Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle ogen op Vrenz

Oostende favoriet voor twaalfde opeenvolge­nde titel

- PATRICK CEULEMANS HANS JACOBS

Twee weken geleden schitterde­n de Belgian Lions nog op het EK, vanavond begint alweer de hoogste Belgische basketbalc­ompetitie. Of beter: de tweede editie van de BNXT League, de BelgischNe­derlandse competitie.

Alles wat u moet weten in drie vragen.

1 WIE IS DE TITELFAVOR­IET?

Ondanks het vertrek van meerdere sterkhoude­rs is het antwoord opnieuw: Oostende ligt in polepositi­on voor een twaalfde opeenvolge­nde landstitel. Coach Dario Gjergja, ook prima als bondscoach, doet het dit seizoen met veel Belgen, slechts twee Amerikanen, twee Nederlande­rs en de ervaren generaal en Servische Belg Dusan Djordjevic.

De uitdagers zijn traditione­el Bergen en Telenet Giants Antwerp, al viel dat duo vorig seizoen door de mand. Het is ook uitkijken of Kangoeroes Mechelen en Leuven hun knappe vorige seizoen kunnen bevestigen. Of wordt Limburg United, met Maxime De Zeeuw en Quentin Serron, de verrassing? De Limburgers wonnen vorig jaar de Beker van België en willen ook in de competitie oprukken.

In Nederland woedt traditione­el een strijd tussen Heroes Den Bosch, Donar Groningen en ZZ Leiden.

2 NAAR WELKE SPELER(S) MOETEN WE UITKIJKEN?

De jonge Belgian Lions Vrenz Bleijenber­gh (2m11) en Haris Bratanovic (2m09) – allebei bij Oostende – als dé smaakmaker­s: het zou zomaar kunnen. Of gaat die eer naar de Belgische comeback van de anciens? Na een buitenland­s avontuur gaan Belgian Lions Maxime De Zeeuw (35) en Quentin Serron (32) bij Limburg United aan de slag en Kevin Tumba (31) trekt naar Brussels.

Het Amerikaans­e Oostendedu­o Tyree Breein en Tre’Shawn Thurman zou de buitenland­se X-factor kunnen worden. Veel ploegen trekken ook de kaart van de jonge Belgen, veelal om financiële redenen. Het voordeel: voor de ontwikkeli­ng van de jonge talenten is het een goede zaak, zeker voor de teams die in de Elite Gold uitkomen tegen de sterke Nederlands­e ploegen.

3 WIE DEED DE TRANSFER VAN HET SEIZOEN?

Zonder twijfel: Oostende, met Vrenz Bleijenber­gh. Na de NBA G-League en de NBA Summer League raakte de 22-jarige, 2m11 grote Antwerpena­ar niet onder dak bij een NBA-ploeg en vorig seizoen kwam hij ook nauwelijks aan de bak bij zijn eerste buitenland­se club, het Spaanse Real Betis. Zijn NBAdroom geeft hij niet op, maar bij Oostende wil hij zich wel eerst opnieuw profileren vooraleer hij weer naar het buitenland trekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium