Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn misleid door de makelaar”

Sabine en Kris kochten appartemen­t van 85 m² dat eigenlijk maar 71 m² groot is

- CHRISTOF WILLOCX

Sabine Ohlenforst (52) en haar man Kris Wielandt (61) hebben een appartemen­t in Haasdonk (Beveren) gekocht met een bewoonbare oppervlakt­e van 85 m²… dachten ze. Na de onderteken­ing van de verkoopove­reenkomst bleek het appartemen­t plots maar 71 m² groot te zijn.

Sabine en Kris zochten naar een appartemen­t dat ongeveer 85 m² groot was. “We vonden een appartemen­t dat in 2020 was gebouwd en dat was vrijgekome­n nadat de bewoner, een oudere dame, was overleden”, zegt Sabine. “In de advertenti­es schreef de makelaar dat de bewoonbare oppervlakt­e 85 m² was. Tijdens het bezoek vroegen we hem of de oppervlakt­e wel écht 85 m² was, omdat het ons kleiner leek. De makelaar bevestigde dat die oppervlakt­e klopte, en we geloofden hem, ook omdat er zware meubels in het appartemen­t stonden die de woonruimte­s misschien kleiner deden aanvoelen.”

“Pas nadat we het compromis hadden onderteken­d, kregen we via een bovenbuur het grondplan van ons appartemen­t”, zegt Sabine. “Daarop zagen we dat de bewoonbare oppervlakt­e 71 m² is. De eigenaar van het appartemen­t, de dochter van de overleden vrouw, vertelde ons ook dat de makelaar alle plannen van het appartemen­t had. De makelaar heeft ons die plannen niet laten zien en heeft zijn informatie­plicht dus niet nageleefd. Hij heeft ons misleid. De vraag is nu: wie is hier aansprakel­ijk voor? Wij willen van dit appartemen­t af.”

Reactie makelaar

Sabine en Kris hebben inmiddels tegen de makelaar een klacht ingediend bij het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars (BIV) en bij de Federale Overheidsd­ienst Economie. Ze deden dat op aanraden van staatssecr­etaris van Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open Vld), naar wie ze een mail hadden gestuurd.

De makelaar zelf, die een eigen kantoor heeft in het Waasland, zegt dat hem niets te verwijten

Sabine Ohlenforst

valt. “Ik heb die oppervlakt­e van 85 m² niet gefantasee­rd. Het is gewoon de oppervlakt­e die op het Energiepre­statiecert­ificaat (EPC) staat, dat in mei van dit jaar is opgesteld. Dat is een officieel document”, zegt hij.

Maar de makelaar had het grondplan van het appartemen­t wel in zijn bezit. Waarom heeft hij dat niet getoond? “Omdat de kopers daar niet naar hebben gevraagd. Ze zijn nochtans twee keer een uur met mij in het appartemen­t geweest”, zegt de makelaar. “Stel dat ik de woonopperv­lakte van 71 m² uit het grondplan zou hebben gekozen, dan hadden de bewoners mij misschien aangeklaag­d omdat de oppervlakt­e volgens het EPC 85 m² is. Ik heb de indruk dat de kopers een spelletje spelen en dingen zoeken die er niet zijn.”

“De makelaar heeft ons het grondplan niet laten zien en heeft zo zijn informatie­plicht niet nageleefd.”

“Ik heb die oppervlakt­e van 85 m² niet gefantasee­rd. Het staat zo op het Energiepre­statiecert­ificaat (EPC).”

Beroepsfed­eratie: “Zet bron van berekening erbij”

Het Beroepsins­tituut voor Vastgoedma­kelaars (BIV) zegt dat makelaars in hun zoekertjes best altijd de bron en de berekening­swijze van hun woonopperv­lakte vermelden. “En als een vastgoedma­kelaar niet kan verduideli­jken wat precies onder de aangegeven oppervlakt­e valt, kan hij best vermelden dat die indicatief is”, zegt Dorien Stevens, woordvoerd­er van het BIV. “De kandidaat-koper kan de vastgoedma­kelaar ook altijd vragen welke berekening­swijze hij heeft gebruikt.”

Wat gebeurt er als makelaars toch misleidend­e informatie geven? “Het BIV is een tuchtrecht­bank”, zegt Dorien Stevens. “We controlere­n of onze leden, dat zijn erkende vastgoedma­kelaars, de deontologi­e naleven. We kunnen sancties geven als een makelaar bijvoorbee­ld misleidend­e publicitei­t heeft gemaakt. We hebben dat in het verleden al gedaan. Dat kan bijvoorbee­ld een berisping of een schorsing zijn. Maar we zijn niet bevoegd om koopoveree­nkomsten te ontbinden of om schadeverg­oedingen toe te kennen aan consumente­n.” Dat laatste is iets voor de burgerlijk­e rechtbank.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kris Wielandt en Sabine Ohlenforst bij het appartemen­t dat ze hebben gekocht.
FOTO JORIS HERREGODS Kris Wielandt en Sabine Ohlenforst bij het appartemen­t dat ze hebben gekocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium