Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dodentocht in het kwadraat

Mechelaar neemt vandaag deel aan mythische Griekse looptocht van 246 km (!) en krijgt tips van ervaringsd­eskundige uit Kasterlee

- DRIES VAN THIELEN, JELLE LAENEN

Gek, gekker, de Spartathlo­n. Yvan De Graef start vandaag aan het avontuur van zijn leven. De ultraloper uit Mechelen staat voor een kleine 250 km van Athene naar Sparta. Binnen de 36 uur welteverst­aan. Tussendoor ligt er ook nog ergens een bergpas te wachten. Hoe je je daarop het best voorbereid­t, buiten een beetje gek zijn? Jouw krant bracht hem samen met Bart Van Nijlen. De vijftiger uit Kasterlee stond in 2011 al met succes aan de start in Athene en deelde maar wat graag zijn tips. “Ik heb geen 250 km gelopen: ik heb gewoon vijftig keer 5 km gelopen.”

De Dodentocht in Bornem ken je wel. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die zich al lopend wagen aan de wandeltoch­t van 100 km - of 65, als het toevallig net te warm wordt. Allemaal leuk en aardig, maar klein bier vergeleken met de Spartathlo­n. De mythische ultraloop tussen Athene en - je raadt het al - Sparta bedraagt 246 km, af te leggen in een tijdsspann­e van 36 uur. Nog leuk om weten: de deelnemers lopen in ongewone temperatur­en overdag, waarbij het ’s nachts enorm hard afkoelt. En na 160 km volgt dan nog even de beruchte Sangaspas, een heuvel met zo’n 1.200 hoogtemete­rs.

Belgisch kampioen 24-urenloop Yvan De Graef staat straks aan de start van dit avontuur. Aan de vooravond brachten we de Mechelaar samen met ervaringsd­eskundige Bart Van Nijlen, zeg maar de van het Kempense (ultra)loopwereld­je. In 2011 finishte hij in een kleine 35 uur. “Yvan is veel beter voorbereid dan ik”, zegt Van Nijlen. “De langste afstand die ik afgelegd had voor de Spartathlo­n? 100 km.” godfather

Van Nijlen: “Ik ben sportvoedi­ngdeskundi­ge aan de AP Hogeschool in Antwerpen. En uiteraard is voeding belangrijk, zeker tijdens een ultraloop als de Spartathlo­n. Eet zeker voldoende vast voedsel in het begin: een witte boterham met confituur of koekjes gaan je echt op weg helpen. Vermijd vezels en begin pas veel later met gellekes.”

De Graef: “Ik heb nog nooit een gelleke gegeten. Als er iets tegensputt­ert, zijn het mijn maag en darmen. Kijk, mijn benen kunnen het op zich vaak erg lang volhouden.”

Van Nijlen: “Verder vertelde iemand ooit tegen mij: neem een vetarm bouillonbl­okje mee. Daar bijt je elk uur eens van. Je krijgt je

zout binnen en het dwingt je om te drinken, waardoor je voldoende gehydratee­rd blijft.” TIP 2 50 KEER 5 KM IS MAKKELIJKE­R DAN 250

Het record op de Spartathlo­n? Dat staat al sinds 1980 op naam van de Griekse levende legende Yiannis Kourous, die iets meer dan 20 uur over de 246 km deed.

“Maar als het de bedoeling is om een toptijd neer te zetten, dan ga je de eindmeet niet halen”, weet Van Nijlen. “Ik word tot op de dag van vandaag nog vaak aangesprok­en over de Spartathlo­n met telkens dezelfde vraag:

Er is niemand die vraagt:

Aankomen is alles. Het is daarom ook beter om de race op te delen in verschille­nde etappes, gebaseerd op de controlepu­nten. Ik heb geen 250 km gelopen, hè. Ik heb 50 keer 5 km gelopen, elke keer tot het volgende controlepu­nt.”

Moet je dan geen rekening houden met de tijdsdruk? Van Nijlen: hem tijd? uitgelopen?

Heb je

echt

Wat was je

“Nee, die tijdslimie­t is heel ruim genomen. Toen ik de kaap van de 100 km bereikte, had ik nog meer dan een uur overschot. Dat is meer dan genoeg om de race succesvol af te leggen.”

Van Nijlen: “Ik smeerde mijn voeten in met vaseline. Want je krijgt pas blaren als je voeten speling hebben in je schoenen. En met vaseline kan dat niet gebeuren.”

De Graef: “Zoiets had ik al wel gehoord. Ik smeer zelfs ook mijn dijen in, zodat ze niet schuren tegen mijn loopbroekj­e. Verder zet ik een hele tijd mijn pet op tegen de zon. En ik heb op een bepaald controlepu­nt al een nieuw truitje klaarligge­n.”

Van Nijlen: “Jij bent echt goed voorbereid. Als ik je nog iets kan meegeven: bij elk controlepu­nt staat een grote ton met water. Steek je pet daar regelmatig in. Die afkoeling had ik echt nodig.”

TIP 4 LEER JE STARTNUMME­R GOED VAN BUITEN

“Toen ik aan de Spartathlo­n begon, zei iedereen tegen me dat ik de eindmeet nooit zou halen. Maar ik gaf hen ongelijk door te finish net wél te halen”, is Van Nijlen trots.

De Graef: “Dat is mijn probleem. Bij mij leeft net de tegenoverg­estelde perceptie. Iedereen zegt tegen me:

Jij gaat de finish halen, het zou vreemd zijn mocht je niet finishen...

Mensen gaan echt teleurgest­eld zijn als ik de eindmeet niet haal.”

De Graef heeft natuurlijk ook een reputatie hoog te houden: eerder dit jaar werd hij in Aalter Belgisch kampioen 24-urenloop, nota bene uitgereken­d in loodzware omstandigh­eden, met ’s nachts zware onweders.

Van Nijlen: “Wel, hou er ook rekening mee dat de jury erg streng is. Ze rijden op fietsen tussen de verschille­nde controlepu­nten. Als ze merken dat je je startnumme­r niet meer kan uitspreken, halen ze je uit de race.

Ik had geluk: ik had nummer 234, gemakkelij­k om te onthouden. Maar ik liep samen met een Ier die net wel problemen had en die werd uit de race gehaald. Het is niet verantwoor­d om verder te lopen als je zo ver weg bent.”

Van Nijlen: “Of ik tijdens het lopen echt genoten heb? de eerste 20 km rond Athene zijn echt leuk. En dan? Ja, dan zie je zo’n 220 km echt hard af, hè. Het leukste moment zijn de laatste 5 km, wanneer je Sparta binnenloop­t: de terrassen zijn overvol en mensen staan recht, beginnen te applaudiss­eren… Vergelijk het met de aankomst van de Dodentocht in Bornem, maar dan in het kwadraat. En kijk, ik heb zo’n 220 km afgezien, maar nu geniet ik al elf jaar van mijn prestatie. En dat is iets dat ze nooit meer van mij kunnen afpakken.”

Goh,

 ?? FOTO GMAX ?? Yvan De Graef (rechts) naast Bart Van Nijlen. Die laatste is voorlopig de enige met een laurierkra­ns, het aandenken dat elke finisher van de Spartathlo­n zijn leven lang bewaart. De Graef hoopt er na dit weekend ook eentje in zijn bezit te hebben.
FOTO GMAX Yvan De Graef (rechts) naast Bart Van Nijlen. Die laatste is voorlopig de enige met een laurierkra­ns, het aandenken dat elke finisher van de Spartathlo­n zijn leven lang bewaart. De Graef hoopt er na dit weekend ook eentje in zijn bezit te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium