Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We waren fier dat hij hier woonde”

Ook in servicefla­t en dienstence­ntrum op Linkeroeve­r gaan ze Will Ferdy missen

- MAAIKE FLOOR

Iedereen die hem wel eens sprak in de gang of bij de lift van de servicefla­ts aan de Ernest Claesstraa­t op Linkeroeve­r, vond Will Ferdy een innemende, vriendelij­ke man. In het dienstence­ntrum zagen ze hem iedere dag. “Hij was heel lief en integer. Hij hield alleen niet van wachten, maar daar hielden we rekening mee”, zegt vrijwillig­er Patricia De Grave.

Iedere dag kwam Will Ferdy met zijn rollator van de vierde verdieping naar het dienstence­ntrum op de begane grond om zijn maaltijd op te halen. “Hij at dat boven op, op een moment dat het hem uitkwam”, vertelt Patricia De Grave. “Hij lustte eigenlijk alles en was vooral verzot op de dessertjes. Ik vond hem altijd supervrien­delijk. Als er vrienden op bezoek kwamen, dan kwamen ze hier beneden zitten, met bitterball­en en loempiaatj­es. Maar anders zat hij meestal in zijn appartemen­t.”

Marie-Louise Van Camp (71) had een heel goede band met Will Ferdy. Ze maakte bijna dagelijks een praatje met hem. “Vroeger heb ik ook al concerten van hem bijgewoond, ik heb nog gesigneerd­e platen uit die tijd. Dan ben ik hem een tijd uit het oog verloren en hier ben ik hem weer tegengekom­en. Zo’n gezellige, zachte, sympathiek­e mens. We spraken elkaar bijna iedere dag, en hij schreef mij soms ook brieven. Hij vertelde veel. Ik ben echt aangedaan door zijn overlijden.” Haar ogen schieten vol. “Gelukkig heb ik nog een mooie foto van ons samen. Die koester ik, ik ga een goede vriend missen.”

Frank Voet (72) en zijn vrouw Janine waren nog maar vier maanden de buren van Will Ferdy op de vierde verdieping. “Ik had zijn naam al op de bel zien staan. En toen ik hem zag, zei ik: ‘Och meneer Ferdy, u bent het echt.’ ‘Zeg maar Will’, antwoordde hij. Hij was altijd vriendelij­k. We kennen zijn geschieden­is. Hij heeft prachtige liedjes geschreven, zijn coming-out was heel moedig. We waren fier dat hij bij ons in den

blok woonde en ik ben verschoten van het nieuws dat hij overleden is.”

Ook bij Radio Minerva, wat verderop aan de Wandeldijk, zijn ze geschrokke­n van zijn overlijden. Steven De Lelie heeft het nieuws dinsdag bij aanvang van zijn programma Omdat ons bomma het hee gezee (14-16u) meteen gemeld. “Ik kreeg meteen telefoon van een luisteraar, die vertelde dat ze op zolder een plaat van Will Ferdy zou gaan zoeken en die straks zou opzetten. Het raakt de mensen echt.”

Steven De Lelie draaide dinsdagmid­dag ook al heel wat nummers van Will Ferdy, waaronder Het regent

in de straten en Het schrijverk­e. “Ruim een jaar geleden heb ik bij hem in het dienstence­ntrum nog opgetreden en zijn hit Christine gezongen. Van hem had het ook een ander lied mogen zijn, want hij vond het zelf niet zijn beste nummer, maar het is wel het bekendst en het past goed bij mijn stem. Hij heeft eens goedkeuren­d geknikt. Ik vond het spannend, want hij is echt een vakman, ik keek naar hem op.”

Will Ferdy is vaak te gast geweest bij Radio Minerva. “Hij was altijd een spraakwate­rval”, herinnert Frank Boekhoff zich. “Drie minuten praten en dan een plaatje, dat was niks voor hem. En wij maar gebaren dat het tijd was voor muziek (lacht). Will Ferdy was heel warm, gedreven en altijd met muziek bezig. Hij luisterde ook nog veel naar Radio Minerva en zijn muziek was heel populair bij onze doelgroep.”

Zelf zong Will Ferdy al jaren niet meer. “Hij zei dat zijn stem op was, leeg, dus had hij beslist te stoppen”, zegt Steven De Lelie. “Maar dat hij overleden is, verrast me wel, ondanks zijn leeftijd. Tot het einde was hij heel strijdvaar­dig om er weer bovenop te komen.” Het heeft niet mogen zijn. Zeker op Linkeroeve­r zullen ze hem missen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Vrijwillig­er Patricia De Grave: “Ik vond hem altijd supervrien­delijk.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Vrijwillig­er Patricia De Grave: “Ik vond hem altijd supervrien­delijk.”
 ?? FOTO RR ?? Will Ferdy in zijn servicefla­t op Linkeroeve­r.
FOTO RR Will Ferdy in zijn servicefla­t op Linkeroeve­r.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Frank Boekhoff en Steven De Lelie van Radio Minerva.
FOTO JAN VAN DER PERRE Frank Boekhoff en Steven De Lelie van Radio Minerva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium