Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En plots speel je een potje FIFA in de living van Lamkel Zé

- DAVID VAN DEN BROECK

Zondag hoogdag voor Didier Lamkel Zé (26), die voor het eerst tégen Antwerp speelt. Voor de gelegenhei­d blikt onze redacteur terug op drie gekke jaren in het spoor van de Kameroener bij de Great Old.

Die vrijdag in de Prohaircli­nic in Heistop-den-Berg: “Goeiemidda­g meneer, komt u binnen. Zet u. En vertel eens. Op het eerste gezicht zie ik geen probleem, maar waarmee kan ik u helpen?”

met wat info over een klant. Geen gewone klant, maar Didier Lamkel Zé, een uurtje eerder hier gespot.

De man wil/mag daar niks over kwijt, maar gaat wel in op onze algemene vragen. Wat een haarpigmen­tatie precies is. En of je daar als voetballer mee kan trainen. “Neen”, zegt hij. “De eerste week raden we ten stelligste af om intensief te sporten en te zweten.”

En zo is de nieuwste frats van het enfant terrible een feit. Antwerp begint net aan zijn voorbereid­ing op het nieuwe seizoen. Maar Lamkel Zé, die doet weer niet mee. Het staat met stip op één in onze top tien van de kuren van de Kameroener.

Goh,

Kansspelco­mmissie

Het incident bracht ook óns in de problemen. Drie dagen later nodigde LZ7 ons uit op zijn appartemen­t. Terwijl zijn ploegmaats zich honderd meter verderop afbeulden op de Bosuil, zaten wij te keuvelen in zijn living en konden we hem zelfs uitdagen voor een potje FIFA. We verloren met 5-2 – geven we grif toe – maar zijn laatste goal was een cadeau. We lieten hem bewust scoren met de virtuele Lamkel Zé, om hem te zien vieren. Gezellig was het dus zeker, maar dat we hem zijn zegje lieten doen in jouw gazet, leverde ons wel een vlammende sms op van Paul Gheysens – “Uw enthousias­me voor Antwerp heeft het volume van een leeg vaatje” – en een (gelukkig zeer tijdelijk) clubwatchv­erbod.

KORTRIJK - ANTWERP (ZONDAG 18.30U)

Het deed ons denken aan de eerste keer dat Lamkel Zé zwaar uit de bocht ging. Op training had hij Jelle Van Damme een slag verkocht en dat lekte via via uit. Hij de gebeten hond, maar wij ook, want Van Damme kwam ons interview met Omar Govea verstoren en verweet ons sensatiejo­urnalistie­k. Maar wat hadden we dan moeten doen? Op Instagram toonde hij zelf zijn blauw oog. Teammanage­r Frédéric Leidgens was dan weer kwaad omdat we foto’s maakten toen hij samen met de security aan de deur sleurde om Lamkel Zé (in Anderlecht-shirt) toegang tot het stadion te beletten. Neen, die berichtgev­ing hielp de club niet. Ja, we voelden ons daar ambetant bij. Maar kom, het was (wereld)nieuws. We hadden trouwens nóg meer kunnen focussen op Lamkel Zé, die zich ook in nesten werkte met zijn vele voetbalgok­jes. Uiteindeli­jk was dat best relevant, want daardoor zat hij soms snel zonder centen, wilde hij weer meer verdienen en maakte hij amok. Bovendien kwam zelfs de Kansspelco­mmissie hem op het spoor.

Zijn voormalige manager voorspelde dat we Lamkel Zé over tien jaar zouden terugvinde­n in de goot, maar we hopen integendee­l dat hij in Kortrijk het (voetbal)geluk hervindt. Tenslotte is hij geen slechte jongen, maar gewoon een groot kind.

Gestolen paspoort

Ja, we waren op onze hoede, maar we hadden niet verwacht dat we onze handen zo vol zouden hebben met Lamkel Zé. Al konden we niet klagen, want dankzij hem kwamen we nog eens ergens. In zijn hoofd zijn we nooit geraakt, maar in Dunajska Streda (Slowakije), waar hij op huurbasis speelde, wel. En vooral onze reis naar Kameroen, toen hij voor de nationale ploeg debuteerde, was memorabel. Hartverwar­mend hoe we in Yaoundé ontvangen en geholpen werden door zijn ouders en elf (half)broers en

-zussen. Andherson Zé bewoog hemel en aarde om ons gestolen paspoort terug te vinden, Mathieu Zé liet ons kennismake­n met

en nog meer en als het van vader Théophile afhing, namen we Marie-Noëlle

Zé mee naar huis.

Niet overdrijve­n, natuurlijk.

Didier, die was dan weer boos en blokte ons op

Whatsapp, omdat foto’s kati kati

we publiceerd­en van

locale cuisine

zijn familie, terwijl ze allen nochtans fier als een gieter hadden geposeerd. Zo gaat dat in een knipperlic­htrelatie, zeker? De ene keer leek hij onze beste vriend, de andere keer gunde hij ons geen blik. En toch hebben we altijd ergens sympathie voor hem gehad. Zijn voormalige manager noemde hem ooit “een hopeloos geval” en voorspelde ons dat we hem over tien jaar zouden terugvinde­n in de goot, maar we hopen integendee­l dat hij in Kortrijk het (voetbal)geluk hervindt. Tenslotte is hij geen slechte jongen, maar gewoon een groot kind.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO WALTER SAENEN FOTO RR ?? Maandag 4 januari 2021. De teammanage­r en de security op de Bosuil proberen Lamkel Zé - in Anderlecht­shirt - buiten te houden.
Najaar 2019. Onze redacteur in Kameroen, toen Lamkel Zé voor zijn nationale ploeg debuteerde.
FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO WALTER SAENEN FOTO RR Maandag 4 januari 2021. De teammanage­r en de security op de Bosuil proberen Lamkel Zé - in Anderlecht­shirt - buiten te houden. Najaar 2019. Onze redacteur in Kameroen, toen Lamkel Zé voor zijn nationale ploeg debuteerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium