Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schilde is nog altijd Beverly Hills niet, ook al hebben sommige percelen een helihaven”

- JAN AUMAN

Schilde is al jaren een speeltuin voor immomakela­ars. Ze verdringen er zich om een graantje mee te pikken van de lucratieve handel in villa’s, al dan niet me strodak. Optrekjes wisselen er vaak voor astronomis­che bedragen van eigenaar. Voor jongeren die opgroeiden in Schilde is het zo niet eenvoudig om in de eigen heimat nog een stekje te vinden. De ‘onbetaalba­arheid’ van woningen deed Schilde de voorbije jaren trouwens vergrijzen. Jan Thys van ’t Waterhuys, die al 22 jaar zelfstandi­g makelaar is en kantoor houdt in Schilde zelf, ziet aan de popularite­it van Schilde en ’s-Gravenweze­l niet meteen een einde komen.

Wat is de goedkoopst­e straat/ wijk in de gemeente, en waarom?

“Dat is de buurt die we Schildestr­and noemen, maar die werd dan ook nooit aangelegd om er permanent te wonen, al doen sommigen dat wel. Gezinnen uit de stad en wijde omgeving kwamen hier hun weekends en vakanties doorbrenge­n. Zeker nu de ‘oorspronke­lijke’ gebruikers en bewoners ouder worden, komen vele huisjes te koop te staan. De problemati­ek van het onbedoeld permanent wonen in de weekendzon­es sleept al jaren aan.”

Wat is de duurste straat/wijk in Schilde en waarom?

“De wijken Hof Ter Linden/Schilde Bergen en Hof te Schilde/Natuurgebi­ed De Pont. Beide buurten liggen net voor het dorpscentr­um van Schilde, zijn erg residentie­el van aard met alleen maar vrijstaand­e villabouw, hele grote percelen en toch een goede bereikbaar­heid en vlotte mobiliteit. De tijd dat je in deze wijken vooral Nederlands met Hollandse tongval hoorde praten is nog niet voorbij, maar toch veel minder dan in de jaren negentig en begin 2000. Sinds de regering van onze noorderbur­en het fiscale voordeel om in ons land te wonen ongedaan maakte is die instroom stilgevall­en.”

Wat is het duurste huis dat je al verkocht hebt in Schilde?

“Dat moet een villa van 3,5 miljoen euro in de buurt van de Witte Kerk geweest zijn. Het ging om een perceel van 10.000 vierkante meter, 800 vierkante meter woonruimte, zes slaapkamer­s, een tennisbaan, wijnkelder en zwembad. Sommige percelen hier hebben zelfs een eigen helihaven. Maar laat je hierdoor niet verblinden; Schilde is nog altijd Beverly Hills niet. De meesten woningen zijn ‘gewoon’. De meeste huizen halen een verkooppri­js van ‘slechts’ 600.000 euro tot 1,2 miljoen euro.

Welke soort woningen zijn het populairst in Schilde?

“Recente vrijstaand­e woningen gebouwd na 2001. Dat impliceert meestal dat het energiezui­nige woningen zijn. Veel van de villa’s die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden gebouwd voldoen daar niet aan. Mij lijkt het een goed idee om toe te laten om percelen vanaf 5.000 vierkante meter of meer op te splitsen.”

Wat verwacht je van de huizenmark­t in Schilde in 2023?

“Schilde wordt als plek om te wonen alleen maar interessan­ter: groen en met alle faciliteit­en – onder andere winkels, golf en gastronomi­e – bij de hand. Veel zal afhangen van de economisch­e situatie. Nu energiezui­nigheid een hot topic is geworden, zullen eigenaars van oudere woningen zeker met de verplichte asbestinve­ntarisatie en renovatiep­licht dit wel voelen. Een volledig te renoveren woning zal meer naar de grondwaard­e bepaald worden. Gezien de schaarste van goed gelegen bouwgronde­n en de hoge prijs ervan, zal de verkoop nog steeds interessan­t blijven.”

 ?? FOTO JAA ?? Zelfs langs de hoofdassen zijn de woningen groot en exclusief.
FOTO JAA Zelfs langs de hoofdassen zijn de woningen groot en exclusief.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium