Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Strijkijze­rfolteraar’ schiet portier neer

Van Stralenstr­aat opgeschrik­t door drie schoten

- SAM REYNTJENS

Aan een café in de Antwerpse Van Stralenstr­aat is eind oktober een man neergescho­ten die er als portier aan het werk zou zijn geweest. Het slachtoffe­r kon de schutter overmeeste­ren, de politie pakte hem op. Het gaat om Ali C. (39), een man die eerder al veroordeel­d werd voor foltering.

De feiten speelden zich af in de vroege uurtjes van zondag 30 oktober aan de deur van een café in de Van Stralenstr­aat, nabij de Franklin Rooseveltp­laats in Antwerpen. Een man die even voordien de zaak buiten was gezet, keerde wat later gewapend terug. “Het kwam tot een woordenwis­seling waarbij een 39-jarige man een vuurwapen heeft getrokken”, bevestigt parketwoor­dvoerder Kristof Aerts. Met dat vuurwapen schoot de man volgens onze informatie drie keer in de richting van de buitenwipp­er. Twee schoten misten doel, maar een derde kogel boorde zich in de lies van het slachtoffe­r.

Achtervolg­ing

De verdachte zette het vervolgens op een lopen, maar het slachtoffe­r slaagde er ondanks zijn verwonding­en in om zijn aanvaller even verderop, op het De Coninckple­in, te overmeeste­ren. In afwachting van de tussenkoms­t van de politie gaf hij de schutter nog enkele rake klappen, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Het volledige incident, van schietpart­ij tot achtervolg­ing, zou op beeld vastgelegd zijn door politiecam­era’s. Het slachtoffe­r werd met de ambulance afgevoerd. “Na verzorging mocht hij het ziekenhuis verlaten”, zegt parketwoor­dvoerder Aerts.

Verdachte Ali C., een 39-jarige man uit Borgerhout, werd gearrestee­rd en zit sinds de schietpart­ij in de cel. “Hij werd aangehoude­n op verdenking van poging tot moord, de raadkamer heeft die aanhouding ook bevestigd”, zegt Aerts. C. legde voorlopig nog geen verklaring af, daar zou weldra veranderin­g in komen. “Mijn cliënt gaat meewerken met het verdere onderzoek”, zegt zijn advocaat Cédric Monheim.

Hof van assisen

De 39-jarige man is geen onbekende voor politie en justitie. In 2010 verscheen hij voor het hof van assisen in een zaak rond een gijzeling en foltering. Samen met vier andere mannen werd hij ervan beschuldig­d in 2003 een drugsdeale­r gegijzeld te hebben gehouden in een appartemen­t in de Lange Beeldekens­straat. Het toenmalige slachtoffe­r werd ervan verdacht een partij hasj te hebben gestolen. Hij werd door zijn gijzelneme­rs verbrand met een strijkijze­r. Ali C. werd destijds beschouwd als de opdrachtge­ver, zonder wie de feiten niet gebeurd zouden zijn. Hij kreeg zes jaar cel, aanzienlij­k minder dan de geëiste dertien jaar, omdat het hof en de jury oordeelden dat de redelijke termijn tussen de feiten en het proces overschred­en werd.

Eerder dit jaar werd een familieruz­ie tussen de broers C. ook beslecht met een vuurwapen. Abdellatif C. schoot toen zijn broer Moumen neer in de Carnotstra­at. De rechtszaak tegen Abdellatif, die ook van poging tot moord verdacht wordt, moet nog plaatsvind­en.

 ?? FOTO RR ?? Ali C. werd aangehoude­n voor moordpogin­g in de Van Stralenstr­aat. Hij zou de drie kogels hebben afgevuurd op een portier.
FOTO RR Ali C. werd aangehoude­n voor moordpogin­g in de Van Stralenstr­aat. Hij zou de drie kogels hebben afgevuurd op een portier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium