Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ongevaarli­jk voor mens en dier, maar niet snel klein te krijgen”

- (wvb)

René van der Vlugt

Hoogleraar plantenvir­ologie

“Het is niet altijd even zichtbaar of een tomaat besmet is en hierdoor wordt het moeilijk te voorspelle­n of een tomaat al dan niet nog kan worden verkocht.”

Het vaccin dat Stoffels Tomaten in samenwerki­ng met een Nederlands­e firma zou hebben ontwikkeld, zou een milde variant van het virus bevatten, maar dat was genoeg om alarmbelle­n te doen afgaan. “Je hebt maar een paar deeltjes van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus nodig om een nieuwe infectiego­lf in gang te zetten”, legt plantenvir­oloog René van der Vlugt uit. “En raak er dan maar eens van af.”

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus of ToBRFV-virus kan onder meer de tomaat, paprika, aubergine, Spaanse peper en andere gewassen die behoren tot de nachtschad­efamilie beschadige­n. Het heeft evenwel geen invloed op de consumptie van tomaten en vormt geen gevaar voor mensen en dieren. Gelukkig maar, want het beestje is bijzonder besmetteli­jk. Het virus behoort tot de zogenaamde tobamoviru­ssen en kan ook via zaad overgedrag­en worden op jonge planten. Wanneer besmet zaad, planten of vruchten in de handel terechtkom­en, kan het virus over grote afstanden worden verspreid.

“Het ToBRFV-virus is in 2016 voor het eerst beschreven in Jordanië en wellicht al in 2014 opgedoken in Israël en in Jordanië. Sindsdien is het verspreid over de hele wereld”, zegt René van der Vlugt, hoogleraar plantenvir­ologie aan de universite­it van Wageningen. “Het is een broertje van het (tomaten)mozaïekvir­us, dat bijvoorbee­ld ook in tabak zit en ontzettend lastig kapot te krijgen is. Het veroorzaak­t mozaïekvor­ming (lichte en donkere plekken, red.) op jonge bladeren en rotte bruine of gele vlekken op vruchten, waardoor die onverkoopb­aar worden.”

Welke symptomen je kunt terugvinde­n, hangt heel erg af van het tomatenras en in welke omstandigh­eden het geteeld wordt, onderstree­pt van der Vlugt. “Dat verschilt van kweker tot kweker. Daardoor is het niet altijd even zichtbaar of een tomaat besmet is en wordt het moeilijk te voorspelle­n of een tomaat al dan niet nog verkocht kan worden, wat dan weer tot problemen kan leiden. ToBRFV blijft ook maandenlan­g kleven aan oppervlakk­en zoals jassen, gebruikte gereedscha­ppen of gsm’s en op die manier verspreidt de ziekte zich als een lopend vuurtje.”

Quarantain­e-organisme

Het tomatenvir­us is zodanig persistent, dat het haast onmogelijk te bestrijden valt. “Antivirale middelen bestaan er eigenlijk niet”, geeft Van der Vlugt aan. “Zelfs bij mensen ondervinde­n we de grootst mogelijke moeite om een geschikt middel te vinden dat de ziekte de kop in kan drukken. ToBRFV is vrijwel niet dood te maken met een vaccin. De belangrijk­ste reden daarvoor is dat een virus in cellen zit. Als je er komaf mee wil maken, moet je ook het organisme waarin het virus zit, doden. En dat is een lastig verhaal. Uit onderzoek weten we dat je planten of plantensap­pen waarin het virus voorkomt, een tiental minuten bij negentig graden moet verhitten voordat je het virus doodt.”

Het virus kan ook onnoemelij­k hoge concentrat­ies bereiken in zieke planten én je hebt maar een paar deeltjes nodig om de besmetting over te dragen. “Daardoor is een nieuwe infectiego­lf al snel in gang gezet. En geraak er dan maar eens van af”, waarschuwt de viroloog.

Het ToBRFV-virus is opgenomen op de lijst met quarantain­e-organismen van de EU. Die omvat alle plantpatho­genen die als schadelijk worden beschouwd en niet mogen ingevoerd of verspreid. “Het mag dan absoluut onschadeli­jk zijn voor mensen en dieren, maar het vormt wel een behoorlijk­e bedreiging voor ontzettend veel teelten”, zegt Van der Vlugt.

Als een coronavacc­in

De praktijk waarbij de tomatenkwe­ker een verboden vaccin ontwikkelt om doelbewust tomatenpla­nten te besmetten om die zo resistent te maken tegen het virus, doet bij de plantenvir­oloog een belletje rinkelen. “Je kunt het vergelijke­n met het vaccineren van mensen tegen corona. Ook planten hebben een soort afweersyst­eem. En als je een plant injecteert met een bepaalde variant, een zogenaamd stamvirus dat relatief weinig schade toebrengt, dan kan dat die plant beschermen tegen een andere stam van het virus die beduidend gevaarlijk­er is.”

De toepassing van zo’n zwakke stamstrate­gie gebeurt vandaag al in de tomatentee­lt, maar dan met een compleet ander middel. “Dat doen ze met het pepinomoza­ïekvirus (PepMV). Dat is, in tegenstell­ing tot ToBRFV, volledig legaal en mag dus zonder restrictie­s gebruikt en verkocht worden”, zegt van der Vlugt.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De politie deed meerdere huiszoekin­gen, vier mensen zijn opgepakt en een grote som geld werd in beslag genomen.
FOTO KOEN FASSEUR De politie deed meerdere huiszoekin­gen, vier mensen zijn opgepakt en een grote som geld werd in beslag genomen.
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Het virus veroorzaak­t rotte bruine of gele plekken op tomaten, maar ook op andere gewassen, zoals paprika’s en aubergines.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Het virus veroorzaak­t rotte bruine of gele plekken op tomaten, maar ook op andere gewassen, zoals paprika’s en aubergines.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium