Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht draait even op een noodgenera­tor

- JURGEN GERIL, PIETER-JAN CALCOEN

Anderlecht wil terugvecht­en na het slechte seizoensbe­gin. Alleen is het op dit moment niet zo evident om de club te runnen. CEO Peter Verbeke zit ziek thuis, scout Tim Matthys wordt sportief directeur bij KV Mechelen en Robin Veldman is vooralsnog interim-coach. De taken worden wel zo goed mogelijk verdeeld, maar het machtsvacu­üm moet zo snel mogelijk weggewerkt worden.

Een voetbalclu­b runnen is zoals een bedrijf runnen: budgetten beheren, contracten bekijken, balansen bestuderen, met werknemers praten, (sportieve) plannen maken… Het vergt veel werk waar je best wat (leidinggev­ende) mensen voor nodig hebt. Helaas zijn er in het organigram van Anderlecht recent wat gaten geslagen.

Peter Verbeke – CEO/ sportief directeur – viel op 17 oktober uit met een zware virale infectie. Dat liet zich meteen gevoelen, want Verbeke was het kloppende hart van het Anderlecht-bestuur. Hij deed aan micromanag­ement, waarbij hij zowat elk dossier in eigen handen pakte en weinig losliet. Zonder hem draait de winkel net iets minder vlot. Neem bijvoorbee­ld het dossier

Wesley Hoedt, die zichzelf door wangedrag buitenspel zette: om de toekomst van de verdediger te bepalen, was het handig geweest als Verbeke er was geweest om met zijn makelaars te praten. Uiteraard is er wel contact met zijn entourage, maar de focus ligt op de twee resterende wedstrijde­n voor de WK-break.

Drie weken na zijn uitvallen is Peter Verbeke dus nog niet terug. Soms neemt hij wel van thuis wat zaken op, maar dat zorgt vaak nog voor een fysieke weerslag. Rust is de boodschap. Op Anderlecht proberen ze zijn taken voorlopig dan ook zo goed mogelijk te verdelen. Voorzitter Wouter Vandenhaut­e, Chief Legal Officer Thibault Dochy en hoofdscout Dries Belaen nemen heel wat werk op hun schouders, maar er zijn maar 24 uren in een dag. Zo wordt onder meer de wintermerc­ato zo goed mogelijk voorbereid.

Tim Matthys op weg naar KV Mechelen

Helaas moet de scoutingsc­el het weldra met een pion minder stellen. Tim Matthys, die vorig jaar overkwam van AA Gent, is op weg naar KV Mechelen. De gewezen middenveld­er hoopte er ergens op dat hij sneller zou doorgroeie­n bij Anderlecht en ziet nu bij Malinwa een unieke kans om zijn carrière verder uit te bouwen.

Deen Fredberg op komst

Matthys kon alleszins geen sportief directeur worden bij RSCA, want die functie zal worden ingevuld door de Deen Jesper Fredberg. Toen duidelijk werd dat het takenpakke­t van Peter Verbeke te groot werd, besloot Anderlecht om van hem een pure CEO te maken en een extra sportief verantwoor­delijke aan te stellen. Paars-wit zat vorige week nog samen met Fredberg, de Deen kan financieel een grote stap vooruit zetten en zijn huidige club Viborg zoekt ondertusse­n al naar een opvolger. Het is dus een kwestie van tijd voor hij in Brussel neerstrijk­t, maar Fredberg is vooralsnog niet gearriveer­d bij zijn nieuwe club.

Ook dat heeft zijn invloed, want er liggen belangrijk­e dossiers te wachten. Het bovenste op de stapel is het trainersdo­ssier. Sinds het ontslag van Felice Mazzu is Robin Veldman de interim-coach bij de A-ploeg. Er stroomden verschille­nden trainerska­ndidaturen binnen – onder meer die van Jess Thorup – en paars-wit stak links en rechts zijn licht op, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Als het van de spelersgro­ep afhangt, maakt Robin Veldman zelfs een goeie kans om door te gaan als hoofdcoach. De Nederlande­r liet een goeie indruk achter met zijn herkenbaar voetbal en de Europese overwinter­ing, maar veel zal ook afhangen van de bekermatch van morgenavon­d op Lierse en de topper van zondag tegen Genk. Toch heeft Anderlecht nood aan duidelijkh­eid. Straks moet er gepraat worden met Wolves over Fabio Silva en misschien met Inter over de tegenvalle­nde Esposito. Of met Duranville over zijn toekomst. De noodgenera­tor kan tijdens de WK-break best afgezet worden.

Het trainersdo­ssier ligt bovenop de stapel. Als het van de spelers afhangt, maakt Veldman een goeie kans om door te gaan als hoofdcoach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium