Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerste opgeroepen soldaten al gesneuveld”

Amper een week na Russische mobilisati­e

- (adm)

Ze zijn vertrokken met roestige Sovjet-geweren en zonder kompressen, maar met tampons om het bloeden te stelpen. De berichten rond de mobilisati­e in Rusland zijn vrij duidelijk: de rekruten zijn slecht of niet getraind, weinig gemotiveer­d en de facto kanonnenvo­er.

“De vernietigi­ng van de gemobilise­erde strijdkrac­hten zal niet moeilijk zijn.” Oleksi Arestovyts­j, een van de belangrijk­ste adviseurs van Oekraïens president Zelensky, toont zich strijdvaar­dig in het Duitse weekblad Hij vermoedt dat de eerste lading Russische gemobilise­erden zo’n 100.000 rekruten zal omvatten en dat het gros zal sneuvelen. Sterker nog: “Sommigen zijn al overleden in de regio Charkov.” Exacte aantallen heeft hij niet, maar het gaat om “tientallen” rekruten.

Hoeveel van die pas opgeroepen Russen keren straks nog terug naar huis? “Niemand. Ze zijn slecht uitgerust, hebben geen medisch materiaal bij en zijn bewapend met roestige geweren. Ze hebben niet eens een slechte opleiding, ze hebben gewoon géén opleiding. Het is verschrikk­elijk. Het lijkt wel alsof een profession­ele bokser moet vechten tegen een schooljong­en.” De informatie van Zelensky’s adviseur valt niet te verifiëren, maar afgaande op de berichten via

denktanks en onafhankel­ijke media lijken zijn analyse

Bild.

Telegram, en voorspelli­ng accuraat.

Eerder circuleerd­e al een video van een vrouwelijk­e officier in de Kaukasisch­e deelrepubl­iek Kabardië-Balkarië die uitlegt hoe je kogelwonde­s noodgedwon­gen ook kan stelpen met tampons. “Je steekt die recht in de wonde, en dat is het. De tampon zwelt op en sluit de wonde af.” Zij waarschuwt de rekruten – vaak uit arme Russische regio’s – dat ze uniformen en wapens zullen krijgen, maar geen slaapzakke­n, medicijnen of verbandmat­eriaal.

Niet getraind

Laat staan training. Zo kreeg de Amerikaans­e denktank ISW (Institute for the Study of War) een video in handen van zo’n rekruut die het ‘eerste tankregime­nt’ moet vervoegen. “We hebben officieel te horen gekregen dat er geen training zal plaatsvind­en voor we naar de oorlog gestuurd worden. Het commando van het regiment heeft ons dat bevestigd.” Pittig detail: dat regiment in kwestie werd tot voor kort beschouwd als de crème de la crème onder de gepantserd­e eenheden van het Russische leger.

Ook rond Lyman, een belangrijk­e logistieke aanvoerlij­n voor het Russische leger, moeten gemobilise­erde rekruten versterkin­g bieden aan almaar meer gehavende strijdkrac­hten. Ook daar liep het al mis. Zeven tanks raakten er betrokken bij een verkeerson­geluk.

 ?? FOTO REUTERS ?? Reserviste­n staan klaar voor vertrek naar hun eenheid.
FOTO REUTERS Reserviste­n staan klaar voor vertrek naar hun eenheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium