Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We wilden gaan voor ‘to the point’ smaken”

Bakkerij St. Rita brengt gin uit à la specfour

- (bar)

Een positieve noot laten klinken, dat is wat bakker Ivan Gryp (47) en Kristin Brouwers (48) van bakkerij St. Rita in de Pierstraat in Kontich willen doen met ‘Onze gin 95’. Bij Sterkstoke­rs lieten ze een gin ontwikkele­n die de smaken bevat die terugkomen in hun befaamde streekprod­uct, de Kontichse specfour.

“We willen niet palaveren over de energiepri­jzen en crisis”, zeggen de zaakvoerde­rs. “Het is erg, maar we moeten erdoor. We zien liever de positieve kant van ons beroep: proeven, testen en genieten. Dat vertaalt zich nu ook in deze gin. We speelden al een paar jaar met dat idee. De huidige situatie was bovendien het ideale moment om door te zetten. Het moment om niet bij de pakken te blijven zitten en de nodige ondernemin­gszin te tonen.”

Proeven en testen, was wat ze vooral deden om hun eigen gin te ontwikkele­n. “We wilden geen mengelmoes aan té veel smaken waar de ene de andere verdoezelt. Nee, we wilden gaan voor ‘to the point’, een gin waar de smaken goed doorkomen en die een link hebben met de bakkerij. De meeste gins bevatten kruiden die wij niet gebruiken. Voor de stoker was het ook de eerste keer dat hij werkte met de smaken die wij wilden. Maar na vele testcases en een goede samenwerki­ng met de stoker zijn we tot een verbluffen­d eindresult­aat gekomen.”

“De gin bevat bittere amandel en kaneel. Het zijn smaken die ook in onze specfour terugkomen. Bij een eerste slok proef je de amandel, daarna komt de kaneel er door. Door deze bijzondere smaken laat de gin zich ook goed puur drinken. Het loopt zoet binnen”, grinnikt Ivan.

QR-code

De signature gin van bakkerij St. Rita werd ‘Onze gin 95’ gedoopt. “Een verwijzing naar het jaar waarin we met de bakkerij zijn gestart”, vertelt Kristin. “Op de etiketten staat ook een QR-code. Als je die scant, krijg je de opbouw en geschieden­is van de bakkerij in foto’s te zien: van een gewoon woonhuis tot de bakkerij nu.”

St. Rita lanceert zijn gin tijdens de Dag van de klant op zaterdag 1 oktober. “Elke klant krijgt dan een flesje van 50 milliliter. Voor de -18-jarigen voorzien we natuurlijk wel een alternatie­f: zij krijgen een muffin”, lacht Kristin.

‘Onze gin 95’ is er in drie uitvoering­en: 500 ml, 200 ml en 50 ml en kan ook worden gecombinee­rd met een pakketje specfour.

 ?? FOTO JHS ?? Bakker Ivan en Kristin lanceren ‘Onze gin 95.’
FOTO JHS Bakker Ivan en Kristin lanceren ‘Onze gin 95.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium