Gazet van Antwerpen Stad en Rand

150 jaar oude Nello en Patrasche duiken op in hedendaags­e strip

-

Nello en Patrasche doken al een keer op in het album

van Suske en Wiske. Nu heeft het vooral in Japan populaire duo opnieuw een eigen strip, die werd voorgestel­d in de kathedraal. Geen toeval, want die plek speelt een belangrijk­e rol in het verhaal over een jongen en zijn hond.

Dreigende Dinges

Het

Griffo en Marc Legendre maakten een moderne strip van het ondertusse­n 150 jaar oude verhaal. Het verhaal speelt zich af in het Antwerpen van de negentiend­e eeuw met de weesjongen Nello en zijn hond Patrasche als centrale personages. “Het is een verhaal dat velen tot het hart spreekt en waarin onze kathedraal bovendien een centrale rol speelt. We hebben het voorstel om een nieuwe strip te laten maken rond het duo dan ook met twee handen aangegrepe­n”, zegt Bart Paepen, pastoor van de kathedraal.

De strip verschijnt in het Nederlands, Frans en Engels. “Misschien moeten we wel overwegen om ook een Japanse versie te laStriptek­enaars ten maken. Want het is algemeen bekend dat het mooie verhaal van Nello en Patrasche bekender is in Japan dan in ons eigen land”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA).

De nieuwe strip is er gekomen na een samenwerki­ng tussen de provincie Antwerpen en de kathedraal. “In het jaar dat het 150 jaar geleden is dat Marie-Louise de la Ramée de roman

A Dog of Flan

schreef, was dit het uitgelezen moment om de strip te lanceren”, zegt Luk Lemmens. ders

Antwerpse tekenaars

De stripteken­aars Griffo en Marc Legendre zijn beiden Antwerpena­ren. Griffo verdiende zijn strepen onder meer met de humoristis­che strip dat hij in de jaren zeventig overnam van André Franquin. Marc Legendre was onder andere hoofdredac­teur bij het weekblad Kuifje en debuteerde later bij concurrent Robbedoes met zijn eigen strip In 1993 startte Legendre het weekblad Suske en Wiske bij Standaard Uitgeverij en werd hij vaste scenarist van

iTon en Tineke,

De

Biebel.

Rode

Ridder.

De strip (met hardcover) van Nello en Patrasche is te koop in de winkel en in de shop van de kathedraal. Uitgeverij Kennes, 29,95 euro.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Auteur Marc Legendre (links) en pastoor Bart Paepen presentere­n de nieuwe strip van Nello en Patrasche in de kathedraal.
FOTO JAN VAN DER PERRE Auteur Marc Legendre (links) en pastoor Bart Paepen presentere­n de nieuwe strip van Nello en Patrasche in de kathedraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium