Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patrouille­rende burgemeest­er betrapt feestende wildplasse­rs

Sanne Van Looy ging ’s nachts incognito op pad met politieage­nten in burger

- KRISTIN MATTHYSSEN

Burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) van Malle draaide onlangs incognito mee met de overlastpl­oeg van de politie om te zien of het alcoholver­bod in het uitgaansce­ntrum van Westmalle werkt. “Er is echt een grote verbeterin­g, al blijft het wildplasse­n een probleem. Ik heb afgesproke­n met de zaakvoerde­r van café The Missing Link om het toiletbezo­ek daar voor een proefperio­de gratis te maken”, zegt Van Looy.

Zo’n drie maanden na de invoering van het alcoholver­bod ging burgemeest­er Sanne Van Looy in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 september op pad met een overlastpa­trouille van de lokale politie. “Ik reed tussen 9u ’s avonds en 4u ’s morgens mee met twee politie-inspecteur­s in burger, zodat ik mezelf een goed beeld zou kunnen vormen van hoe het er echt aan toegaat”, aldus Van Looy. “Want vanaf het moment dat je in een politiecom­bi zit, gedraagt iedereen zich correct en netjes, zo waarschuwd­e de directeur operaties. Naast gewone interventi­eploegen patrouille­erden er die avond nog agenten in burger. In hetzelfde weekend was het ook de grote openluchtf­uif Carpe Noctem in Oostmalle.”

Interessan­te vaststelli­ngen

De burgemeest­er deed een aantal interessan­te vaststelli­ngen. “Ten eerste dat het alcoholver­bod echt werkt. Ik heb amper jeugd op straat gezien met glazen flessen. Vroeger zag je iedereen met alcohol rondlopen op straat, met als gevolg dat de straat bezaaid was met glasscherv­en”, zegt Van Looy. “Dit is dus echt een grote verbeterin­g en een reden om het alcoholver­bod zeker te handhaven.”

De tweede vaststelli­ng van de burgemeest­er: de overlast door wildplasse­rs is echt niet te onderschat­ten. “Wildplasse­rs veroorzake­n overlast omdat ze hun behoefte te pas en te onpas tegen gevels en hagen doen, maar ook omdat het een aanleiding is om naar buiten te gaan en op de straten rond te hangen. Daarom heb ik de afspraak gemaakt met de uitbater van The Missing Link dat het toiletgebr­uik voor een proefperio­de gratis moet zijn. Langs politionel­e kant wordt er ook repressief opgetreden. Tijdens mijn uitstap met de overlastpl­oeg konden we telkens wanneer we de Schaggelen indraaiden een wildplasse­r betrappen”, zegt de burgemeest­er.

Tot slot wil Van Looy benadrukke­n dat er heel veel blauw op straat is tijdens de weekends. “Agenten in burger zie je niet, maar ze zijn er wel. Onlangs vroeg een inwoner om opnieuw politieplo­egen in te zetten. Maar die ploegen waren dus wel degelijk aanwezig, ik was er zelf bij. Zoals afgesproke­n wordt er streng opgetreden. Ik wil dus ook een dikke pluim geven aan de politiedie­nsten die ’s nachts de openbare orde handhaven”, klinkt het nog.

Identiteit­scontroles

Eind dit jaar wil de burgemeest­er het alcoholver­bod evalueren. Bedoeling is en blijft om de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken en de veiligheid van de uitgaande jeugd te waarborgen. Tegen eind september vervalt de lokale politieke machtiging om identiteit­scontroles uit te voeren. “Intussen heb ik de beslissing verruimd omdat dit een groot effect heeft in de strijd tegen overlast”, besluit Van Looy.

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Wildplasse­n blijft een moeilijk in te dijken overlastfe­nomeen. Inzet rechts: burgemeest­er Sanne Van Looy.
FOTO ROBIN FASSEUR Wildplasse­n blijft een moeilijk in te dijken overlastfe­nomeen. Inzet rechts: burgemeest­er Sanne Van Looy.
 ?? SFOTO ROBIN FASSEUR ??
SFOTO ROBIN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium