Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vier aanvragen per dag voor bouw van tiny house”

- CHRISTOF WILLOCX

Het is tegenwoord­ig makkelijke­r om bij een klantendie­nst van een telecombed­rijf of een energielev­erancier binnen te geraken dan om een producent van tiny houses telefonisc­h te bereiken. Elke producent die we hebben gebeld, heeft weinig tijd, zit volgeboekt of kan alleen met de grootste moeite de aanvragen bijhouden.

Tiny House Belgium, een van de producente­n, schrijft op zijn website dat het bedrijf wekelijks tientallen aanvragen krijgt om een modelhuisj­e te bezoeken. Daarom rekent het voor zo’n bezoek nu 40 euro per uur aan. “Want anders zouden we de werkuren voor die bezoeken moeten doorrekene­n aan de klanten die bij ons een tiny house kopen”, staat op de website.

Ook Ashley Present, algemeen directeur van Norwin Tiny Houses, heeft het druk. “We krijgen nu vier aanvragen per dag van mensen die een tiny house willen bouwen”, zegt hij. “Enkele maanden geleden kwamen die aanvragen vooral van mensen die er hun buitenverb­lijf van wilden maken. Maar sinds de energiecri­sis zijn zo’n 70% van de aanvragers mensen die in zo’n tiny house willen wonen. Met een klein huis kan je de energiefac­tuur beperken, en moet je geen hypothecai­re lening aangaan.”

Familiehui­sje kost 75.000 euro

De grootste tiny houses die Norwin bouwt, zijn de “Daarin kan je met vier mensen leven”, zegt Ashley. “Zo’n familiemod­el is 33 vierkante meter groot, heeft een badkamer en een douche, een toilet, een warmwaterb­oiler, een volledig ingerichte keuken, een zithoek en twee slaapkamer­s. In de ene slaapkamer kan je rechtstaan, in de andere niet. Maar in beide kamers is er ‘family models’.

Ashley Present

Viona Van Cauter (32), die voor een hulporgani­satie in Mechelen werkt, heeft zopas voor 50.000 euro een tiny house in Rotselaar gekocht. Het huisje is 8,4 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. Ze betaalt daarboveno­p een huurprijs aan de eigenaar van de grond waarop het huisje staat.

“Ik heb voor een tiny house gekozen omdat ik in een veel te groot huis leefde, waarvan de helft niet werd gebruikt”, zegt Viona. “Ik wil veel meer uit het leven zelf halen, in plaats van veel geld te besteden aan een grote woning. Bovendien is een huis veel te duur geworden. Zowel om te kopen als om te huren. Als ik een huis zou huren, zou ik dat al met iemand anders moeten doen, om de kosten te delen. En dan komen de sterk gestegen energiekos­ten er nog eens bij.”

plaats voor een bed van 1,40 meter breed.”

Kostprijs van dit huisje: 75.000 euro, inclusief levering en plaatsing. Goedkoop dus, want een gemiddeld huis in Vlaanderen kost zo’n 346.000 euro. Maar juich niet te snel. Want zo’n tiny house kan uiteraard niet zomaar overal staan. Je moet ook een bouwgrond hebben waarop het terechtkan.

En dat kost natuurlijk ook een bom geld.

“Of je moet een bouwgrond van iemand anders kunnen huren”, zegt Present. “De wetgeving maakt meerdere tiny houses op één bouwgrond helaas heel moeilijk. Dat zou nochtans een goede oplossing kunnen zijn. Als mensen samen een bouwgrond kunnen kopen, wordt het een stuk betaalbaar­der.”

“Een ander probleem is dat elke gemeente haar eigen beleid voor tiny houses heeft”, zegt Ashley Present. “We hebben op een bouwgrond in Temse bijvoorbee­ld een demomodel voor zo’n tiny house staan. We moesten het daar gewoon melden. Maar niet in elke gemeente gaat het zo gemakkelij­k.”

Normen qua grootte

En dan zijn er nog enkele aandachtsp­unten. Voor een tiny house heb je sowieso een bouwvergun­ning nodig. Bovendien mag je huis best klein zijn, maar ook weer niet té klein. Volgens de Vlaamse Wooncode moet de totale nettovloer­oppervlakt­e van een zelfstandi­ge woning minstens 18 vierkante meter zijn. Hiervoor tellen alleen de leefkamer, keuken en slaapkamer mee. De badkamer dus bijvoorbee­ld niet. Bovendien moeten de leefruimte­n minimaal 2,2 meter hoog zijn. Veel tiny houses voldoen niet aan die normen, waardoor bewoners dus officieel niet in een huis wonen dat aan alle regels voldoet.

Is dat erg? “In principe zou je toch in een tiny house kunnen wonen dat niet aan alle minimale afmetingen voldoet”, zegt Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen van Kamp C, een autonoom bedrijf van de provincie Antwerpen dat gespeciali­seerd is in innovaties in de bouw. “Dat komt omdat controleur­s van de

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Viona Van Cauter voor haar huisje in Rotselaar.
FOTO DIRK VERTOMMEN Viona Van Cauter voor haar huisje in Rotselaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium