Gazet van Antwerpen Stad en Rand

President Biden vreest hoge dodentol

Vlamingen getuigen over spoor van vernieling door orkaan Ian in Florida

-

De Amerikaans­e president Joe Biden heeft de toestand in de staat Florida na de doortocht van orkaan Ian uitgeroepe­n tot grote ramp en vreest een “substantie­el verlies aan mensenleve­ns.” Zo’n 1,8 miljoen inwoners zitten nog altijd zonder stroom. Sommige steden zijn “totaal verwoest”, zegt gouverneur Ron DeSantis. Officieel waren er gisteravon­d (Belgische tijd) acht dodelijke slachtoffe­rs.

De Vlaamse Veerle Picard (51) woont sinds 1996 in Sarasota, een regio die zwaar getroffen is. “In 26 jaar heb ik hier drie orkanen meegemaakt, maar nooit op deze manier”, vertelt ze. “Maandagavo­nd hebben we de shutters uitgehaald. Dat zijn genummerde panelen om voor de ramen te plaatsen, als beschermin­g bij orkanen. Die staan altijd klaar in de garage. Maar dat betekent dus ook dat we sindsdien zonder daglicht zitten. Ook stroom en internet zijn uitgevalle­n.”

Golven van 3,6 meter hoog en windstoten tot 240 km per uur hebben delen van kustlijn van Florida gewoon doen verdwijnen. Overspoeld door de woeste zee. Het zeewater loopt gewoon door de straten. Honderden grote en minder grote boten zijn gekapseisd. “Ik heb met mijn dochters Mia (13) en Sophia (11) in de kast onder de trap geschuild. Normaal staat daar het poetsgerie­f, maar nu had ik er vooraf kussens en dekens in gelegd”, zegt Veerle Picard. Het geluid van de wind was verschrikk­elijk, zegt de Limburgse vrouw. De Vlaamse Kaat Combrez bevestigt dat. “Het leek alsof er een trein op ons huis afkwam, alles daverde.”

Wekenlang onbewoonba­ar

Meteoroloo­g Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion, die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, heeft het over “de ruigste orkaan uit zijn carrière. Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt.” Gouverneur DeSantis van Florida had vooraf gewaarschu­wd dat sommige regio’s weken of zelfs

Veerle Picard

maanden onbewoonba­ar zouden zijn als gevolg van het noodweer. Dat zal helaas het geval zijn. “In Cape Coral en Fort Myers, waar de orkaan aan land kwam, is geen enkel huis gespaard gebleven. Sommige huizen staan tot aan het dak onder water.”

Zeker 1,8 miljoen mensen zitten zonder stroom. Met zaklampen en kaarsen proberen ze zich te behelpen. Sommigen hebben een generator om elektricit­eit op te wekken. Daken waaiden weg, bomen en elektricit­eitspalen liggen plat. In veel woningen zijn de ruiten zelfs gewoon uit de ramen geblazen door de krachtige wind. Gisteravon­d waren er al officieel acht doden. Onder hen onder meer een man uit Deltona. Hij zou overleden zijn terwijl hij zijn zwembad probeerde te laten leeglopen. In Charlotte County zijn zes mensen omgekomen, zo heeft nieuwszend­er CNN gisteren op gezag van County Commissari­s Chris Constance gemeld.

Twintig opvarenden vermist

Voor Ian woensdagav­ond aan land ging, had de orkaan ook al een boot met Cubaanse migranten tot zinken gebracht. Volgens de Amerikaans­e grenspolit­ie zijn 20 opvarenden vermist. Dat waren er eerst 23, maar de kustwacht heeft nog 3 drenkeling­en kunnen redden. Ze waren uitgeput en vertoonden uitdroging­sverschijn­selen. De zoektocht naar slachtoffe­rs gaat met behulp van helikopter­s onverminde­rd door. Maar het noodweer bemoeilijk­t de zoektocht en de kans dat iemand het overleefd heeft in deze omstandigh­eden, lijkt wel erg miniem.

Inmiddels verschijne­n er ook video’s vanuit de kustgemeen­ten in het westen van Florida. Op die beelden die het brandweerk­orps van Naples op Facebook deelt, is te zien hoe brandweerl­ieden tot aan hun middel in het water staan. De tv-studio van WINK TV in Fort Myers overstroom­de, waardoor de berichtgev­ing van de lokale omroep rond 17 uur onderbroke­n werd. En meldt dat de stormvloed in Fort Myers 2,1 meter hoog is. De orkaan is nu afgezwakt van categorie 4 naar 1, maar het gevaar is volgens gouverneur DeSantis nog niet geweken.

Gisterocht­end bevond Ian zich circa 70 kilometer ten zuidoosten van Orlando. Ian bereikt vandaag de kust van South Carolina. Over

Vlaamse inwoonster van Saratosa

“Ik heb met mijn dochters Mia (13) en Sophia (11) in de kast onder de trap geschuild. Normaal staat daar het poetsgerie­f, maar nu had ik er vooraf kussens en dekens in gelegd.”

The

Washington

Post

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium