Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Keuzestres­s voor Hoefkens

WAAR GAAT ODOI NU DEPANNEREN? STRAKS MéT MEIJER IN DE PLOEG? KAN REVELATIE SOWAH OVERLEVEN?

-

Buchanan, Mata, Lang: topfit zijn ze nog niet, inzetbaar wel. Een goeie zaak voor Club Brugge en Carl Hoefkens, die zo nog meer weelde heeft maar dus wel keuzes zal moeten maken. Ook zaterdagav­ond (20.45u) al tegen KV Mechelen.

MATA IS TERUG

Club dat zonder Clinton Mata de nul hield tegen Leverkusen én Porto: wij vonden dat zeer knap. Want de Angolese Belg, begin deze maand uitgevalle­n, geldt toch als dé sterkhoude­r centraal achterin. Chapeau dus ook voor Denis Odoi, die zijn afwezighei­d opving, zij het eerder als rechtsback in een viermans- in plaats van driemansde­fensie. Maar als hij 100% is, komt Mata sowieso weer in de ploeg. Vorig seizoen was hij de veldspeler met de meeste minuten (4.353) – nog meer dan Hans Vanaken (4.219) – en ook dit seizoen speelde hij tot zijn blessure letterlijk alles. En dus lijkt Odoi automatisc­h het kind van de rekening te worden. Uit beeld verdwijnen zal hij niet, want hij is multi-inzetbaar en zal daardoor sneller invallen of depanneren dan een ander. Maar Brandon Mechele of Abakar Sylla – de enige linkspoot – eruit spelen, zal ook niet snel lukken. Zelfs voor Rode Duivel Dedryck Boyata blijkt dat geen sinecure, al werd hij wel al meermaals geprezen door Hoefkens en zal Sylla – bakken talent, maar amper 19 en een paar keer geflirt met rood – ook niet altíjd in de basis staan.

BUCHANAN IS TERUG

Eindelijk zijn eerste minuten van het seizoen. Het waren er maar elf en het was voor de Canadese nationale ploeg, maar bij Club zijn ze toch content. Meer dan twee maanden, sinds hij in de opwarming van de Supercup iets voelde, hebben ze de moeten missen – langer dan aanvankeli­jk voorzien. Op twee duels na (met Eduard Sobol) heeft Björn Meijer daardoor zijn kans gekregen als linkerwing­back. De Nederlands­e zomeraanwi­nst, die bij Groningen al op die positie speelde, had enkele weken nodig om in zijn ritme te komen, maar was de laatste tijd wel in prima doen. Zijn offensieve acties – zoals zijn assist in Porto – kwamen er ook steeds meer uit. Van nature blijft hij wel een verdediger en is het toch anders (lees: veel aanvallend­er) voetballen met Buchanan. Andreas Skov Olsen zei ook al dat het (hem) helpt als Buchanan aan de overkant voor dezelfde winger dreiging kan zorgen. Het zal ervan afhangen wat Hoefkens wil. Als hij nog eens voor een 4-3-3 kiest, kunnen Meijer en Buchanan natuurlijk ook samen in de ploeg.

LANG IS TERUG

Slechter kon je de blessure niet timen. Tien dagen voor het sluiten van de zomermerca­to viel

Noa Lang tegen Kortrijk uit en mede daardoor bleef een toptransfe­r uit. De Nederlands­e aanvaller had wel nog (bijvoorbee­ld) voor Rijsel kunnen kiezen, maar dan wilde hij liever nog een (half) jaar vlammen in Brugge – ook met het oog op het WK – en dat kan vanaf nu.

Al hebben zijn nieuwe concurrent­en allesbehal­ve stilgezete­n. Jutgla is clubtopsch­utter met zes goals en Sowah is na zijn mislukte uitleenbeu­rt aan AZ plots een revelatie. Lang zal van goeden huize moeten komen om weer een basisplaat­s af te dwingen, te meer omdat ook Yaremchuk – de man van zestien miljoen – daar nog op aast. De Oekraïner deed net nog wat ritme op bij de nationale ploeg, maar scoorde ondanks de 0-5-zege tegen Armenië niet. Hopelijk voor hem heeft hij zijn goals opgespaard voor de komende duels.

Lang, Sowah, Jutgla, Yaremchuk: dat heet luxe. Alle vier hebben ze ook verschille­nde kwaliteite­n. Het lijkt evident dat Hoefkens zal roteren, maar een pikorde zal er altijd zijn.

 ?? FOTO ISOSPORT FOTO BELGA ??
FOTO ISOSPORT FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium