Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hou het stil, was toen de boodschap. Dat deed hij niet”

David Davidse over de coming-out van Will Ferdy

- KRIS VANMARSENI­LLE

“Allé, waarom doet die onnozelaar dat nu? We weten toch allemaal dat hij een janet is. De hele wereld hoeft dat toch niet te weten. Hij helpt zijn carrière naar de knoppen!” Dat riep Bob Davidse, beter bekend als nonkel Bob, tegen zijn tv-toestel toen Will Ferdy in 1970 bekendmaak­te dat hij homoseksue­el was. “Ik dacht: dit gaat over mij, maar ik ga dat nooit aan iemand kunnen vertellen”, zegt Bobs zoon David.

Davidse (67) heeft in Spanje, waar hij nu woont, een oude vriend op bezoek. “We hebben het hier al veel over Will gehad”, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik hem een jaar of tien geleden heb kunnen bedanken voor zijn coming-out en hem heb kunnen zeggen wat dat voor mij betekend heeft. Vóór dat beroemde programma Zo zijn waarin hij zich outte, was ik me eigenlijk niet bewust van mijn seksuele geaardheid. Maar in dat programma zat ook een professor die zei dat als je bij seksuele fantasieën aan mensen van hetzelfde geslacht denkt, je mogelijk homo bent.”

“Voor mij was dat een openbaring. Dit gaat over mij, besefte ik. Maar het commentaar van mijn vader maakte meteen duidelijk hoe moeilijk het zou worDavid den om het ooit te zeggen. Toen kon ik onmogelijk geloven dat er ooit openlijk over homoseksua­liteit zou worden gesproken, laat staan dat we zouden mogen trouwen en zelfs kinderen adopteren. Dat leek mij toen, bij de outing van Will, onvoorstel­baar.”

Volgens Davidse was de heersende mentalitei­t in de jaren zeventig er nog altijd een van schijnheil­igheid. “Mensen aanvaardde­n wel dat homoseksua­liteit bestond, en ze konden het misschien zelfs aanvaarden als het maar niet te dicht in de buurt kwam. ‘Zie maar da ge niet wordt zoals de Will of dieje kleine van nonkel Bob’, zeiden ze dan tegen hun kinderen. Met andere woorden: doe wat je wil, maar hou het stil. Dat heeft Will niet gedaan, daar ben ik hem dankbaar voor.”

Geen militant

Antwerpena­ar Guido Totté, een van de eerste voorvechte­rs van homorechte­n in Vlaanderen, herinnert zich de outing van Will Ferdy ook nog goed, hoewel de Vlaamse muziek van toen mijlenver afstond van zijn leefwereld. “Die mens had moed, om als populaire zanger met die boodschap te komen. Dat moet je hem nageven.”

Totté was in 1970 als militant actief in verschille­nde socialisti­sche organisati­es. “Daar kon ik als homo mijn verhaal niet kwijt. ‘Doe wat je wilt, Guido’, zeiden mijn kameraden, ‘maar kom er niet te veel mee naar buiten. Aan arbeiders is homoseksua­liteit moeilijk te verkopen.’”

“In 1976 heb ik met enkele gelijkgest­emden in Antwerpen het activistis­che De Rooie Vlinder opgericht. Toen we in 1978 in Gent onze allereerst­e Homodag organiseer­den, was er discussie over de deelname van Ferdy. De helft vond dat hij als katholiek niet thuishoord­e in een socialisti­sche organisati­e, de andere helft vond dat hij om zijn dappere coming-out wel een plaats verdiende. Ik hoorde bij de laatste groep. We zijn hem dan thuis gaan opzoeken, maar hij weigerde op te treden op een socialisti­sch feest.”

“Toen maakte me dat wel boos, maar Ferdy was nu eenmaal geen militant. Hij wilde niet op de barricaden staan, hij wilde gewoon zichzelf zijn. Ik ben altijd strijdlust­iger geweest, maar ik heb uiteraard respect voor zijn houding. Wat hij in 1970 gedaan heeft, was zonder meer moedig.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO RR ??
FOTO PATRICK DE ROO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium