Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BRENT EN DORIEN: “We vonden geen bouwgrond, dus hebben ons plan voor een tiny house laten varen”

-

Brent Blockx en Dorien Van Litsenborg (beiden 33) vertelden vorig jaar in deze krant dat ze wilden verhuizen naar een tiny house in Hoogstrate­n. Maar dat is niet gelukt. “We vonden geen bouwgrond om het tiny house op te zetten, en dus zijn we maar naar een huurappart­ement verhuisd”, zegt Brent. “We hebben nochtans op een achttal bouwgronde­n geboden. We wilden de grond samen met andere gezinnen kopen die er elk in een tiny house zouden wonen, zodat we een soort gemeenscha­p konden vormen. We konden dan bijvoorbee­ld een gemeenscha­ppelijke wasplaats hebben, of een gemeenscha­ppelijke slaapplaat­s waar mensen konden logeren. Maar telkens ging de bouwgrond naar iemand anders.”

“Ik denk dat we meer kans zouden hebben gehad als we een kleinere bouwgrond voor ons eigen tiny house zouden hebben gekocht”, zegt Brent. “Maar dan zouden we dat ook alleen moeten betalen, en zou het veel duurder zijn geweest. Daarom twijfel ik eraan of tiny houses echt zullen doorbreken. Een klein huisje is niet duur, maar je bent er niets mee als je geen grond hebt waarop het kan staan. Wij hebben ons plan om in een tiny house te wonen, voorlopig laten varen. Daardoor hebben we ook aan ruimte gewonnen. Ons tiny house zou dertig vierkante meter zijn. We wonen nu in een appartemen­t van tachtig vierkante meter.”

Vlaamse overheid alleen langskomen op vraag van het OCMW of van een huurder. Maar als je zelf in je eigen tiny house woont, zal je wellicht geen controleur naar je eigen huis sturen, waardoor het risico heel klein is.”

Cathy Camertijn uit Brecht woont in een tiny house. Haar huisje voldoet nog net aan de Vlaamse oppervlakt­enormen. “Maar eigenlijk is het absurd dat die minimale woonnormen zo streng zijn”, zegt ze. “In mijn tiny

house zijn bijvoorbee­ld waardoor ik veel heb op de natuur.”

veel ramen, uitzicht

Op gronden voor woonwagens

“Er zijn mensen die in een appartemen­t van zestig vierkante meter wonen, maar uitkijken op een koer, waardoor wonen in zo’n appartemen­t veel beklemmend­er kan zijn dan wonen in een tiny house”, zegt Cathy.

Ze hoopt dat er meer gronden komen waarop tiny houses kunnen worden gezet. “Vandaag kan dat alleen op een oppervlakt­e die bestemd is om te wonen, maar het kan misschien ook op landbouwgr­ond als de tiny housegemee­nschap in overleg gaat met landbouwer­s. Bovendien is elke gemeente altijd verplicht geweest om grond vrij te houden voor woonwagens. Maar tegenwoord­ig zijn er nog amper zigeuners. Er zouden dus gronden genoeg moeten zijn waarop kleine huisjes kunnen worden gezet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium