Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Machiavell­i van Maasmechel­en

Gewezen doelman van Club speelt mentale spelletjes met ex-club

-

Club Brugge bekert vanavond op Patro Eisden Maasmechel­en, in het hol van Stijn Stijnen (41) en zijn leeuwen. Want als de exdoelman van blauw-zwart iets kan, dan wel in het hoofd van spelers kruipen. Zelfs de trainers van de landskampi­oen bespeelt hij. In het spoor van Stijn Stijnen, de Machiavell­i van Maasmechel­en. “Ik heb iets speciaals in petto voor de supporters van Club.”

“Carl én Rik hebben afgebeld? Oei, het zal crisis zijn in Brugge.”

Het is maandagoch­tend, daags na de nederlaag van Club in Gent. In Tubeke is het verzamelen geblazen voor Pro License-cursisten, trainers van de toekomst. Carl en Rik zijn Club Brugge-coach Carl Hoefkens en zijn rechterhan­d Rik De Mil. Aan de koffie staan onder anderen Thomas Buffel, Timmy Simons, Karel Geraerts en Gill Swerts. En Stijn Stijnen, trainer van Patro Maasmechel­en.

“Jammer dat Carl hier niet is. Had ik hem nog wat kunnen jennen.

Maar wel logisch: hij moet nu in Brugge zijn. Spijtig ook dat Club verloor van AA Gent. Ik had het liever zien winnen vooraleer het naar ons komt.”

Stijnen neemt het vanavond in de Croky Cup op tegen zijn oude club. Tijdens de lessen van Kris Van Der Haegen, onder meer scout voor de Duivels, en sportpsych­oloog Jef Brouwers gaat het vandaag over underdogs en favorieten in de beker. Stijnen licht een tipje van de sluier aan welke ontvangst de landskampi­oen zich mag verwachten. “Je moet iets onverwacht­s creëren.”

“Geen gras?”, vraagt Haegen al lachend.

“Of langer gras”, antwoordt Stijnen met uitgestrek­en gezicht. Tot ons, erna: “Het begint er al mee dat ze in een volgepakt stadionnet­je moeten spelen van net geen 4.000 mensen. Dat is niet gewoon voor hen en daar moet ik op inspelen. Het is een mentaal spel, hè. Club had gevraagd om te wisselen en thuis te spelen. Dat wilden we niet. Je weet dat ze niet uitkijken naar deze trip. Wij zijn een vervelend obstakel, tussen matchen tegen AA Gent en Antwerp door. Uiteraard zijn ze profession­eel genoeg om dat af te handelen, maar met rood staat deze match niet aangekruis­t. Bij ons wel. Voor Patro is het een hoogdag.” (grijnst)

Van Sollied tot Koster Van Der

Zes jaar is de 41-jarige ex-doelman inmiddels trainer, waarvan zijn vijfde seizoen bij Patro. In eerste nationale – derde divisie – staat het derde. Vraag naar zijn inspiratie­bronnen en Stijnen geeft aan van elke ex-coach wel iets opgestoken te hebben.

“Het voortduren­de herhalen van Trond Sollied: ik pas me ook nooit aan, zelfs al zal ik wekenlang misschien geen resultaat halen. Dat zorgt voor duidelijkh­eid. Zo graaide ik van iedereen iets mee. Hoe René Vandereyck­en ten koste van alles zijn groep verdedigde. Het psychologi­sche van Jacky Mathijssen. De winnaarsme­ntaliteit van Cedomir Janevski. De korte, maar meest loepzuiver­e analyses die Jan Ceulemans in de rust gaf. Het tactisch trainen van Emilio Ferrera. Het enthousias­me van Adrie Koster. Maar finaal heb ik wel mijn eigen visie.”

Aanvallend­e principes zijn er – “Zo ver als de kwaliteite­n van je groep reiken” – maar altijd bovenop een stug blok. Vintage Stijnen: Patro scoorde weliswaar 32 keer, maar slikte in twaalf wedstrijde­n tot nu toe slechts zes goals.

“Maar als het zo simpel is om een blok neer te zetten, doe het dan ook, hè. Zo makkelijk is dat niet. Dat vergt veel discipline en herhaling.”

Zijn absolute

fundamente­n

eindigen op -eit. Laatst woonden we de topper bij op Club Luik, tweede en getraind door zijn ex-ploegmaat Gaëtan Englebert. Bij de rust moet de handpalm van Stijnen al bijna blauw geweest. Voortduren­d sloeg hij erin, terwijl hij riep: “Wouter, meer van dat.” Dat betekende dus agressivit­eit en intensitei­t. Winnaarsme­ntaliteit kweken.

En Wouter, dat is de 35-jarige Wouter Corstjens, zijn kapitein en ex-verdediger van Westerlo.

“Ik ben het gewoon hem van aan de zijlijn te horen”, zegt de verdediger. “Als kapitein ben ik zijn verlengstu­k op het veld. En voor de coach begint alles bij intensitei­t.

Op training is het nooit anders: aan elke wedstrijdv­orm koppelt hij bij verlies een consequent­ie. Heel onaangenam­e gevolgen zelfs. Andere trainers doen jou dan vijf minuten lopen. Bij hem moeten er auto’s gepoetst worden of krijgen de verliezers een extra pittige looptraini­ng. Trainingen bij ons zijn op het scherpst van de snee. Niemand wil verliezen.”

In de Pro License maandag geeft Stijnen aan dat zijn ploeg op strafschop­pen getraind zal hebben.

“Ze zeggen dat je niet kan trainen op de druk van penalty’s in een wedstrijd. Wel, wie bij mij mist, moet vijftig minuten lopen.”

Geraerts tijdens de koffiepauz­e:

“Toch geen vijftig minuten?” Stijnen: “Vijftig minuten, Karel. Maar ze missen slechts zelden.” Opzwepen

Tijdens de middag sluit Rik De Mil, assistent-trainer van Club Brugge, toch aan bij de Pro License. Kan Stijnen alsnog jennen. In de trant van: “Zijn jullie sterker? Zijn jullie sneller? Zijn jullie technisch beter? Ja, ja en ja. Tja, wat kunnen wij doen, anders dan stampen? Volgende week begint het WK, hè.”

Of even later: “In verblijven jullie?”

Rik De Mil: “Dat weet ik eigenlijk niet.”

welk hotel

“Stijn heeft al gezegd dat het gras niet gemaaid is, de chauffage in de kleedkamer­s hoog zal staan en wij meteen over de reclamepan­elen zullen hangen.”

Rik De Nil

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium