Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze liet nabestaand­en in winkel, terwijl lichaam Ichelle in pashokje lag

Antwerpse Sandra (46) handelde uiterst koel, maar ontkent voorbedach­theid

- MARC KLIFMAN IN MIDDELBURG

Vijf dagen na de dood van Ichelle van de Velde (29) kocht Sandra Hellemans (46) in Brugge een handbijl en een zaag om haar lichaam te versnijden. Dat lichaam bleef overigens nog twee weken in een pashokje in haar winkel achter een stapel dozen liggen, zo gaf ze tijdens haar proces toe. En toch liet ze de wanhopige nabestaand­en in de winkel naar Ichelle zoeken. Maar de vele wierook verdoezeld­e er een lijkgeur.

Ze is zichtbaar verouderd nu ze al 21 maanden in de gevangenis zit. In horten en stoten vertelde Sandra Hellemans (46) dat zij en Ichelle van de Velde (29) als collega-winkeliers in Oostburg snel vriendinne­n werden. Het begon met op de koffie gaan, maar al snel groeide er meer. Want Ichelle had volgens Sandra Hellemans vroeger al eens seks gehad met een vrouw en zij wilde die mogelijkhe­id ook eens verkennen. Haar relatie met Felix (46), de vader van zes van haar negen kinderen, liep volgens haar ten einde. Toch vroeg ze hem erbij om een trio te beleven met Ichelle, maar dat bracht schijnbaar niet waar Sandra op hoopte. Want Felix en Ichelle raakten verliefd op elkaar.

“Uit het dossier blijkt dat het spannend werd met seksualite­it en een trio. En vervolgens pijnlijk en verdrietig omdat Felix met Ichelle verder wilde, en zij met hem. U was niet boos?”

“Op Ichelle? Neen. En als ik eerlijk mag zijn: Felix kon me gestolen worden.”

Voorzitter:

Sandra Hellemans:

Veel kwam de voorzitter niet te weten over een mogelijk motief. Wat wel duidelijk werd: Sandra Sandra Hellemans

Hellemans ontkent de voorbedach­theid. Volgens haar was Ichelle, die fatale decemberda­g twee jaar geleden, bij haar in de winkel op bezoek en ontstond er ruzie over Felix. Ze wilde Ichelle naar eigen zeggen behoeden voor haar intussen ex-man. “Ichelle vond dat ik me te veel met haar bemoeide. Ze duwde mij van zich af. Iets in mijn hoofd zei dan: ‘Dit krijg je terug’. Ik heb een duw teruggeven, en dan is Ichelle met haar hoofd tegen de rand van de verwarming gevallen. Ze was bewusteloo­s en ademde bijna niet meer.”

Voorzitter:

112.” “Dan denk ik: bel de

“Ik kon niet meer nuchter nadenken. Alles werd zwart voor mijn ogen. Ik raakte in paniek en heb toen zachtjes haar keel dichtgekne­pen.”

Sandra Hellemans:

Opvallend: de voorzitter nam er een verklaring bij van een Belgische biologiele­rares die dezelfde middag nog bij Sandra in de winkel kwam. “Ik denk dat ik misschien iemand vermoord heb”, zou Sandra toen aan haar gezegd hebben. Net op dat moment hoorde de lerares achter een gordijn in de winkel iemand secondelan­g kreunen. “Wacht even”, zei Hellemans tegen de klant. Ze verdween een paar minuten achter het gordijn en kwam daarna weer terug: “Alles is goed”. Er werd geïnsinuee­rd dat Ichelle mogelijk op dat moment gewurgd werd.

Nietsvermo­edende zoon

Helemaal luguber werd het toen de details over de lijkverber­ging uit de doeken werden gedaan. Hellemans gaf toe dat het lichaam van Ichelle nog meer dan twee weken bij haar in de winkel in een pashokje achter een stel dozen heeft gelegen. Vijf dagen na het overlijden schafte ze in de Brico in Brugge een handbijl, een zaag, en een ontgeurder aan. Dagen later gingen de broer en moeder van Ichelle de winkel van Sandra binnen, wanhopig op zoek naar haar. Ze hadden toen geen idee dat hun zus en dochter daar op een paar meter afstand van hen lag. Een heleboel wierook verborg er ook de lijkgeur.

De overblijfs­elen van Ichelle werden pas later teruggevon­den in het kanaal, nadat Sandra Hellemans haar toen 13-jarige nietsvermo­edende zoon liet helpen om dozen en lakens met lichaamsde­len te verslepen. Maar Hellemans bleef stil. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik – als ik Ichelle haar plaats kan innemen – het zo zou doen.” De broer van Ichelle stormde daarop de zaal uit, even later gevolgd door zijn moeder.

Volgens Hellemans werd zij jarenlang mentaal mishandeld door haar ex-man Felix, en was haar opgekropte boosheid tijdens haar huwelijk een mogelijke ‘trigger’.

Af te wachten wat de aanklager daar vandaag over denkt tijdens de strafeis.

Beklaagde

“Ik kon niet meer nuchter nadenken. Ik raakte in paniek en heb toen zachtjes haar keel dichtgekne­pen.”

 ?? FOTO TEKENING PETRA URBAN ?? Sandra Hellemans op haar proces rond de moord op Ichelle van de Velde.
FOTO TEKENING PETRA URBAN Sandra Hellemans op haar proces rond de moord op Ichelle van de Velde.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium