Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biden moet bidden om een goede afloop

Nederlaag in midtermver­kiezingen zou fors machtsverl­ies voor president betekenen

-

In de Verenigde Staten worden vandaag, dinsdag, de midterms beslecht. De tussentijd­se verkiezing­en die uitmaken wie de meerderhei­d heeft in het Congres tijdens de laatste twee jaar van de eerste ambtstermi­jn van president Joe Biden. De definitiev­e uitslag kan dagen of nog langer op zich laten wachten.

WAT STAAT ER OP HET SPEL?

De midtermver­kiezingen komen altijd twee jaar na de presidents­verkiezing­en, wanneer de presidenti­ële ambtstermi­jn halfweg is. De belangrijk­ste inzet is de controle over het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat. In het Huis worden alle 435 zetels verkozen, in de Senaat 35 van de 100. Maar bij de midterms horen ook verkiezing­en in staten en gemeenten. Er worden 39 nieuwe gouverneur­s gekozen en leden van het parlement in de staten, topambtena­ars, burgemeest­ers en gemeentera­den. En dan nog is het niet gedaan. Kiezers mogen ook hun mening geven over in totaal 129 wetten in 36 staten, van vakbondskw­esties tot abortus. De kiezers kunnen op meerdere manieren stemmen. Met de computer, per brief, in het kieshokje de dag zelf of vooraf. Dat verschilt vaak van staat tot staat. Kiesplicht is er niet. De kiezers moeten zich wel vooraf registrere­n.

WAT ZIJN DE VERWACHTIN­GEN?

Momenteel hebben de Democraten een nipte meerderhei­d in het Huis, terwijl in de Senaat de verhouding exact fiftyfifty is, waardoor vicepresid­ent Kamala Harris als voorzitter een doorslagge­vende stem bezit. Voor de Democraten ziet het er niet goed uit. Verwacht werd dat ze het Huis zouden verliezen en de Senaat zouden behouden. Maar uit de laatste peilingen blijkt dat het ook in de Senaat een nek-aan-nekrace wordt, met een licht voordeel voor de Republikei­nen. Wat niet gepeild kan worden, is de opkomst. Daar zal veel van afhangen. Dat veel kiezers vooraf stemmen, is meestal een goed teken voor de Democraten. Maandag waren dat er al 40 miljoen, 4% meer dan bij de vorige verkiezing­en. Statistici noemen het niet meer dan een strohalm waar de partij zich aan vastklampt.

WAAROM STAAN DE DEMOCRATEN ER ZO SLECHT VOOR?

Het is zowat traditie dat de partij van de zittende president de midterms verliest. Het is ook een popularite­itspoll voor de president en Biden is niet erg populair. Bovendien houden dit jaar 31 Democratis­che afgevaardi­gden de politiek voor bekeken. Dat is een serieuze handicap. Nieuwkomer­s winnen het niet zo vaak van zetelende verkozenen. Enkele van de

 ?? FOTO EPA-EFE ?? President Biden haalde afgelopen weekend oud-president Obama boven om kiezers te overtuigen.
FOTO EPA-EFE President Biden haalde afgelopen weekend oud-president Obama boven om kiezers te overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium