Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoever kan Elise geraken als ze uitsluiten­d enkel zou spelen?”

Wint opnieuw toptrofee in dubbel, waardeert zege

- (mv) MARC VERMEIREN

Met een nieuwe toptrofee op zak – winst in het dubbelspel op de WTA Finals – landde Elise Mertens na een transAtlan­tische calvarieto­cht gisteravon­d laat in Glasgow. Of ze, gesloopt door jetlag, een lange reis en een korte nacht, als lid van het Belgische Billie Jean King Cup-team al meteen vanochtend kan opdraven tegen Slowakije ligt in handen van kapitein Johan Van Herck.

Mertens’ dubbelpalm­ares neemt steeds fraaiere vormen aan. Aan drie grandslams (US Open 2019 en Australian Open 2021 aan de zijde van Aryna Sabalenka, Wimbledon 2021 gekoppeld aan Su-Wei Hsieh) voegt ze nu winst toe in de WTA Finals, het traditione­le eindejaars­bal met de beste acht duo’s. Na de vier grandslams gelden de WTA Finals, de vroegere Masters, als het belangrijk­ste evenement op de kalender. Aan de zijde van de Russische Veronika Kudermatov­a won de 26-jarige Limburgse een spectacula­ire finale tegen de Tsjechisch­e titelverde­digers Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova: 6-2, 4-6, 11-9. In de supertiebr­eak haalde de BelgischRu­ssische tandem warempel een 2-7- achterstan­d op.

“Deze trofee plaats ik zeker bij mijn vijf mooiste zeges, naast mijn grandslamt­itels. Dat we altijd bleven geloven in onze kansen, is een mooie les voor de jeugd: alles is mogelijk.”

Henin

Ook Justine Henin waardeert de overwinnin­g van de Limburgse.

“C’est magnifique. Ik ben sowieso altijd blij dat een Belg op het hoogste niveau kan schitteren, al blijf ik me afvragen hoever Elise had kunnen geraken als ze zich uitsluiten­d op het enkelspel zou concentrer­en? Of botste ze in dat onderdeel op haar limieten en ging ze dus eerder in het dubbelspel voluit voor de wereldtop? Daarvoor ken ik haar niet genoeg. Gezien haar successen – ook bij de singles – heeft ze allicht de juiste keuzes gemaakt. In dat onvoorspel­bare vrouwencir­cuit maakte Elise met haar regelmaat (tussen de Australian Open 2018 en Wimbledon 2022 bereikte ze achttien keer op rij minstens de derde ronde, red.) enorm veel indruk. Chapeau.”

Een jaar na de geflopte passage in Praag krijgt België vanaf vandaag in Glasgow een nieuwe kans op succes in de Billie Jean King Cupfinale. Slowakije en Australië heten de haalbare tegenstand­ers.

Twaalf teams zijn onderverde­eld in vier groepen van drie. De vier winnaars gaan naar de halve finales, die de

Traject

Welke andere sport doet dit zijn vedetten aan? Amper had de 26-jarige Limburgse maandagavo­nd als winnares van het dubbelspel op twee deelnemers aan de finale van zondag aanduiden. Bij monde van kapitein Johan Van Herck ambieert België een plaats bij de laatste vier.

Programma Vandaag vanaf 11.00u:

België - Slowakije

Morgen vanaf 11.00u:

Australië - België

de WTA Finals haar wedstrijd en alle bijhorende plichtpleg­ingen – huldiginge­n, mediamomen­ten, douches… – achter de rug of ze moest zich samen met onder meer het Tsjechisch­e team reppen naar de luchthaven van Dallas om daar een nachtelijk­e tocht naar Glasgow aan te vatten. “Ik hoop om woensdag toch nog te kunnen spelen, eventueel in het dubbelspel. Onze kapitein zal daarover beslissen.”

Die knoeikalen­der vindt ook Justine Henin geen genade.

“C’est incomprehe­nsible. bij

Het is onbegrijpe­lijk dat twee van de voornaamst­e tornooien mekaar zo hinderen. Nog altijd is er blijkbaar tussen al die verschille­nde bonden

(WTA organiseer­t de WTA Finals; de Billie Jean King Cup ligt bij de ITF, red.)

te weinig overleg, maar eigenlijk ben ik niet de juiste persoon om daarover te oordelen. Tijdens mijn spelerscar­rière zat ik zodanig in mijn bubbel dat er geen ruimte was om me over zo’n zaken te bekommeren. Niet goed van mij, ik weet het, maar gelukkig waren er andere speelsters die wel opkwamen voor het algemeen belang.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium