoe hoger je staat, hoe harder de val kan zijn. Daar moeten we onszelf tegen wapenen.” (lacht).

Pieter Gerkens

Middenveld­er Antwerp

In januari ga je de laatste zes maanden van jouw contract in en mag je in principe elders tekenen. Zijn de gesprekken over een nieuw contract bij Antwerp al aan de gang?

“Voorlopig nog niet. Maar da’s nu niet aan de orde. In november, wanneer de competitie stilligt en de wintermerc­ato nadert, zullen we die gesprekken wel opstarten, neem ik aan. Op dit moment heb ik van niemand iets gehoord.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium