Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Parkeren is altijd gratis voor personen met beperking”

Schepen van Mobiliteit schept duidelijkh­eid na klacht

- WOUTER ADRIAENSEN

Luc Ballaux uit Brasschaat was verontwaar­digd toen bleek dat hij voortaan zou moeten betalen om te parkeren wanneer hij zijn zus in Turnhout bezoekt. Een e-mail naar het stadsbestu­ur bracht geen zoden aan de dijken. Maar uit onderzoek van je krant blijkt dat het probleem van de baan is. “In Turnhout mag je op straat en op openbare parkings waar het toegelaten is gratis onbeperkt parkeren met een gehandicap­tenkaart”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen).

Eerder dit jaar werd het parkeren in heel wat straten in het zuiden van het stadscentr­um betalend. Het stadsbestu­ur wou zo de parkeerdru­k voor de bewoners verlagen nadat de parking van bioscoop UGC eveneens betalend was geworden. In een van die straten woont de zus van Luc Ballaux uit Brasschaat.

“Ik was uitermate verbolgen over deze asociale en ondemocrat­ische maatregel”, zegt de man. “We komen hier al tientallen jaren op bezoek. Soms meerdere uren, soms maar eventjes. Maar er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ook maar één eurocent parkeergel­d te betalen. In een stadscentr­um kan ik dat nog begrijpen, maar hier zitten we aan de rand.”

Minder mobiel

De gratis openbare parking Papenbrugg­estraat, beter bekend als de parking aan het stadspark of de Snol, is om de hoek. “Maar mijn vrouw en ik zijn beiden zeventiger­s en minder mobiel”, zegt Luc. “Bovendien heeft mijn vrouw een invalidenp­arkeerkaar­t. In onze woonplaats Brasschaat mag je daarmee overal onbeperkt gratis parkeren. Het gaat me dus om het principe.”

Luc deelde zijn grieven per e-mail met de Turnhoutse burgepen”,

Luc Ballaux

meester Paul Van Miert (N-VA). “Die deed er twee weken over om me te laten weten dat hij het zou doorgeven aan de bevoegde schevertel­t Luc. “Ondertusse­n hoorde ik nog steeds niets. Blijkbaar hebben de heren politici geen zin om te antwoorden op de mail van een verontwaar­digde burger.”

Onbeperkt gratis

“Van de duizenden e-mails die we ontvangen, kan er af en toe eentje verkeerd belanden”, reageert burgemeest­er Van Miert. “We proberen altijd te antwoorden, maar mag ik ook even melden dat de toon van de e-mails agressief was. Schepen Boogers treft in elk geval geen schuld.”

Ondanks de commotie komt schepen Marc Boogers wel met goed nieuws op de proppen. “In Turnhout mag je op straat en op openbare parkings waar dat toegelaten is, gratis onbeperkt parkeren met een invalidenk­aart. Bovendien hebben we verscheide­ne parkings die voor iedereen gratis zijn. Voor het kortparker­en is er het gratis Turnhouts kwartiertj­e, dat in sommige wijken zelfs een half uur is”, zegt Boogers nog.

Bezoekt zijn zus in Turnhout

“Het ging mij om het principe. Er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ook maar 1 eurocent parkeergel­d te betalen.”

“Duidelijke­r aangeven”

Luc Ballaux reageert tevreden. “In Brasschaat parkeer ik steeds op de plaatsen voor mensen met een beperking, maar dan zal ik in Turnhout bij mijn zuster voor de deur parkeren. Dit zou toch wel duidelijke­r aangegeven mogen worden op de nieuwe parkeeraut­omaten”, besluit Luc.

 ?? FOTO WOUTER ADRIAENSEN ?? De zus van Luc Ballaux woont in een van de Turnhoutse straten waar je sinds enkele maanden moet betalen om te parkeren.
FOTO WOUTER ADRIAENSEN De zus van Luc Ballaux woont in een van de Turnhoutse straten waar je sinds enkele maanden moet betalen om te parkeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium