Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2022 is niet het jaar van slechts negen goals en liefst 60 dagen in de lappenmand Net nu we hem zo hard nodig hebben...

- MICHAEL VAN DAMME

Valt het WK in Qatar slecht voor Romelu Lukaku?

De topschutte­r aller tijden bij de Rode Duivels (68 interlandg­oals) beleeft een kwakkeljaa­r, met slechts negen goals op de teller en liefst 60 dagen in de lappenmand. Aan dit tempo wordt 2022 zijn slechtste kalenderja­ar sinds 2012, en dat terwijl we hem in Qatar harder nodig hebben dan ooit.

2022 is drie vierde voorbij en Lukaku (29) zit op schema om zijn slechtste kalenderja­ar sinds 2012 te beleven. Hij staat al sinds eind augustus aan de kant met een spierbless­ure aan het linkerdijb­een, terwijl hij al zeker niet speelklaar raakt voor de match van morgen tegen AS Roma. Resten maximaal elf wedstrijde­n vóór de openingsma­tch van de Duivels op het WK tegen Canada.

2022 begon met een valse noot. Lukaku moest zich excuseren voor een interview met waarin hij zei niet helemaal gelukkig te zijn bij Chelsea en met het spelsystee­m van manager Thomas Tuchel. In de Premier League stond Lukaku vier maanden droog en hij lag niet meer in de bovenste schuif bij Tuchel.

Een uitleenbeu­rt aan zijn oude liefde Inter zou hem bevrijden

Sky Sports Italia richting WK, maar toen dook het blessuresp­ook op. Volgens de website lag Lukaku in de tweede helft van 2022 liefst zestig dagen in de lappenmand. Op 31 mei blesseerde hij zich op training bij de Rode Duivels. Hij werd klaargesto­omd voor de Nations League-match tegen Nederland drie dagen later, maar moest na amper 25 minuten met een enkelbless­ure naar de kant.

Hij raakte weer fit voor het seizoensbe­gin met Inter en scoorde op de openingssp­eeldag meteen tegen Lecce, maar twee weken later viel hij op training opnieuw uit, dit keer met een blessure aan het linkerdijb­een. Tussendoor moest

Transferma­rkt

Lukaku twee keer na 68 minuten naar de kant voor Eden Dzeko.

Laagste cijfer ooit in een kalenderja­ar

Wat een contrast met twee jaar geleden, toen Lukaku voor het Europees kampioensc­hap een topseizoen achter de rug had bij Inter. Oké, er was die owngoal in de Europa League-finale, maar Lukaku had de status verworven van een van de dodelijkst­e spitsen van de planeet. Hij maakte 34 goals in 51 wedstrijde­n en was bij de start van het EK al 8,5 maanden blessurevr­ij. Inter was tweede geworden in de Serie A en had de Europa League-finale bereikt, allemaal onder impuls van een geweldige Lukaku. Hij werd met zeven goals vicetopsch­utter van de Europa League en eindigde in de Serie A met 23 goals achter Ronaldo en Immobile.

Dit keer wordt het WK niet op het einde van een seizoen, maar op het einde van een kalenderja­ar afgewerkt. Dat maakt het alleen maar dramatisch­er. Lukaku is op weg naar zijn slechtste statistiek­en in tien jaar. Op dit moment zijn de negen goals in 2022 zelfs zijn laagste doelpunten­productie ooit in een kalenderja­ar. Voor een jaar zonder goals bij de Rode Duivels moeten we al teruggaan naar 2015, toen Benteke vaak de voorkeur kreeg op

Big Rom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium