Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan honderd wapens in huis, hoe kan zoiets?

- (sgg)

Meer dan honderd wapens had Yannick Verdyck in huis. Sommige legaal, de meeste illegaal. Maar eigenlijk staat er geen limiet op het aantal, zegt Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut en wapenexper­t. “Het is het profiel van de schutter dat telt.”

“Om legaal aan een wapen te komen, moet je je eerst inschrijve­n in een schietclub”, zegt Daniël Beets, voorzitter van de Wapenunie en de vzw Actieve Verdedigin­g der Wapenliefh­ebbers. “Daarna moet je een aanvraag indienen voor een wapenvergu­nning, met een uittreksel van het strafregis­ter en een medisch attest. Je moet een theoretisc­he en een praktische proef afleggen, waarna een moraliteit­sonderzoek door de politie volgt. Uiteindeli­jk beslist de provincieg­ouverneur over de vergunning. Elk wapen wordt geregistre­erd. Om de vijf jaar en bij de aankoop van elk nieuw wapen moet je dat parcours opnieuw doorlopen.”

Geen vijftig wapens nodig

De overheid weet dus hoeveel (legale) wapens iemand in huis heeft, maar op het aantal staat geen limiet. “Daar is niet voor gekozen toen de federale wapenwet werd herzien”, zegt Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut en wapenexper­t. “Een sportschut­ter heeft nochtans geen vijftig wapens nodig. Een aantal provincial­e diensten heeft daar al stappen tegen proberen te nemen, maar de wapenbezit­ters zijn naar de Raad van State getrokken en hebben gelijk gekregen. In de wet staat dat de risico-inschattin­g gebeurt op basis van het profiel van de persoon, niet op basis van het aantal wapens.”

Bij Yannick Verdyck was het overgrote deel van de wapens illegaal. “Dat is een groot probleem”, zegt Duquet. “Er zijn twee groepen illegale wapens in ons land. Enerzijds wapens die mensen niet geregulari­seerd hebben bij de wijziging van de wapenwet in 2006, anderzijds de criminele markt. Die wordt ook steeds toegankeli­jker.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium