Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De eerste maanden verdiende ik geen basisplaat­s”

Wil zichzelf na moeizame start weer op de kaart zetten

- KERSTEN STEURBAUT

Als kleine jongen had hij nog een abonnement op Racing Genk en juichte hij bij de doelpunten van Jelle Vossen en Elyaniv Barda. Vanavond wil Kyan Vaesen (21) zelf scoren tegen de competitie­leider. Met de zware nederlaag van vorige maand in de competitie als extra motivatie. “We hebben nog iets recht te zetten.”

Twee grote kansen kreeg hij zondag op het veld van Union, twee keer had hij kunnen scoren. “Misschien zelfs móéten scoren”, is Kyan Vaesen kritisch voor zichzelf. “Dat zijn ballen die ik er normaal altijd in trap.” Het had Westerlo drie punten en een nieuwe stunt kunnen opleveren. En Vaesen had zichzelf weer helemaal op de kaart kunnen zetten.

Na een sterke voorbereid­ing was de zoon van voormalig doelman Nico Vaesen op het achterplan verzeild. De eerste drie wedstrijde­n stond hij nog in de basis, daarna werd hij - tot afgelopen zondag - veroordeel­d tot invalbeurt­en. Alleen in de vorige ronde van de beker verscheen hij nog aan de aftrap. Terecht, vindt de aanvaller. “Je voelt zelf wel of je een basisplaat­s verdient of niet. Ik verdiende die niet.”

Waar Igor Vetokele de eerste weken nog met de ogen dicht scoorde, lukte dat niet voor Vaesen. “Ik had een paar keer kunnen scoren, maar dat gebeurde niet.”

Al was dat gebrek aan scorend vermogen niet het enige manco, beseft de in Engeland geboren Limburger. “Mijn niveau was over het algemeen gewoon iets minder. De stap van 1B naar 1A zal daar zeker voor iets tussen zitten. Alles gaat gewoon iets sneller, daar moest ik me nog aan aanpassen. We hebben samen de beelden geanalysee­rd. Mijn loopacties in de zestien waren niet agressief genoeg, ik zocht te weinig de vrije ruimte op en verloor te makkelijk de bal. Dat zijn leermoment­en, nu begin ik er terug door te komen.”

In de schaduw van Vetokele, Foster en Nene heeft Vaesen hard gewerkt. Nooit het kopje laten hangen, borst vooruit. Coach Jonas De Roeck was altijd positief over de werkethiek van zijn spits en oprecht gelukkig dat hij op Charleroi de ban brak voor zijn ploeg. Met een late goal bezorgde hij Westerlo daar nog een belangrijk­e driepunter. “Ik heb op training keihard gewerkt en heb het gevoel dat ik de voorbije maanden beter ben geworden. Die gemiste kansen tegen Union zullen mij nu niet aan het twijfelen brengen. Vergeet niet dat ik nog een jonge spits ben In eerste klasse zijn er weinig jongens van mijn leeftijd die een vaste basisplaat­s hebben.”

Revanche

(Vaesen is 21, red.).

Vanavond tegen Genk hoopt Vaesen op een nieuwe kans. “Ik wil voor de WK-break nog zoveel mogelijk minuten verzamelen. Als ploeg zijn we dan weer gebrand op revanche na die 6-1 in de competitie. We weten dat we beter kunnen dan wat we in die wedstrijd hebben laten zien. Iedereen is gretig om dat te tonen. We hebben nog iets recht te zetten. In Genk ontbrak het ons aan intensitei­t en agressivit­eit, in dat mes mogen we deze keer niet lopen.”

Ondanks die zesklapper zullen de spelers van Westerlo niet met knikkende knieën aan de aftrap verschijne­n. “De dag zelf is die nederlaag wel hard aangekomen, maar achteraf hebben we dat een plaats kunnen geven. Die 6-1 heeft geen sporen nagelaten.”

Een extra motivatie voor Vaesen: als kleine jongen had hij een tiental jaar geleden een abonnement op Racing Genk. “In de periode van Vossen en Barda. Zelf speelde ik in die periode nog bij Sporting Hasselt. Al ben ik nooit echt een grote fan geweest. Ik ging vooral mee omdat de familie langs vaders kant voor Genk supporterd­e. Vandaag gaan ze nog altijd kijken.”

Misschien supportere­n ze vanavond toch één keer voor Westerlo? “Alleen jammer dat we zo vroeg al uitkomen tegen een topper. We willen zo ver mogelijk doorstoten.”

WESTERLO VERMOEDELI­JKE ELF: INVALLERS: SCHEIDSREC­HTER:

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium