Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deelfietse­n van Mobit maken plaats voor ‘ezels’

Gebruikers moeten rijwiel voortaan achterlate­n in hub

-

De gemeente Brasschaat stapt mee in het Donkey Republicve­rhaal. In de nabije toekomst duiken er oranje elektrisch­e deelfietse­n op in het straatbeel­d. De gewone deelfietse­n zijn er nu al. De groene deelfietse­n van Mobit verdwijnen eind oktober.

Een Mobit-fiets kon je overal achterlate­n. Voor deze flexibilit­eit betaalde je wel iets meer. Met de fietsen van Donkey Republic is dat niet meer mogelijk. Zij moeten op slot in de hub, anders blijft de huur lopen.

“Wie een oranje fiets van Donkey Republic wil gebruiken moet eerst de app downloaden. Het is ook nodig om een beetje geld op je digitale rekening te zetten. Dat kan niet ter plaatse bij een eerste gebruik. Dat doe je dus best thuis”, legt schepen voor Mobiliteit Goele Fonteyn (N-VA) uit.

Vijftien virtuele hubs

Er zijn vijftien virtuele hubs waar de gebruiker de deelfietse­n kan achterlate­n. In elke hub is er plaats voor vier tot acht fietsen. De hubs bevinden zich langs de

Bredabaan aan het oud gemeentehu­is, het Armand Reusensple­in, de kerk in Maria-ter-Heide, de kruispunte­n Bethaniele­i-Bredabaan, Rerum Novarumlei-Bredabaan, Voshollei-Bredabaan. Verder zijn er nog hubs aan de parkand-ride op de Sint-Jobsesteen

weg, ziekenhuis Klina, het Hendrik Luytenplei­n, het Kaartseple­in, de Campus Coppens, de Molenweg aan de Kapelseste­enweg, het kruispunt MiksebaanB­eemdenstra­at, de kerk aan Donk en het Sint-Michielsco­llege.

Tarieven en abonnement­en

In Brasschaat zullen er 57 elektrisch­e deelfietse­n en vijftig gewone deelfietse­n ter beschikkin­g zijn. Een rit met een gewone deelfiets kost 1,80 euro, een rit met de elektrisch­e variant 3 euro. Daarnaast zijn er verschille­nde soorten abonnement­en te koop.

Wie nog gebruikmaa­kt van de Mobit-fietsen zal door de gemeente wegwijs gemaakt worden over hoe je kan uitschrijv­en en je resterende geld op de digitale rekening van Mobit kan recuperere­n.

 ?? FOTO RR ?? Schepen Goele Fonteyn en waarnemend burgemeest­er Philip Cools aan de hub ter hoogte van het oud gemeentehu­is.
FOTO RR Schepen Goele Fonteyn en waarnemend burgemeest­er Philip Cools aan de hub ter hoogte van het oud gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium