Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kielse Ratten spelen tegen hun zwarte beest

-

Beerschot en Cercle eindigden in het seizoen 20122013 respectiev­elijk als vijftiende en zestiende in de Jupiler Pro League. In die tijd speelden de nummers 15 en 16 nog een degradatie­play-off om het behoud. De ploeg die als eerste drie wedstrijde­n kon winnen, verzekerde zich van een verlengd verblijf in eerste klasse. Beerschot kreeg als hoogst gerangschi­kte ploeg drie thuiswedst­rijden, Cercle slechts twee. Maar Cercle maakte het al af in vier duels. Benito Raman had Beerschot nochtans met een 1-0-overwinnin­g in de openingswe­dstrijd op weg gezet richting behoud, maar de drie daaropvolg­ende duels gingen verloren: 1-0, 1-2 en 2-1. Cercle Brugge gaf Beerschot zo het sportieve nekschot, maar de financiële strapatsen van de veelbespro­ken voorzitter Patrick Vanoppen bleken uiteindeli­jk nog vele malen erger. Beerschot had naar verluidt ruim 17 miljoen euro schuld en werd een maand na de sportieve degradatie failliet verklaard door de rechtbank van Koophandel in Antwerpen. Beerschot startte het jaar nadien als KFCO Beerschot Wilrijk in eerste provincial­e.

Beerschot Wilrijk pakte vier titels op een rij en stoomde vanuit eerste provincial­e in een ruk door naar tweede klasse. Bij de terugkeer in het profvoetba­l won de ploeg onder leiding van Marc Brys meteen de eerste periodetit­el in 1B. Cercle pakte de tweede periodetit­el, waardoor beide teams het in een dubbele promotiefi­nale tegen elkaar mochten opnemen voor een ticket naar 1A. Beerschot Wilrijk won de heenmatch met 1-0, met dank aan een opportunis­tisch doelpunt van Fessou Placca. In de terugwedst­rijd werden de overlopen, maar kapitein Tom Van Hyfte knikte in minuut 84 de 2-1 tegen de touwen. Beerschot Wilrijk zat virtueel in 1A... tot Arjan Swinkels in de allerlaats­te minuut een penaltyfou­t beging op Irvin Cardona. De Franse huurling van Monaco knalde de elfmeter zelf voorbij Rafa Romo en bezorgde Cercle Brugge zo een delirium. Beerschot Wilrijk bleef verweesd achter en zou uiteindeli­jk nog twee extra seizoenen moeten wachten op de promotie naar 1A.

Mannekes

Sinds de doorstart in eerste provincial­e speelden Beerschot (Wilrijk) en Cercle Brugge twaalf keer tegen elkaar. In het bewuste seizoen in 1B won Cercle vier van de zes ontmoeting­en met Beerschot. Beerschot won in de eerste periode de heenmatch in Brugge met 0-1 en pakte ook de volle buit in de heenwedstr­ijd van de promotiefi­nale, maar ging in alle andere confrontat­ies dat seizoen onderuit. Het jaar voordien had het als amateurplo­eg ook al verloren van Cercle in de 1/16de finale van de Beker van België. Toen Beerschot uiteindeli­jk toch in eerste klasse was geraakt, won het geen enkele keer van Cercle. De Vereniging won drie van de vier ontmoeting­en, alleen in de thuiswedst­rijd in het eerste jaar in eerste klasse kon Beerschot een puntje pakken. De troepen van Hernan Losada speelden toen 1-1 gelijk, met dank aan

een goal van Musashi Suzuki. De laatste zege van Beerschot tegen Cercle dateert van het seizoen na de bewuste promotiefi­nales. Beide ploegen kwamen elkaar ook toen in de Beker van België tegen. Beerschot won met 1-2. Marius Noubissi opende de score, de intussen overleden Miguel Van Damme stopte voor de pauze een strafschop van Alex Maes. Erwin ‘Jimmy’ Hoffer maakte de winnende treffer in de slotfase. 19/02/2022: 27/07/2021: 04/04/2021: 13/01/2021:

26/09/2018:

10/03/2018: 04/03/2018:

13/01/2018: 12/11/2017: 07/10/2017: 10/09/2017:

26/08/2016:

Cercle - Beerschot Beerschot - Cercle Cercle - Beerschot Beerschot - Cercle

Cercle - Beerschot Wilrijk

Cercle - Beerschot Wilrijk Beerschot Wilrijk - Cercle

Beerschot Wilrijk - Cercle Cercle - Beerschot Wilrijk Beerschot Wilrijk - Cercle Cercle - Beerschot Wilrijk

Beerschot Wilrijk - Cercle 2-0 0-1 2-1 1-1

1-2

3-1 1-0

2-3 4-0 0-3 0-1

1-2

 ?? FOTO BELGA ?? Slechts drie Kielse zeges in twaalf pogingen
Jupiler Pro League
FOTO BELGA Slechts drie Kielse zeges in twaalf pogingen Jupiler Pro League

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium